Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Matei demontează acuzaţiile de la „Dosarul Zilei”

Primarul interimar al Râmnicului spune că niciodată nu a fost în situaţie de incompatibilitate

Una dintre ediţiile de zilele trecute ale emisiunii „Dosarul Zilei” de la România TV i-a fost dedicată primarul interimar al Râmnicului, Ion Gigi Matei. Printre altele, Silviu Mănăstire a spus că Matei a fost în stare de incompatibilitate, că şi-a dat singur contracte când a fost director la ABA Olt sau că firma familiei sale, Edion, a furnizat beton la costrucţia staţiei de epurare şi la blocurile ANL. De asemenea, s-a afirmat că ar fi partener de afaceri cu Horaţiu Cercel, patronul firmei Concefa. Primarul Râmnicului a organizat o conferinţă de presă în care a demontat toate acuzaţiile. Iată ce spune Matei:

… despre faptul că Edion ar deţine mai multe staţii de beton

„Fals! Firma Edion are o singură staţie de betoane şi o singură staţie de sortare şi nici una nu se află pe râul Olt. Probabil o confundă cu o altă staţie foarte mare de beton din judeţul Vâlcea.”

…. despre eventuala situaţia de incompatibilitate

„Eu am fost foarte atent încă de la apariţia Legii 161/2003 să nu ajung într-o asemenea situaţie, pentru că eram foarte sigur cât de periculos este să ajungi într-o asemenea stare de incompatibilitate, pentru că activitatea politică, automat, îţi este oprită. Pentru că la data respectivă eram consilier, vă citesc paragraful din lege care se referă la asta: «Consilierii locali/judeţeni care deţin funcţia de director, director general ş.a.m.d – eu eram director general – nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de proiect, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local, aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean, ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau judeţene».

Prin urmare, ca să vorbim de incompatibilitate, firma Edion trebuia să aibă un contract încheiat cu Primăria Râmnicului, cu Pieţe Prest, cu ETA sau cu Apavil. Nici vorbă. Niciodată firma Edion nu a avut vreun contract încheiat cu Primăria sau cu aceste subunităţi. Deci nu poate fi vorba de incompatibilitate. Mai mult decât atât, se vorbeşte că firma Edion duce betoane la construcţia gării. Nu găsesc nicio legătură, iar între Gară şi Primărie, legătura este ca de la cer la pământ, pentru că gara aparţine de Ministerul Transporturilor şi finanţarea proiectului de acolo este făcută de acest minister, deci nici o legătură cu Primăria Râmnicului şi cu bugetul local.”

…despre Horaţiu Cercel

„Eu nu l-am văzut în viaţa mea pe omul respectiv, n-am vorbit niciodată la telefon, nu-l cunosc şi n-am habar cine este. Am aflat acum, dar nu l-am văzut în viaţa mea. Pur şi simplu, oamenii care se ocupă de această activitate la Edion au dus oferte, a fost un risc foarte mare, mi-am adus aminte că firma Concefa era în insolvenţă, cred că este şi acum, nu ştiu foarte bine. Firma Edion şi-a asumat un risc foarte mare, dar s-a mers pe livrări foarte mici, apoi se aştepta plata, ca măsuri de precauţie. Deci nici vorbă despre legături cu firma Concefa.”

…despre betonul de la staţia de epurare şi de la blocurile ANL

„Staţia de Epurare a fost realizată de o firmă austriacă, foarte pretenţioasă şi nu înţeleg cum aş fi putut eu din postura de consilier local în 2009, 2010, 2011 să influenţez o firmă atât de mare, mai ales în condiţiile în care primar era domnul Gutău. Firma austriacă a făcut o testare a pieţei la Râmnicu Vâlcea, a testat toate staţiile de betoane. Ridica probe, le analiza să vadă dacă sunt în conformitate cu stasul şi cu sortimentul prevăzut în documente. Aşa am ajuns să fie firma Edion furnizor de betoane la proiectul Staţiei de Epurare. La acea dată aveam singura staţie modernă din oraş, acum sunt mai multe, cu comandă digitală ş.a.m.d. La blocurile ANL, la fel, nu am avut niciun contract cu Primăria Râmnicului. Nu era nicio chestiune de incompatibilitate, totul a fost legal. Chiar atunci, în 2008, când am fost atacat, contracandidaţii mei, domnul Gutău şi domnul Romeo Rădulescu, au spus că nu este vorba de ilegalitate, poate doar de morală. Ca un fapt concret, eu am livrat ţiglă pentru ANL-uri, ulterior domnul Romeo Rădulescu a modificat proiectul ca să poată să livreze dumnealui tablă. Şi, până la urmă, blocurile ANL sunt făcute jumătate cu tablă, jumătate cu ţiglă. Deci nu se pune problema că aş fi fost singurul furnizor de materiale.”

… despre perioada de directorat la ABA Olt

„S-a făcut o compensare în trei. Problema a fost ridicată, ştiţi foarte bine, de domnul Dobrişan, am făcut o conferinţă de presă, am răspuns, am documentat la data respectivă. Şi domnul Dobrişan a recunoscut că nu era vorba de nicio ilegalitate. Nu mai eram director la vremea când s-a semnat actul de compensare. Firma Edion avea de încasat bani de la o firmă, iar firma respectivă avea să încaseze bani de la Direcţia Apelor Române şi s-a făcut o compensare în trei, s-au primit banii în conformitate cu legea. Există această prevedere financiară legală prin care se fac compensări. N-am semnat nici ordinul de plată, nimic.”