Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Gheorghe Păsat, preşedinte ILEGAL al CJ Vâlcea

La a V-a şedinţă de Consiliu Judeţean întrunită în ultimele zile, s-a reuşit, în sfârşit, să se aleagă un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte interimar. Numai că, liberalii au găsit de cuviinţă să facă acest lucru în condiţii total ilegale, încălcând flagrant Legea 215/2001.
Şedinţa extraordinară a CJ Vâlcea a debutat cu un scandal, aleşii PNL refuzând să voteze un proiect de hotărâre referitor la contractarea unei finanţări rambursabile interne sub forma unei linii de credit, în sumă de 33.155.000 lei, pe termen de 12 luni, pentru realizarea unor investiţii de interes public judeţean cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi din bugetul propriu al judeţului. Degeaba le-a spus vicepreşedintele Dumitru Persu că prin lipsa lor de responsabilitate aduc prejudicii judeţului, că liberalii au respins proiectul de hotărâre.
În continuare, întrunirea a decurs la fel cum a început, cu un circ ieftin, mai ales atunci când, trecându-se la punctul de pe ordinea de zi privind alegerea unui vicepreşedinte după demisia lui Bogdan Pistol, consilierii judeţeni ai PNL au adus la cunoştinţă că Gheorghe Păsat, candidatul lor, îşi va acorda singur votul. Asta în ciuda faptului că, în Legea 215, art. 98, coroborat cu art. 46, alin 1, se specifică foarte clar că atunci când există un interes patrimonial, acel consilieri judeţean propus trebuie să se abţină de la vot.
În aceste condiţii, social-democraţii, în frunte cu vicepreşedintele Dumitru Persu, au părăsit sala, refuzând să participe la o încălcare flagrantă a legii.
Aşadar, Gică „Masonul” Păsat nu s-a abţinut de la vot şi nu a avut nicio problemă să calce legea în picioare, iar cu votul său şi al celor trei aleşi independenţi, liberalul bâlbâit a fost ales vicepreşedinte al CJ Vâlcea, iar mai apoi vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte interimar.

Prefectul îşi dă cu părerea asupra unei legi pe care nu o cunoaşte

Nu putem să nu menţionăm că aleşii judeţeni PNL s-au prevalat de un răspuns dat de prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, la o adresă a avocatului liberal Victor Stănculescu.
În necunoştinţă de cauză şi fiind total pe lângă lege, prefectul şi-a dat cu părerea, deşi rolul său este acela de a da dispoziţii, nu opinii personale.
Oricum, Dumitru Cornoiu a ieşit în evidenţă prin faptul că este total nepregătit pentru acest post, funcţia de prefect fiind pentru el „o pălărie mult prea mare”. Nu de puţine ori, Cornoiu nu a putut răspunde la întrebările jurnaliştilor, pentru că, pur şi simplu, nu ştia legislaţia în vigoare. De aceea, punctele sale de vedere sunt întotdeauna eronate şi nu poţi pune o bază în ele.
Dacă liberalii şi-au pus speranţa într-un prefect total nepregătit, care nu cunoaşte deloc legea, atunci nu putem spune decât că „au pariat pe un cal mort”.

Consilierii PSD îi cer prefectului să atace în contencios

Ca urmare a şedinţei extraordinară a CJ Vâlcea, prin care s-a ales ilegal vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al instituţiei, consilierii judeţeni ai PSD îi cer public prefectului să atace hotărârile în instanţa contenciosului administrativ. „Grupul de consilieri judeţeni ai PSD din Judeţul Vâlcea, luând act de adresa dumneavoastră nr. 17110/18.12.2014, prin care aţi opinat asupra situaţiei în care un consilier judeţean propus pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, poate să se voteze, întrucât nu sunt încălcate prevederile art. 98 coroborat cu art. 46, alin. (1), din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vă facem cunoscut:
1. În conformitate cu dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cităm: „nu poate lua parte la deliberare şi adoptarea hotărârilor consilierul local care fie personal, fie prin soţ, soţie, afin sau rude până la gradul IV inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.
2. Alineatul (2) al articolului stabileşte că, hotărârile adoptate de Consiliul Local cu încălcarea dispoziţiilor art. 1 sunt nule de drept.
3. Art. 47 din Legea nr. 393/2004 stabileşte că, aleşii locali sunt obligaţi să menţioneze expres situaţiile în care interesele lor personale contravin intereselor generale. în cazurile în care interesul personal nu are caracter patrimonial consiliile locale pot permite accesul la vot al consilierului.
4. Consilierul judeţean propus pentru funcţia de vicepreşedinte al judeţului are atât interes personal reprezentat prin accederea la funcţia administrativă cât şi patrimonial, reprezentat de modificarea venitului lunar încasat la Consiliul Judeţean, de la indemnizaţia de consilier judeţean de 700 lei la venitul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean de 4000 lei.
5. Nu se poate confunda dreptul constituţional, general, al oricărui cetăţean român, care a împlinit vârsta de 18 ani, de a-şi exercita dreptul de a alege şi de a fi ales cu prevederea din Legea nr. 215/2001, care stabileşte limitările dreptului de a se vota, într-o funcţie, persoanei ce are un interes personal şi/sau material în acest proces electiv prevăzut doar într-o lege specială.
}n concluzie, precizarea dumneavoastră de care s-au prevalat consilierii PNL, este ilegală si inoportună, drept pentru care urmează să atacaţi eventualele Hotărâri adoptate azi în şedinţa extraordinară din data de 19.12.2014, în contencios administrativ” – se arată în adresa înaintată de consilierii PSD către prefectul de Vâlcea.