Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EXCLUSIV: Primarul Gutău a dat statul român în judecată pentru că a stat în pușcărie nevinovat! Cere DESPĂGUBIRI RECORD

851 de zile de pușcărie le-a trăit primarul Mircia Gutău, ca infractor, deținut prin diversele penitenciare ale patriei. La capătul a 12 ani de procese, primarul Gutău câștigă la CEDO, apărat de avocatul Octavian Fieroiu. Acum, a venit momentul ca Gutău să le ceară socoteală celor care l-au condamnat pe nedrept.
Amintim că CEDO a admis că primarul Mircia Gutău nu a avut parte de un proces echitabil. Prin Decizia 292 din 02.04 2018, Înalta Curte de Casație si Justiție a admis cererea de revizuire formulată de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a desființat decizia de condamnare a acestuia pronunțată de completul din care a făcut parte și judecătoarea Livia Stanciu, fosta președintă a ÎCCJ și actual judecător CCR la 27 ianuarie 2010, după ce primarul fusese achitat la fond în baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penală – “fapta nu există”, și a dispus rejudecarea.
Tot prin apărătorul său ales, avocatul Octavian Fieroiu, a dat în judecată statul român cerând despăgubiri morale de 10 milioane de euro și despăgubiri materiale de 500.000 de euro.
Iată ce cere Mircia Gutău în instanța de judecată:
”In temeiul dispoziţiilor art,1349 alin.l si alin.2, art.1357 combinat cu art.1381 si art.1385 din Codul civil raportat la prevederile art. 538 alin.l si urm. din Codul de procedura penala, cu aplicarea dispoziţiilor art.3 din Protocolul nr.7 adiţional la Convenţia Europeana a Drepturilor Omului
Chem in judecata pe paratul Statul Roman, prin Ministerul Finanţelor Publice, cu sediul in Bucureşti, Str. Apolodor nr.17, sectorul 5, solicitandu-va, in modul cel mai respectuos, sa binevoiţi a dispune obligarea acestuia la:
• plata sumei de 500.000 euro (indexata si actualizata conform legii despăgubiri civile, pentru repararea prejudiciului material ce mi s-a provocat, constând in: veniturile si beneficiile de care am fost lipsit in perioada detentiei; cheltuielile de judecata făcute in perioada celor peste 12 ani de procese – cu plata sumelor necesare pentru angajarea unui avocat calificat, pentru toate fazele procesuale, inclusiv pentru C.E.D.O., precum si ulterior, pentru acţiunea in revizuirea hotararii de condamnare ; cheltuielile pentru transport la organele de urmărire penala si la instantele de judecata, pentru mine, pentru aparatorul meu, pentru martori, etc. ; cheltuielile cu transportul soţiei si al copiilor la
locurile de deţinere prin care am fost tinut ; cheltuielile cu pachetele pe care mi le-a adus familia la acele locuri de detentie, etc., plus dobanda aferenta sumei respective ;
• plata unor daune morale in suma de 10.000.000 euro, avand in vedere prejudiciul moral imens ce mi s-a produs, precum si plata tuturor cheltuielilor de judecata ocazionate cu prezentul proces, avand in vedere urmatoarele

MOTIVE

In conformitate cu dispoziţiile art.3 din Protocolul nr.7, adiţional la Convenţia Europeana a Drepturilor Omului – CEDO :
„Atunci cand condamnarea penala definitiva este ulterior anulată persoana care a suferit o pagubă din cauza acestei condamnari este despăgubită conform legii ori practicii in vigoare in statul respectiv.
Iar, in Statul Roman, legislaţia specifica aplicabila referitoare la chestiunea despăgubirii persoanei condamnate pe nedrept se concretizează, in esenţa, prin mai multe dispoziţii legale imperative care reglementează raspunderea civila delictuala, in materie, dupa cum urmeaza:
Potrivit prevederilor art. 538 alin.l din Codul de procedura penala : „Persoana care a fost condamnata definitiv, indiferent daca pedeapsa aplicata sau masura educativa privativa de libertate a fost sau nu pusa in executare, are dreptul la repararea de către stat a pagubei suferite in cazul in care, in urma rejudecarii cauzei dupa anularea sau desfiinţarea hotararii de condamnare pentru un fapt nou sau recent descoperit care dovedeşte ca s-a produs o eroare judiciara, s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare”, se arată în ceerea de chemare în judecată.