Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CET Govora cumpără steril de SNLO Tg. Jiu

Tupeul conducerii SLRO frizează bunul simț în condițiile în care  mai mult de un sfert din cantitatea vândută societății vâlcene este pământ. Din cele aproximativ 2 milioane de tone de cărbune livrat anual CET-ului, 400.000 de tone sunt țărână pură, adică hoție pe față, cu toate acestea conducerea SNLO ridică pretenții și lansează amenințări.

Săptămâna trecută, capii județului au simțit pe pielea lor, mai exact, pe cea a societăților din subordine, că ,,pe cine nu la și să moară nu te lasă să trăiești” , o zicală  lăsată  moștenire de  mo și și strămo și noștri, după o experiență  acumulată în veacuri și nu în mandate electorale. Zilele trecute, SNLO a amenințat  că va sista livrarea lignitului către societățile de pe platforma chimică, respectiv către CET Govora, dacă nu- și va achita datoriile, o decizie care ar obliga CET-ul să sisteze furnizarea de apă caldă și energie termică.

Cu patru ani în urmă, fosta conducere a Consiliului Județean, respectiv președintele Dumitru Bușe și vicepreședintele Ion Cîlea, a dus o adevărată campanie de menținere a contractului cu SNLO, cu toate că CET Govora găsise oferte mult mai avantajoase în afara țării, în Ucraina. Motivul invocat a fost de natură socială: renunțarea la contractul cu SNLO ar fi aruncat în șiomaj aproape jumătate din angajații societății. Astfel, CET Govora a fost obligat să cumpere cărbune de la SNLO chiar dacă  calitatea era mult inferioară celui rusesc, iar cheltuielile cam acelea și. Surse din cadrul CJ au declarat că aproape 40% din cantitatea de cărbune achiziționată de la SNLO nu poate fi folosită pentru că are în componență pământ, fapt care obligă CET –ul să găsească spații suplimentare de depozitare a reziduurilor.

CET-Govora a intrat în incapacitate de plată din cauza restanțelor la plată înregistrate atât de cele două societăți de pe platformă Oltchim și USG, dar și de către populație, agenții economici și instituțiile publice. Populația înregistrează datorii istorice către CET Govora, fapt care a dus la acumularea de datorii către furnizorii de gaze naturale și cărbune. De șase luni de zile, Uzinele Sodice CIECH Govora au înregistrat restanțe la plata facturilor în valoare de peste 42.708.400 lei, încasările SC CET Govora SA fiind în aceea și perioadă de numai 17,87% din contravaloarea energiei termice livrate. Nici Oltchim nu se află într-o situație mai fericită din cauza crizei financiare, dar conducerea  combinatului a promis că situația va fi reglementată în următoarele două luni.

În urma discuțiilor, managerii societăților implicate au stabilit  în prezența președintelui CJ, social-democratul Ion Cîlea, un program de corelare a restanțelor cu plățile curente, semnând totodată și un nou protocol de colaborare. Conducerea Uzinelor Sodice CIECH Govora s-a angajat că în următoarele 10 zile va analiza posibilitatea de a majora plafonul plăților directe către CET Govora de la 3 milioane la 5 milioane lei pe lună. Discuțiile s-au finalizat tot în favoarea SNLO și în detrimentul CET –Govora care va cumpăra un cărbune inferior din punct de vedere calitativ doar pentru că politicienii au pus problemele sociale  deasupra intereselor economice ale societății CET Govora.

DANA NEDESCU