Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: heavy.com

Italia: 293 de clădiri istorice au suferit pagube majore sau au fost distruse de cutremur

Foto: heavy.comCutremurul care a zguduit miercuri, 24 august a.c., centrul Italiei a afectat 293 de clădiri istorice, a informat ministrul culturii italian, Dario Franceschini. În zona de epicentru a seismului, situată la circa 150 km de Roma, se află numeroase biserici, clădiri și monumente construite între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, din care o mare parte au suferit pagube majore.

Nu a mai rămas aproape nimic în picioare din centrul istoric al localității Amatrice, clasată de Ministerul Culturii, printre „cele mai frumoase orașe ale Italiei”. Amatrice, care a fost alipit Regatului Napoli în 1265, era supranumit „orașul celor o sută de biserici” în diferite stiluri, baroc sau renascentist.

Principala sa atracție arhitecturală, bazilica San Francesco, aflată la câțiva metri distanță de primărie, s-a prăbușit în mare parte. Rozeta sa centrală a dispărut iar picturile care împodobeau fațada au fost distruse. Biserica San’Agostini construită în 1428, situată la periferia orașului Amatrice, a fost total distrusă.

Bazilica San Benedetto din orașul Norcia, foarte aproape de epicentrul cutremurului, a suferit pagube majore, dar ansamblul construcției a rezistat zguduiturilor repetate. Potrivit președintei regiunii Umbria, Catiuscia Marini, acest lucru se datorează „bunei construcții” a orașului înainte de cutremurele din 1979 și 1997. Situate mai departe de epicentru, mai multe monumente au fost ușor avariate, precum Domul din Urbino care s-a fisurat.