Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete

Dragobetele este o sărbătoare cu rădăcini slave de rit vechi celebrată în unele locuri din România pe 24 sau pe 28 februarie, 1, 3 și 25 martie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul sărbătorii Valentine’s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Dragobetele este o sărbătoare cu o tradiție relativ nouă, având o vechime în jurul a 170-180 de ani de la pătrunderea ei în teritoriile românești și păstrate cu precădere în sud-vestul României, dar plină de obiceiuri şi tradiţii.

În unele zone din ţară, în dimineaţa de Dragobete fetele nemăritate trebuie să strângă zăpadă şi să o topească, apoi să se spele pe faţă şi pe cap cu ea, pentru ca cel iubit să le considere cele mai frumoase.

Se spune că dacă în această zi ai norocul să auzi pupăza, vei fi harnic tot anul.

Dacă plouă, primăvara va veni devreme şi va fi frumoasă.

Fetele şi băieţii se strâng în cete pe dealuri, în apropierea satelor pentru a discuta şi a lega prietenii. La prânz fetele coboară în sat şi fiecare băiat trebuie să urmeze fata care îi este dragă. În sudul ţării, această fugă a fetelor poartă numele de „zburătorit”.

Tradiţia spune că cei care se sărută în această zi sunt meniţi să rămână împreună tot restul anului.

În această zi, nu se coase, nu se spală, nu se merge la câmp, în schimb se face curăţenie în toată casa pentru ca zilele ce vor urma să fie pline de spor şi prospeţime.