Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Constantin Neagoie plătește avocații din banii publici

ILEGALITATE. Primarul localității Ionești, Constantin Neagoie, a intrat în vizorul opiniei publice datorită scandalurilor pe care le-a provocat în puținul timp de când se află la conducerea primăriei. Personajul la care facem referire a început o adevărată vendetă împotriva soției fostului edil, Cecila Cătănoiu, pe care a schimbat-o, cu ajutorul consilierilor locali, din funcția de bibliotecară. Femeia a fost dată afară din serviciu nu pentru că ar fi comis fapte ce contravin statutului pe care îl deținea, ci din pură răzbunare. VOCEA VÂLCII a atras de mai multe ori atenția, prin articolele sale, că Neagoie este un primar care recurge la acțiuni abuzive pentru a- și atinge scopul propus. Fără să-i pese de ce spune legea, edilul se consideră ” stat în stat” și crede că are drept de viață și de moarte asupra locuitorilor din comună. Și mai grav, însă, este că Negoie, primarul ales de cetățeni în fruntea comunității pentru a veghea la binele colectiv, are un trecut dubios, care ridică mari semne de întrebare în privința moralității sale. În rândurile de mai jos, vom exemplifica acest aspect, tocmai pentru a da cititorilor dimensiunea reală a personalității acestui individ. După ce a dat-o afară, abuziv, pe soția fostului primar, Cecilia Cătănoiu l-a dat în judecată, Neagoie angajându- și, în acest litigiu de muncă, un avocat pe care l-a plătit cu suma de 8 mii lei, bani publici.

În luna august a anului trecut, primarul Constantin Neagoie a iscat un scandal monstru în Primăria Ionești, acuzând-o pe soția fostului primar că a săvâr șit, din poziția de bibliotecar, grave ilegalități.  Pe biroul femeii, se aflau o serie de fișe de împrumut incomplete, pe care angajata bibliotecii urma să le înregistreze după ce acestea erau complete. Conform declarațiilor sale, este vorba de 38 de fișe de împrumut, aparținând unor elevi din clasele primare, care nu aveau completate datele de identificare ale părinților. Imediat după ce a văzut fișele ” false” ,  primarul localității a cerut intervenția  poliției din localitate, chemându-l în ” ajutor” pe șieful postului, un anume Ion Badea, prieten cu primarul Neagoie. Cecilia Cătănoiu povestește că i s-a părut bizar că polițistul a venit la bibliotecă la nici două minute după ce a primit telefonul primarului. Gurile rele povestesc că Ion Badea este omul de curte al primarului în exercițiu, pe care, din câte se vede, îl folosește pentru a- și rezolva treburi ce țin, în fond, de administrație. Privind în esență situația, este foarte clar că primarul face abuz de putere, lucru care ar trebui să nu fie trecut cu vederea de organele abilitate, ce veghează la ordine și legalitate. De fapt, nu este pentru prima dată când Constantin Neagoie se folosește de anumiți angajați ai Poliției, pentru a- și rezolva problemele personale. În urmă cu mai mult timp, VOCEA VÂLCII scria că acela și Neagoie, pe atunci doar patronul grupului de firme COMCHIM, însoțit de colonelul (r), Mihai Gheorghiasa au forțat, recurgând la fel de fel de amenințări, un tânăr să dea o declarație ca având o datorie privată și nu pe societatea condusă de actualul primar al localității Ionești. Menționăm că tânărul avea de returnat COMCHIM o sumă de bani, ca urmare a unor raporturi contractuale cu această societate. Speriat de prezența lui Gheorghiasa, tânărul s-a văzut nevoit să accepte să scrie declarația, care, ulterior, a fost legalizată la notarul Vasile Pop, comițându-se, astfel, o gravă ilegalitate.  Mai trebuie menționat că  primarul Neagoie, împreună cu șieful postului de poliție, Ion Badea și consilierul personal al edilului, Adelina Neagoie, au întocmit un proces verbal, ce conținea constatările acestora cu privire la multitudinea de ” ilegalități” , comise de Cecilia Cătănoiu. Femeia a refuzat să semneze procesul verbal, susținând că este plin de neadevăruri.

Curtea de Conturi trebuie să se autosesizeze

După acest episod, soția fostului primar Ion Cătănoiu a fost nevoită să- și caute un nou loc de muncă, angajându-se pe un post de contabil la ENERGOCONSTRCȚA. De altfel, femeia a făcut și o solicitare în instanță, cerându-i primarului reintegrarea pe funcția  deținută, adică cea de bibliotecară, anterior concedierii nejustificate, și plata unei despăgubiri egale cu salariul indexat, majorat și reactualizat și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data concedierii și până la data reintegrării efective, cerând și cheltuieli de judecată. ” Prin cererea formulată în data de 22 ianuarie 2010, s-a solicitat completarea dispozitivului sentinței în temeiul disp. Art.281 Cod procedură civilă, în sensul acordării cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces cuantumul de 8 mii lei, așa cum rezultă din chitanțele privind onorariul de avocat” , se arată în sentința civilă din 15 februarie 2010. Fostul primar al comunei Ionești, Ion Cătănoiu, spune că pretențiile de ordin financiar ale lui Negoie, de a cere cheltuieli de judecată de 8 mii lei, sunt de-a dreptul exagerate. Ceea ce intrigă este faptul că acești bani, deloc puțini, au fost plătiți din bugetul local, fapt ce contravine legii. Printr-o decizie judecătorească definitivă și irevocabilă, magistrații au decis ca Cecilia Cătănoiu să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 500 lei. ” Am întrebat și eu la noi la Primăria Ionești, la contabilitate, și într-adevăr, cei 8 mii de lei pentru procesul cu soția mea au fost plătiți deja, din bugetul local. Nu se poate așa ceva. E bătaie de joc. Trebuie un control aici, sunt multe nereguli” , ne-a declarat Cătănoiu.

Cum rămâne, însă, cu cei 74 mii lei plătiți de primar, din banii publici, ca onorariu pentru avocatul ce l-a reprezentat în proces? Sesizăm, pe această, cale Curtea de Conturi pentru efectuarea unui control cât mai rapid în scriptele primăriei, pentru că, se vede treaba, primarul Constantin Neagoie cheltuiește, nesăbuit, bani din bugetul local, încălcând, astfel, flagrant legea. În cazul în care Curtea de Conturi nu va începe o verificare cât mai rapidă la Primăria Ionești, vom readuce acest caz în atenția opiniei publice până când se vor lua măsurile ce se impun.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU