Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bancherul Dorin Dobrișan, în fața examenului legii

La data de 1 septembrie a.c., opinia publică vâlceană a luat cunoștință despre arestarea bancherului Dorin Dobrișan și a omului de afaceri Ovidiu Ciogescu, în baza unui mandat de reținere, pentru 24 de ore, emis de DNA – Serviciul Teritorial Pitest. Acuzațiile ce li se aduc celor doi râmniceni sunt: luare de mită, abuz în serviciu și uz de fals „Dobrișan și dare de mită – Ciogescu. În ziua următoare, la Tribunalul Argeș s-a judecat mandatul de arestare solicitat de procurorii anticorupție, de menținerea celor doi, după gratii, pentru încă 29 de zile, în vederea constituirii probelor în acuzare și în apărare. Conform procedurii, ar fi trebuit ca după 24 de ore, să se judece recursul inculpaților, la Curtea de Apel Pitești. Numai că joi, 6 septembrie a.c., acest lucru nu s-a întâmplat, neoferindu-se opiniei publice nicio explicație, dinspre apărătorii arestaților venind informația că recursul va avea loc joi, 9 septembrie a.c.. Din cazuistica cunoscută de presă, privind soluțiile date, în recursuri, la Curtea de Apel Pitești, rezultă că NICIODATĂ judecătorii CAP nu au revocat mandatele de arestare, menținând solicitarea procurorilor. Deci, și în acest caz, recursul la mandatul de 29 de zile, nu va da câștig de cauză inculpaților și apărătorilor lor.

Zvonuri „zvonuri

Încercând să aflăm adevăratul motiv pentru care instanța de judecată a încălcat legea, nerespectând cele 24 de ore impuse strict pentru judecarea recursului, ne-am lovit de un zid al tăcerii. Și cu toate acestea am aflat că în lipsa hotărârii de a se respecta drepturile oamenilor aflați după gratii, procurorii au mai făcut un act procedural, percheziționând locuința fiului bancherului Dobrișan, din București. De la începutul săptămânii și până la data recursului ce va avea, totu și, loc, azi, 9 septembrie 2010, procurorii și polițiștii detașați la DNA au audiat o serie de martori, atât de-ai lui Dorin Dobrișan, cât și de-ai lui Ovidiu Ciogescu. Audierile s-au făcut în prezența avocaților ale și, în timp ce bancherul și afaceristul au fost audiați, în altă parte, de polițiștii anticorupție, pentru lămurirea unor situații neconturate ca infracțiuni, încă. Martorii au fost de la SC Electrovâlcea și de la CEC Vâlcea.

Precizare

În comunicatele DNA, atunci când s-a făcut referire la unitatea bancară unde a funcționat ca director Dorin Dobrișan sau de unde a luat credit Ovidiu Ciogescu, s-a folosit gre șit sintagma ” CEC-Bank SA” . Facem noi corectura ce se impune, afirmând că în perioada supusă anchetei activității celor doi inculpați, unitatea bancară se numea ” CEC” și de-abia după 6 mai 2008, prin ordin emis de Ministerul Economiei și Finanțelor, s-a statuat schimbarea imaginii și denumirii în CEC Bank SA. La acea dată, Dorin Dobrișan nu mai era director, ca urmare a unui scandal avut cu președintele Radu Grațian Ghețea. Drept urmare, acesta a dispus înlocuirea lui din funcție și verificarea întregii activități de directorat, cu urmările ce se văd acum în dosarele de la DNA.

Interceptările convorbirilor

În lipsa oricărei colaborări dintre mijloacele de informare interesate și purtătorul de cuvânt al DNA, pentru protejarea momentelor operative ale anchetei, după cum ni s-a spus, dar și din cauza secretomaniei și ermetismului anchetatorilor, cărora le displace transparența, nu s-au putut verifica multe zvonuri plecate din anturajul CEC, Electrovâlcea sau de aiurea, astfel că în cazul în care comitem abateri de la realitate, ne cerem, anticipat, scuze. Zvonurile în posesia cărora ne aflăm susțin că acuzațiile aduse lui Dorin Dobrișan provin din sesizările făcute de trei salariați ai sucursalei vâlcene. Primul dintre ei este liderul de sindicat CEC și, totodată, vicepreședintele sindicatului bancar pe țară, Alexandru Marin. Apoi, directorul Agenției CEC „Nord, Constantin Păunescu și funcționara CEC „Luminița Anton, fosta preoteasă, în prezent domnișoară, prin divorț. Acesta, în pofida realității sale fizice și diurne, după cum ni s-a spus de multiple surse de informare, l-a reclamat pe directorul Dobrișan, la Centrală, acuzându-l de hărțuire sexuală, stârnind ironiile colegilor de serviciu. Acestora, spun zvonerii, li se adaugă directorul Ion Ivașcu, venit de la Pitești, după ce Dorin Dobrișan a fost demis din funcție. Deloc din imbold profesional și personal, acesta a dictat un control aspru la unitatea bancară vâlceană, schimbând, în acela și timp, până și organigrama ce a existat pe vremea predecesorului său, determinând vii nemulțumiri și disconfort salarial.

