Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: romanianculturalcentre.org.uk

Adrian Ghenie stabileşte un nou record. A vândut un tablou cu 9 milioane de dolari

Foto: romanianculturalcentre.org.ukTabloul “Nickelodeon”, pictat de unul din cei mai valoroşi artişti români, Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate joi, 6 octombrie a.c., la Londra, de casa de licitaţii Christie’s. Această vânzare este un record absolut pentru pictorul român.

Tabloul vândut pentru suma de 9 milioane de dolari a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Preţul estimativ al casei de licitaţii pentru tabloul “Nickelodeon”, care a fost pictat în 2008, era de 1 – 1,5 milioane de lire sterline.

Preţul total pentru această pictură a fost de 7,1 milioane de lire sterline, adică 9 milioane de dolari. Tabloul este pictat pe două plăci de 2.38x 4.14 metri, iar numele său reprezintă o sală de cinema mică dintr-un cartier, dar şi un post de televiziune american pentru copii. Titlul face trimitere spre influenţa televiziunii asupra tinerei generaţii fiind şi o trimitere spre elementele iconice pe care autorul le împrumută din tehnica cinematografică, după cum a mărturisit însuşi pictorul.

În cadrul licitaţiei a mai fost vândut un tablou al lui Ghenie numit “The surgeon and his soul/ Chirurgul şi sufletul său” al cărui preţ a fost estimat iniţial între 150.000 şi 200.000 de lire sterline, dar a ajuns la suma de 341.000 de lire.