Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Casa Tineretului e ținta intereselor obscure

Primarul Rădulescu tace chitic

SUBEVALUARE. Un raport de evaluare a Casei Tineretului, întocmit în anul 2007, a stabilit suma de vânzare a clădirii la prețul de 2.558.808 euro. Cu trei ani în urmă, Finanțele Publice Vâlcea au scos la licitație imobilul pentru o datorie istorică a fundației ce se ridica undeva la suma de 200 mii euro. Între timp, s-a reu șit sistarea executării silite asupra clădirii. Din păcate, conducerea nu a reu șit să achite debitul, imobilul a fost, din nou, scos la licitație de către Direcția Finanțelor. Suma la care a fost evaluată este  derizorie: 715 mii euro. Din fericire, prin eforturi susținute, președintele Fundației Județene de Tineret (FJT) Vâlcea, Ovidiu Udrescu, a reu șit să obțină, în justiție, o amânare la plată până în luna octombrie a acestui an. În cazul în care fundația nu reușește să plătească datoria de aproape 8 miliarde de lei vechi, Finanțele vor scoate, din nou, la licitație imobilul.

Așa cum vă spuneam și în numerele trecute ale publicației noastre, DGAFP motiva pentru evaluarea sub prețul pieței care s-a făcut că ” anul 2007 a reprezentat un boom imobiliar în care prețurile au atins un maxim de piață. Valorile bunurilor imobiliare sunt cu mult mai mici ” și cu 30 la sută „acum când piața imobiliară a scăzut, iar prețul atinge o valoare mai apropiată de realitate” . Un simplu calcul matematic ne arată că dacă valoarea imobilului ar fi scăzut cu 30% din suma de 2.558.808 euro, cu cât a fost evaluată în 2007, atunci ar fi trebuit să se scoată spre vânzare cu peste 1,7 milioane euro. Așadar, este vorba de un milion de euro care pur și simplu s-a evaporat nu se șitie unde. În spatele deciziei de scoatere la licitație a Casei Tineretului stau interese ascunse, de grup sau personale, importante.

În mod normal, potrivit legii, Consiliul Local al Primăriei Râmnicului ar fi trebuit să disloce bani din buget pentru finanțarea acțiunilor de tineret întreprinse de fundație. Președintele Udrescu susține că de trei ani de zile acest lucru nu s-a întâmplat, FJT Vâlcea fiind printre puținele din țară care nu sunt finanțate cu bani de la Primărie. Pe de altă parte, singura instituție ce s-a implicat financiar în activitatea fundației a fost Consiliul Județean, care a reu șit să ” rupă” din buget, în fiecare an, în jur de 40 de milioane de lei vechi. Desigur, acești bani sunt insuficienți pentru ca FJT să- și poată achita datoriile pe care le are, însă, chiar și așa, ei au venit ca o mană cerească pentru conducerea fundației. ” Noi am plătit toate datoriile pe care le avem la zi, lucru ce se poate verifica. Este foarte greu să ne achităm în întregime debitul de 8 miliarde de lei vechi, însă, nimănui nu-i pasă acest lucru. Nu suntem ajutați de nimeni, dar cu toate acestea încercăm să nu ne lăsăm acoperiți de val care vine tot mai mare din urmă. Am auzit câteva voci din  presă care susțineau că situația în care se află acum FJT se datorează unui management defectuos, pe care nu-l neg, dar trebuie să vorbim de acest lucru la timpul trecut. Se poate verifica, cum am spus, că de când sunt președinte al acestei fundații datoriile au fost plătite. Mai mult, s-a spus că la Casa Tineretului nu s-a făcut niciun fel de modernizare de foarte multă vreme, lucru care este fals. Am modernizat rețeaua electrică, am schimbat hidroizolația, am modernizat zeci de camereDar lucrurile acestea nu se văd. Nu este chiar așa cum spun unii. Ar trebui să vină aici să le arăt cât se înșală” , a spus Ovidiu Udrescu.

Aproape în stradă

Graba cu care s-a scos la licitație fundația, gândindu-ne și la suma de nimic la care a fost evaluată, naște multe semne de întrebare. Președintele FJT susține că a auzit și el că există o serie de interese mai mult decât obscure din partea unor persoane influente de a cumpăra ” colosul” și susține că îi este aproape imposibil să se lupte cu acestea.

