Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Toate scolile din judet vor fi controlate la ‘sange’

      ” Inspectorii școlari în acțiune ” „zilele trecute am fost în control la trei școli: Poenița, Blindari și Popești. Am fost surprinși să constatăm că mulți directori muncesc cot la cot cu angajații. De exemplu, directorul de la Blindari făcea curățenie în clase și strângea perdelele de la geamuri”- a declarat Gabriela Ene

 

        Școlile vâlcene au intrat deja în febra lucrărilor de reabilitare și igienizare, ce se vor desfășura pe toată perioada vacanței de vară. Pentru a se asigura că lucrările se execută în condiții normale, iar unitățile vor fi pregătite pentru începerea anului școlar 2006-2007, în perioada 17 31 august, inspectorii școlari au început controalele la toate unitățile școlare din județul Vâlcea. „Urmărim modul cum se realizează lucrările de reabilitare, stadiul completării documentelor școlare, precum și activitatea educativă pe timpul verii. De asemenea, vrem să vedem în ce stadiu se află finalizarea programelor educative și să verifică m activitățile și acțiunile din anul școlar 2005-2006″- ne-a declarat Gabriela Ene, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Vâlcea. Inspectorii școlari vor urmări, de altfel, și  modul cum se desfășoară programul Phare „Toți diferiți, toți egali – Accesul la educație al tuturor grupurilor dezavantajate din județul Vâlcea”  în unitățile școlare pilot Dezrobiți – Frâncești, Valea Mare – Băbeni, Valea Cheii – Păușești Măglași, Jiblea Veche – că limănești, Nr. 8 Rm. Vâlcea, Romanii de Jos – Horezu, Grădinița Valea lui Stan – Brezoi și Grădinița nr. 8 din Drăgășani. „Zilele trecute am fost în control la trei școli: Poenița, Blindari și Popești. Am fost surprinși să constatăm că mulți directori muncesc cot la cot cu angajații. De exemplu, directorul de la Blindari făcea curățenie în clase și strângea perdelele de la geamuri”- a declarat Gabriela Ene. Aceasta ne-a mai spus că în cazul în care se va considera că managerul unei școli nu a colaborat cu autoritățile locale, iar lucrările de reabilitare și igienizare nu sunt la standardele cerute, acesta va fi aspru sancționat.

        Alte școli își vor închide porțile în vara aceasta

        O problemă cu care se confruntă sistemul educațional vâlcean este aceea că tot mai mulți copii renunță la școală. Un ultim raport al Inspectoratului Școlar Vâlcea arăta că în 2005 nu mai puțin de 580 de elevi au renunțat la școală din diferite motive. Încă de anul trecut, multe dintre localitățile vâlcene au rămas fără unități școlare, acestea fiind închise sau închiriate pentru alte activități extrașcolare. Din lipsă de copii, școala din Voineasa a închiriat patru săli, școala cu clasele I-IV din Amărăști și-a închis porțile încă din vara anului trecut, precum și școlile din Brezoi și din Romanii de Jos, Horezu. În vara aceasta, conducerea Inspectoratului Școlar Vâlcea este nevoită să declare închise alte câteva școli. Pentru început, școala Lespezi și-a închis porțile, însă peste puțin timp vor urma alte câteva unități școlare. „În școlile din mediul rural sunt din ce în ce mai puțini copii. Cu cât localitățile sunt mai aproape de Râmnic, cu atât părinții sunt tentați să-și trimită copiii la școlile din municipiu. Noi nu avem cum să-i oprim pentru că nu ne permite legea și astfel, localități ca Budești, Golești și multe altele rămân fără școli”– ne-a mai spus Gabriela Ene. O ultimă reglementare a ministrului învățământului, Mihail Hărdău, spune că orice școală rurală cu clasele I-IV poate să-și continue activitatea cu doar 4 copii. Astfel, pentru doar câțiva copii bugetele locale trebuie să facă eforturi pentru a plăti toate cheltuielile ce țin de încă lzire, întreținere și multe altele. Asta în contextul în care Guvernul României reușește să aloce învățământului, din PIB, unul dintre cele mai reduse procente, comparativ cu alte țări europene.

Claudia STANCIU