Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Elevii din Costești merg pe jos, în frig și ploaie, zeci de kilometri

Din cauza lipsei de transport

INCREDIBIL. Microbuzul de 16 locuri pe care îl deține Primăria Costești nu mai poate face față numărului mare de copii care merg zilnic la Școala cu clasele I-VIII Costești. Decizia primarului de a lăsa pe jos peste 30 de elevi a declanșat un adevărat război între părinți și edil. Șeful administrației publice locale nu mai șitie cum să mai rezolve problema, simțindu-se depă șit de situație, în timp ce conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea habar nu are ce se întâmplă în învățământul vâlcean.

Degringoladă în învățământul vâlcean

Anul șicolar 2010 „2011, în județul Vâlcea, a început în această toamnă cu mai puține șicoli, mai puțini copii și mai puține cadre didactice. Declinul din învățământul vâlcean este mai mult decât evident, el fiind ilustrat într-un tabel al cifrelor cu multe minusuri. Așadar, anul acesta, față de anul șicolar trecut, în județul nostru au fost desființate 24 de șicoli „din cele 60 fără personalitate juridică, au fost reduse aproximativ 227 de posturi, de la directori la femei de serviciu, iar numărul elevilor a scăzut cu nu mai puțin de 4.000. Pe lângă toate acestea, 60 de unități șicolare nu au obținut nici până acum autorizația sanitar-veterinară, multe dintre acestea fiind în șiantier. Schimbări radicale s-au petrecut și în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, unde șase dintre inspectorii șicolari au fost maziliți, la fel cum s-a întâmplat și cu circa 30 de directori de șicoli. Nici baza materială nu este tocmai bună, județul nostru mai având nevoie de circa 25 de microbuze șicolare pentru transportul elevilor. Cel mai grav, însă, este faptul că prin desființarea unităților de învățământ s-a ajuns ca mulți elevi să nu mai poată ajunge la orele de curs din cauza faptului că au fost mutați la o șicoală ce se află la zeci de kilometri distanță.

Șofer acuzat de părinți de discriminare

Este și cazul localității Costești, din județul Vâlcea, unde un singur microbuz de 16 locuri nu mai poate face față transportului zilnic de copii. Nemulțumiți de actuala situație care pare a nu mai avea rezolvare, părinții elevilor ne-au trimis o scrisoare la redacție, acuzându-l pe șioferul angajat de Primăria Costești că face discriminare privind transportul copiilor. ” Ca urmare al numărului insuficient al elevilor la Școala cu clasele I-VIII Ferigele-Costești, primarul Stoican a convenit cu unii părinți din satul Pietreni să- și mute copiii de la Școala cu clasele I-IV Pietreni la cea din centru, promițându-le că va aduce copiii cu microbuzul șicolar. Astfel s-a aglomerat numărul de curse, iar primăria nu mai asigură în prezent transportul a circa 20 șicolari, precum și a 10 preșcolari din satul Săcături. La Școala Pietreni au rămas 8 copii cu 3 profesori, lucru nemaiîntâlnit în toată țara, refuzând să o desființeze și astfel cu fondurile economisite să mai angajeze un șiofer pentru cel de-al doilea microbuz care stă și ruginește în curtea primăriei. Comuna deține două microbuze șicolare, dar folosește decât unul pe ruta Ferigele „Costești și nu face față cu numărul mare de copii, rămânând în seama șioferului să-i trieze pe copii, unora adresându-le injurii și cuvinte abjecte. Primarul este practic condus de angajați, deoarece la o șiedință pe tema acestei probleme, primarul se temea că „ce va spune șioferul când va trebui să facă o a treia cursă”, lucru care s-a hotărât împreună cu părinții, dar șioferul nesocotește această hotărâre și lasă copiii, în prag de iarnă, pe drum, prin ploi și zăpezi” „se arată în scrisoarea părinților.

