Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vicepremierul Marko Bela aproape incognito la Valcea

 

          ” Întâlnirea maghiarilor din Regat

 

      Sâmbătă, la Catedrala Baptistă”Speranța” din Rm. Vâlcea, peste 100 de maghiari s-au strâns pentru a celebra întâlnirea maghiarilor din Regat. Întrunirea a debutat cu o slujbăreligioasăce a durat mai bine de două ore. În jurul prânzului, la sărbătoare a apărut și președintele UDMR, Marko Bela, fărăgărzi de corp și fărămașinăcu girofar, semne distinctive ale unui reprezentant al Guvernului. Vicepremierul a acceptat săne răspundăla câteva întrebări:

      ” Rep. Zilele trecute, ați fost plecat la Budapesta, împreunăcu cei din conducerea UDMR pentru a discuta cu guvernul maghiar despre finanțarea ungurilor din afara granițelor țării. Ce ați obținut de la premierul maghiar?

      ” Marko Bela: N-am discuta numai despre finanțare. A fost prima întâlnire oficialăîntre o delegație UDMR și primul ministru al Ungariei, După ce s-a constituit noul guvernul al Ungariei. În primul rând, am discutat despre relațiile româno-ungare, despre importanța acestor relații și despre stadiul de pregătire al ședinței comune de guvern al celor două țări, România și Ungaria. Așa cum am avut în București o astfel de ședințăcomună, anul acesta vom avea la Budapesta. UDMR se implică concret în pregătirea acestei ședințe. Apoi, într-adevăr am discuta despre probleme de finanțare a programelor, a instituțiile de educație și de culturăa maghiarilor din România. Avem nevoie de susținerea guvernului maghiar. În același timp, am discutat și despre principiile pe baza că rora are loc această susținere, iar în acest moment, pe lângă păstrarea identității naționale, un deziderat ar fi competitivitatea acestor comunități maghiare în Uniunea Europeană . Am că zut de acord cu primul ministru maghiar ca finanțările săaibăacest deziderat.

      ” Rep. Vorbind despre ce se întâmplăîn coaliția de guvernare de la București, credeți că discuțiile și luptele dintre PNL și PD vor duce la ruperea coaliției de guvernământ?

      ” M. B. În acest moment, dezideratul integrării în Uniunea Europeană ne ține împreunăși câteva luni avem rezerve că se va rupe coaliția, din acest punct de vedere. Oricât de mari ar fi contradicțiile între partidele coaliției, nu se va întâmpla nimic până în ianuarie 2007. După , va trebui neapărat săregândim relațiile noastre. Bineînțeles că și cele două formațiuni mari PNL și PD, trebuie să-și regândească relațiile. Vom vedea dacă este nevoie sărefacem programul sau guvernul, dar asta După ianuarie 2007.

      ” Rep. Sunteți pentru prima datăla Rm. Vâlcea?

” M.B. Am mai trecut pe aici, dar sunt pentru prima datăîntr-o întâlnire oficialăcu maghiarii și membrii UDMR din Rm. Vâlcea.