În eventualitatea în care Casa Tineretului va fi scoasă la licitație, cei de la FJT rămân în stradă. Conform legii ” bunurile care au aparținut la data de 22 decembrie 1998 fostei organizații a Uniunii Tineretului Comunist din județe și din municipiul București, preluate de fundațiile județene pentru tineret și a municipiului București, vizate de prezenta lege, rămân în proprietatea acestora, iar în cazul în care, ulterior, au căpătat o altă destinație, se reintegrează, necondiționat și fără plată, în patrimoniul fundațiilor județene pentru tineret respective sau municipiului București, ce se constituie ca succesoare de drept” . Astfel, Consiliile Locale, spune legea, devin responsabile pentru preluarea de către fundațiile județene pentru tineret respective a acestor bunuri. Paradoxal, de și CL este cel care trebuie să ofere FJT un spațiu potrivit, amenajat și fără plată, pentru continuarea desfășurării activităților de tineret, Udrescu susține că primarul Râmnicului, Romeo Rădulescu, și-a exprimat, oficial, dorința de a participa la următoarea licitație. În aceste condiții, președintele FJT a făcut o adresă către CL al municipiului, însă, zice el, nici până acum nu a primit niciun fel de răspuns. ” ( ) având în vedere că această vânzare se face cu încălcarea articolelor de lege, vă rugăm să ne comunicați în scris demersurile pe care urmează să le întreprindeți pentru reîntregirea patrimoniului FJT Vâlcea. În cazul în care din motive obiective bunurile menționate nu pot fi folosite sau nu există, organele administrației locale sunt obligate să asigure gratuit, în termen de 120 de zile de la data publicării prezentei legi, un sediu corespunzător desfășurării activității fundațiilor județene pentru tineret din județe” , se arată în adresa trimisă primăriei.

Primăria nu răspunde

Dintr-un raport de evaluare întocmit de Societatea Experților Tehnici SRL Rm. Vâlcea, comandat de DGFP Vâlcea,  aflăm că suprafața desfășurată a Casei Tineretului este de 3.900 mp, amfiteatrul în aer liber are 836 mp, discoteca ” Enigma” „1.732 mp, bazinul de înot cu dimensiuni olimpice „1.065 mp, iar cel pentru copii „624 mp. În prezent, clădirea este utilizată ca spațiu administrativ, rezidențial și comercial, care, potrivit analizei PUG, sunt permise legal. Tot în acela și raport, se spune că discoteca ” Enigma” , în suprafață de 836 mp, a fost evaluată la nu mai mult de 20 mii euro, adică nu mai scumpă decât o garsonieră poziționată în municipiu, valoarea de vânzare a amfiteatrului în aer liber, în suprafață de 565 mp, a fost estimată la doar 3.100 euro, iar a bazinului de înot la 41.500 euro, în timp ce bazinul pentru copii urma să fie vândut la 27.500 euro. Surpriză, gardul din plasă de sârmă fixată pe suport de metal, ce împrejmuiește Casa Tineretului, a fost estimat la 14.700 euro. Președintele FJT este de părere că organele de executare silită au procedat la o nouă evaluare, ” ce reprezintă o bătaie de joc pentru orice persoană întreagă la minte. Nepăsarea statului timp de 6 ani de a- și recupera banii și scoaterea la vânzare a unui patrimoniu de utilitate publică ce nu poate fi înstrăinat, vânzarea unui patrimoniu care ar trebui să valoreze milioane de euro pentru o sumă de aproximativ 200.000 de euro, pot dovedi faptul că ceea ce se urmărește este un ” tun imobiliar” , în favoarea unor grupuri de interese coordonate de baroni locali sau chiar naționali, iar faptul că dosarul penal privind vechea conducere este nefinalizat după cinci ani de zile nu a făcut decât să se înțeleagă o legătură între lucrătorii de poliție, finanțe și vânzarea vastului imobil” , a mai spus el.

Revenind la adresa FJT către Primăria Râmnicului, trebuie spus că de și aceasta a fost trimisă în data de 28 mai 2010, deci în urmă cu trei luni de zile, primarul Romeo Rădulescu nu a catadicsit să răspundă cu toate că, potrivit legii, ar fi trebuit să trimită un răspuns în termen de 30 de zile. ” Față de aceste prevederi, vă aducem la cunoștință că în prezent atât FJT Vâlcea, cât și organizațiile sale desfășoară zeci de proiecte de mare amploare, FJT având un număr de peste 20 de angajați și colaboratori, câteva zeci de voluntari, deține sute de bunuri care trebuie folosite și găzduite corespunzător, având în vedere că acestea deservesc în prezent 42 de camere de hotel, zeci de birouri, bibliotecă, săli de conferințe, ateliere, magazii etc. La acestea, se adaugă membrii, salariații, voluntarii și bunurile aparținând ONG-urilor care funcționează în cadrul FJT. Amintim că trebuie asigurat sediu pentru cel puțin 10 ONG-uri care desfășoară proiecte cu finanțare europeană ce nu trebuie întrerupte, caz în care pentru județul și municipiul nostru ar însemna o pată pe obraz în fața Uniunii Europene” , mai scrie Udrescu în adresa trimisă Primăriei.

De când și-a început mandatul, Romeo Rădulescu nu a sprijinit nicio acțiune de tineret, preferând să cheltuie banii publici pe borduri din granit și alte lucruri inutile ce au stârnit furia unei întregi comunități. Așadar, nu ar fi deloc de mirare ca acești tineri, ne referim la cei de la FJT, singurii care se mai implică în activitatea de tineret, să ajungă în stradă. Primarului nu-i pasă, cum de altfel nu-l interesează nici de cei care l-au ajutat să devină edilul municipiului, printre ei destui tineri.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU