Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

” O explozie la Oltchim poate avea un efect dramatic”

BOMBĂ CU CEAS. ” Dintr-un mare combinat, Oltchimul devine un mic butic. Adică cifra de afaceri care există este deja suspect de mică, raportat la capacitatea Oltchim și ceea ce ar trebui să fie folosit. Să nu uităm că numai lumina electrică pentru avarie costă enorm la un combinat de acest gen, pentru protecția și securitatea sistemului. Adică pentru a nu avea furturi care să pună sub semnul întrebării inclusiv securitatea orașului. Nu trebuie să uitați că de la Oltchim până la oraș, distanța nu e foarte mare. O explozie poate avea un efect dramatic, cel puțin pentru cartierele care sunt în apropierea Oltchimului. Asta ca să vă arăt că de fapt există o anumită inconștiență a decidenților legată de consecințele deciziilor pe care ei le iau, spun că nu contează dacă dau afară 3.000 de oameni. Să nu uităm că Oltchimul a pierdut enorm din punctul de vedere al personalului în ultimii ani” „a declarat Bogdan Hossu.  

MAGDA POPESCU

magda.popescu@voceavalcii.ro

SE STINGE LUMINA LA OLTCHIM?

Combinatul vâlcean este aproape să primească lovitura de grație „sistarea alimentării cu energie electrică. În acest caz, situația Oltchim este ca și pecetluită pentru că nu mai poate face nimic fără curent electric. De altfel, problema energiei este destul de ambiguă, în condițiile în care CET Govora susține că nu mai dă nimic fără bani, iar ministrul Economiei dă asigurări că sunt fonduri pentru curent, chiar dacă se mai înregistrează datorii către furnizorul CET Govora.

Furnizarea energiei electrice către combinatul Oltchim s-a desfășurat în perioada martie „iulie 2013, în baza unei decizii a Consiliului Județean Vâlcea, acționarul majoritar al CET Govora. Cum perioada a expirat, s-au reluat discuțiile cu noii diriguitori de la Oltchim, respectiv administratorii judiciari. Marți, 6 august a.c., toți factorii de decizie s-au întâlnit și s-a căzut de acord să se achite datoria existentă către CET (datorie în jurul a 32 miliarde lei vechi) și să se continue cu furnizarea a energiei electrice. „Oltchim poate primi curent electric de la CET Govora dacă dovedește ulterior că dispune de suma necesară achitării facturilor” , ne-a declarat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea. El a precizat că la întâlnire a participat și un reprezentant al Ministerului Economiei, căruia i-a spus că ar fi bine să găsească alt furnizor pentru Oltchim. ” Până atunci, ne facem datoria. Am o datorie morală față de oamenii de la Oltchim, atâția câți au mai rămas” „a mai precizat Ion Cîlea.