Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DNA a început vânătoarea lui Mazăre

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a formulat un denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva primarului Constanţei, Radu Mazăre, pentru presiuni asupra justiţiei, ca urmare a declaraţiile publice făcute de edil la adresa procurorului care instrumentează dosarul său.

„Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de primarul municipiului Constanta, Mazăre Radu Ştefan, persoana având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat, faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal. Denunţul a fost formulat în temeiul dispoziţiilor art. 290 combinat cu dispoziţiile art. 289 C.pr.pen. şi a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competenta soluţionare”, potrivit unui comunicat al DNA.

DNA precizează ca „la data de 12.09.2014, potrivit relatărilor apărute în mass-media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenta şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.n.), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu sa faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, că noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, sa trăim într-o ţară normală.”

Potrivit dispoziţiilor articolului 276 Cod penal, arată DNA, „este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre organul de urmarire penala a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a-l influenta sau intimida”.

„Caracterul nereal al acestor afirmatii rezulta din analiza activitatilor de urmarire penala efectuate in dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunostinta in urma exercitarii drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar”, subliniaza DNA.

Totodata, mai arata procurorii anticoruptie, „imprejurarea in care Mazare Radu Stefan a facut aceste afirmatii, caracterul lor public si limbajul folosit denota scopul urmarit de faptuitor, respectiv influentarea si intimidarea procurorului care efectueaza urmarirea penala in cauza”.