115 elevi sunt transportați cu un microbuz de 16 locuri

Situația este cu atât mai tensionată în localitatea Costești, cu cât primarul a decis ca din satul Săcături să nu se mai transporte niciun elev, pe motiv că aceștia sunt la doar 2-3 kilometri de șicoală, în timp ce alții sunt nevoiți să meargă peste 10 kilometri până la unitatea de învățământ. Directorul Școlii cu clasele I-VIII Costești, Marius Ilinca, la ora actuală din satele Pietreni și Bistrița are nu mai puțin de 115 cereri de transport, în timp ce din satul Săcături are doar 30. ” Transportul șicolar nu ține de șicoală, ci de primărie. Cu toate acestea, pentru binele copiilor ne-am implicat și am convocat o șiedință cu părinții unde le-am explicat cum stă situația de fapt. Am convenit ca pentru o perioadă, să sperăm scurtă, ca elevii din Săcături să vină la șicoală pe picioare și să plece pe picioare, pentru că sunt mai aproape de șicoală. Nu poți nici să trezești elevii de la ora 5.00 dimineața și să-i aduci la șicoală, pentru că, în primul rând, este inuman, în al doilea rând nu are cine să-i supravegheze în șicoală” „ne-a declarat directorul Marius Ilinca.

Primarul este depă șit de situație

La rândul său, primarul localității Costești, Ion Stoican, s-a arătat descumpănit de această situație, declarându-ne că nu mai șitie cum să rezolve problema. Pe de o parte el susține că îi pare rău și de cei 30 de elevi din satul Săcături care sunt nevoiți să meargă la șicoală pe picioare în vânt și în ploaie, însă pe de altă parte spune că nu-i poate impune șioferului microbuzului să ia peste capacitatea ma șinii. Mai mult decât atât, fiind avertizat de Registrul Auto Român (RAR) Vâlcea, dar și de Autoritatea Rutieră Română (ARR) Vâlcea că de la 1 decembrie 2010 vor începe controalele în județ pentru a vedea dacă microbuzele au toate actele în regulă, dar și dacă se depășește capacitatea legală de transport, șioferul Primăriei Costești a refuzat să mai ia copii în plus. ” Este o problemă destul de complicată și sincer vă spun că nu șitiu ce soluție să mai găsesc. Microbuzul a fost dat inițial pentru elevii de clasele V-VIII, dar nici pe ceilalți nu avem, cu ce să-i transportăm. Până acum l-am forțat pe șiofer să ia peste capacitate, dar acum nu mai vrea. Refuză să facă acest lucru pentru că riscă să- și piardă carnetul și să mai ia și o amendă usturătoare. Și, să fiu sincer, este singurul din Primărie care are categoria necesară pentru a conduce un microbuz. Încă o dată vă spun că nu șitiu ce să mai fac. Ne-ar trebui un autobuz să facem față. Noi mai avem un Aro cu care transportam copiii înainte, însă nu mai corespunde normelor și nici nu mai funcționează” „ne-a declarat primarul localității Costești, Ion Stoican.

Conducerea Inspectoratului Școlar nu șitie nimic

Cum era și normal, am contactat și conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea pentru a ne spune ce măsuri se iau pentru rezolvarea situației de la Costești. Am avut surpriza, însă, de a afla că inspectorul general Gabriela Ene nu șitia nimic din ceea ce se întâmplă la Costești, susținând că nu a fost informată. Pentru ce or mai fi angajați inspectorii de specialitate care sunt împărțiți pe zone în tot județul, nu șitim!?! Cu toate acestea, șiefa învățământului vâlcean a promis că se va interesa în cel mai scurt timp și va încerca să rezolve problema. ” Nu șitiu nimic despre situația de acolo. De unde să șitiu dacă nu am fost informată? Chiar zilele trecute a fost directorul de la Școala Specială de la Costești pe la mine, dar nu mi-a spus nimic. O să mă interesez și o să încerc să rezolv situația cum am făcut și la Fârtățești. Dar nu înțeleg de ce nu folosesc și microbuzul de la Școala Specială dacă nu fac față?” „ne-a declarat inspectorul general al ISJ Vâlcea, Gabriela Ene.

CLAUDIA STANCIU