Libertatea presei este garantată de Constituția României. Un ziarist, ca mulți alții, lucrează cu condeiul și cuvântul. Nimeni nu este obligat să-i citească ori să-i asculte cuvântul. Cine dorește întoarcerea în anii „40 la Garda de Fier ori în anii comunismului când, cine nu era de acord cu o anumită politică, era lichidat, greșește amarnic. Nu mai există întoarcere la acele vremuri, oricât ar dori oricine. Până una alta, dacă autoritățile nu iau măsuri aspre, cred că ziariștii trebuie să umble înarmați, cu gărzi de corp etc. Colegul nostru de la Adevărul de seară, Dorel Țârcomnicu, care se afla în documentare în Drăgășani, era să ia bătaie de la fiul victimei din deltaplanul care s-a prăbu șit în acel oraș, stârnit de un polițist local ce l-a trimis pe acesta să-l molesteze, de și intuia că ziaristul se afla în misiune profesională. Polițistul ” ciripitor” din Drăgășani trebuie identificat și sancționat, căci, după cum se vede, relațiile IPJ Vâlcea cu presa locală se denaturează continuu.
De când la comanda Inspectoratului Județean de Interne se află chestorul de poliție Ion Stoica, s-a pierdut încrederea ziariștilor locali în bunele relații cu această instituție, totul datorându-se neprofesionalismului, tupeului și obrăzniciei purtătorului de cuvânt Emilian Mușulete – subcomisar, dar și persiflării la care supune inspectorul șief problemele grave ce îi sunt transmise ori de câte ori apar în relațiile cu ” câinele de pază al democrației” sau cu populația județului. Numeroase au fost semnalele de atenționare, cu suport în mijloacele județene de informare și nimic nu s-a făcut, nu s-au luat măsuri, semn că există o complicitate între indisciplina subordonaților și superficialitatea conducerii inspectoratului. Nu de mult, o activitate jurnalistică cât se poate de întemeiată a fost interpretată de câțiva polițiști zelo și drept ” spionaj” și era să se termine cu molestarea unui ziarist vâlcean și distrugerea aparatului său de fotografiat.
De necrezut
În urmă cu o săptămână de zile, colegul nostru de la Adevărul de seară, Dorel Țârcomnicu, se afla în documentare în Drăgășani, în fața casei pasagerului rănit în accidentul cu motodeltaplanul, Viorel Oanță. Acesta stătea de vorbă cu cât mai mulți martori oculari ai accidentului, când, pe lângă ei, a trecut o ma șină cu însemnele poliției. Mai târziu, pe aceea și stradă, a trecut o altă ma șină, în care se afla la volan un alt polițist. Văzându-i făcându- și rondul profesional, ziaristul Dorel Țârcomnicu s-a simțit în siguranță, fără să șitie că unul din cei doi îl va turna fiului victimei, întărâtându-l asupra activității desfășurate de el. La numai câteva minute, în fața casei victimei Oanță a apărut, cu scârțâit de roți, la volanul unei ma șini de lux, fiul acestuia, Alexandru, care a început să țipe la jurnalist: ” Ce faci, bă, aici? M-a sunat un polițist și mi-a spus că faci poze. Șterge pozele și dă-mi aparatul” . Au urmat o serie de injurii, amenințări și încercări de a-i smulge forțat camera electronică. Intervenția unor bărbați curajo și, aflați la evenimentul nedorit, a evitat bătaia ce se prefigura și distrugerea mijlocului de desfășurare a activității jurnalistice.
Ceața răspândită oficial
Printr-un articol incriminator, am sesizat comanda IPJ despre gravul eveniment și răspunsul (formal, totu și!) nu a întârziat să ne fie trimis, menționându-se că ” șeful Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea a dispus, pentru clarificarea situației, efectuarea de verificări, urmând a vă fi comunicate rezultatele, precum și măsurile propuse” . Din citirea textului, devine clar că răspunsul l-a conceput purtătorul de cuvânt, subcomisarul Mușulete, și a trecut funcția și numele șiefului său, acesta ignorând semnarea comunicatului transmis tuturor redacțiilor prin e-mail. Nici măcar atâta lucru nu a putut face, dar a admis să ne fie transmis că este ” doctor” … în poliție, probabil, că nu șitim în ce și-a luat doctoratul.
Tupeu de nepurtător de cuvânt
Dacă chestiunea prezentată rămânea la acest stadiu, lăsându-ne să așteptăm, după cum am fost anunțați, lămurirea situației și sancționarea și popularizarea numelui polițistului instigator de la Drăgășani, totul ar fi fost bine. Dar, cum corb la corb nu- și scoate ochii, purtătorul de cuvânt, subcomisar Emilian Mușulete, l-a interpelat pe Dorel Țârcomnicu, certându-l cu duritate și reproșându-i că și-a anunțat colegii despre nedoritul eveniment, pentru solidaritate profesională. Nu este pentru prima dată când acest polițist se dovedește a fi potrivnic ziariștilor, nepăsător în a transmite presei informațiile pentru care se află în funcția de purtător de cuvânt la IPJ, ori de câte ori acestea se produc ( și în timp util tehnoredactării). La vremea când s-au remarcat aceste imperfecțiuni, s-au transmis semnale chestorului Ion Stoica, dar nimic nu s-a îmbunătățit. Câinele de pază a democrației a lătrat și ursul și-a văzut de treaba lui, sfidând! Dar, oare, la comanda IPJ Vâlcea, nu există o conducere colectivă care să analizeze situația și să-l determine pe șieful inspectoratului să impună să se respecte legea și să se mențină o stare de colaborare favorabilă cu reprezentanții opiniei publice?
Remember 22 decembrie „89
De și nu credeam să o facem vreodată, îi reamintim chestorului Ion Stoica (care mai este și doctor în drept, presupunem), că nimeni nu este mai presus ca Legea și îl invităm să rememoreze starea în care s-a aflat, în perioada 22 „31 decembrie 1989, când, datorită unor polițiști precum indisciplinatul său subaltern vâlcean (se vorbește că ar fi și rude), își punea întrebarea viitoarei sale existențe profesionale și prin imposibilitatea justificării persecuției antidemocrate la care a fost supusă populația din teritoriul său profesional. Măcar, astfel de amintiri să-l impulsioneze, ca să nu-l mai țină în brațe pe subcomisarul Mușulete și să-l schimbe cât mai repede din funcție, cerându-se scuze pentru alterarea relației instituției, ce vremelnic o conduce, cu presa locală, din cauza unui subaltern indisciplinat. Dați afară purtătorul de cuvânt!
Romeo POPESCU
Lasă un comentariu