Cearta cu Radu Grațian Ghețea

Președintele băncii CEC (în prezent CEC Bank SA) a fost și este bancherul Radu Grațian Ghețea. Între acesta și directorul Dobrișan a avut loc un scandal monstruos, pentru că bancherul vâlcean nu a fost de acord cu prelungirea liniei de credit unui puternic om de afaceri vâlcean, ce- și girase până și tomberoanele de gunoi ale firmei, iar situația financiară viitoare a societății lui comerciale se afla în cumpănă. În ideea protejării intereselor băncii, dar și a existenței viitoare a omului de afaceri, Dorin Dobrișan s-a împotrivit prelungirii liniei de credit, iar președintele Ghețea, contrându-l, a obținut aprobarea Consiliului de Administrație CEC pentru continuarea creditării activității firmei predispuse falimentului. La acest capitol, trebuie să facem câteva precizări: nu există și nu au fost relevate acordări de credite (la CEC sau la CEC Bank SA), fără garanțiile corespunzătoare, conform regulamentului bancar. Sucursala vâlceană poate aproba credite până la suma de 12 miliarde lei vechi, Direcția IMM – din la Centrala bucureșteană „până la 30 miliarde, Direcția ” Clienți mari” „peste 30 miliarde, până la 50 miliarde și numai Consiliul de Administrație CEC poate aproba credite de peste 50 miliarde lei vechi. În toate cazurile de solicitare, dosarele de creditare sunt verificate și supervizate de conducerea centrală a băncii, astfel că directorul unei unități bancare din țară nu poate fi subiectiv sau co-interesat în eliberarea avizului de creditare.

De 5 ani, monitorizare

Surse din anturajul judiciar argeșean ne-au transmis informația că dosarul ” Mită la CEC” se află în lucru la DNA „Serviciul Teritorial Pitești, sub coordonarea procurorului șief anticorupție Călin Nistor. Acesta, vâlcean de origine, este în topul celor mai buni procurori șiefi din România și, de aproape trei ani de când a ajuns la DNA Pitești, a băgat spaima în lumea bună a Argeșului, care se vedea, până în acel moment, intangibilă. Trei dosare grele (” Mafia permiselor” , ” Lotul Cornel Penescu” și ” Avocatul cămătar” ), dar și altele, au ridicat cota procurorului șief Călin Nistor și a subalternilor săi. Acesta, acum, în anturajul său familial, a afirmat că în cauza ” Mită la CEC Vâlcea” , monitorizarea lui Dorin Dobrișan se face încă din anul 2005 (pe când era director la BCR), născându-se întrebarea de ce s-a oficializat acțiunea de urmărire penală de-abia în anul 2008, după cum reiese din numărul dosarului comunicat presei? ” Am pus mâna pe „peștele cel mare” – se spune că ar fi zis acesta. Tot procurorul șief al DNA se laudă că va băga groaza și în „mahării” vâlceni, așa cum a făcut-o și la Pitești. Convorbirile telefonice ale lui Dobrișan cu polițiști, procurori, judecători, sereiști, avocați, conducători administrativi și politici și oameni de afaceri importanți din județul Vâlcea fac obiectul multor transcrieri, prin dactilograme, ale convorbirilor telefonice înregistrate, aflate la dosar. Mesajul care vine dinspre DNA este acela că vor mai urma și alte arestări, calitatea de martor a celor citați și audiați poate fi, ușor, schimbată, în făptuitor sau în inculpat. Deocamdată, se procedează ” la relantiu” , procurorii și polițiștii anchetatori dovedind multă siguranță (afirma avocații angajați!), subînțelegându-se prin aceasta că sunt stăpâni pe caz, dețin probe incriminatoare și că inculpații vor ajunge, cu certitudine, în fața instanțelor de judecată. În nebuloasa creată în jurul acestui dosar penal, un singur lucru va deveni cert: Dorin Dobrișan și Ovidiu Ciogescu vor veni, curând, acasă, judecarea dosarului făcându-se cu ei în stare de libertate.

• Romeo POPESCU