Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Talharie pe Valea Oltului

 

       patru bucureșteni au tâlhărit mai mulți șoferi de tir ” bărbații au comis 7 furturi pe traseul București – Buzău Brașov Sibiu Râmnicu Vâlcea

 

       Volumul de muncă al polițiștilor vâlceni se mărește pe zi ce trece. La fel ca și în alte localități din țară , în județul nostru, numărul infracțiunilor a cunoscut o creștere semnificativă, înmulțindu-se mai ales infracțiunile de natură judiciară. Dacă ar fi să ne luăm După statistici, despre Vâlcea s-ar putea spune că este un județ liniștit. Suntem pe primele locuri la infracțiuni sesizate în sondajul realizat de Ministerul de Interne și pe locul 42 la infracțiunile constatate. Datele acestui sondaj ar trebui să fie liniștitoare și totuși nu este așa. Numai în această săptămână, polițiștii vâlceni au fost anunțați despre trei tâlhării care s-au petrecut pe teritoriul județului nostru: una pe Valea Oltului asupra șoferilor străini de tir care se aflau în tranzit, una în Rm. Vâlcea unde s-a folosit un spray lacrimogen pentru imobilizarea victimei și una care este în curs de cercetare, în comuna Stroești, județul Vâlcea. De asemenea, în această săptămână, polițiștii din cadrul IJP Vâlcea au cercetat și moartea unei femei din Copăceni, care a fost omorâtă în bătaie de soțul ei.

 

       Marți, 5 septembrie a.c., pe Valea Oltului a avut loc o tâlhărie, victima acesteia fiind un șofer polonez.  Infracțiunea a fost înfăptuită de un grup 4 de tineri bucureșteni, dintre care doi aveau antecedente penale. Unul dintre ei, cel care conducea autoturismul,  a fost eliberat din penitenciar pe 27 mai a.c. și mai avea un  rest de 290 de zile de executat pentru furturi și conducere fără permis și consum de droguri. Acesta nu avea permis nici atunci când cei patru bărbați au hotărât să plece  „la plimbare”  pe traseul București – Buzău Brașov Sibiu Râmnicu Vâlcea, pe care urmau să-l încheie pe ruta Pitești București.  „Plimbarea” tinerilor avea un scop ilicit și anume acela de a tâlhări pe oricine le iese în cale. până să ajungă în Vâlcea, cei  patru comiseseră șase tâlhării în țară , dintre care trei numai în Sibiu.  Bucureștenii operau într-un mod foarte simplu pe drumurile naționale și europene. Ei opreau mașina cu care circulau, o Dacia Nova, cu numărul de înmatriculare  B 21 WFZ, în apropierea tirurilor cu numere străine. De obicei, tirurile lângă care opreau nu staționau în parcări organizate, ci undeva în zone întunecate și nesupravegheate. Hoții aveau asupra lor un singur obiect: o șurubelniță mai groasă îndoită pe care o introduceau la ușa tirului în zona yalei. Astfel, ușile erau deschise cu ușurință, iar hoții îl încolțeau pe șoferul adormit pe care sub amenințarea cu cuțitul îl deposeda de tot ce aveau asupra lui: bani, telefoane celulare și obiecte din aur. După ce îl jefuiau pe șofer, tinerii plecau liniștiți în că utarea altor victime. Adjunctul inspectorului șef, comisar Ilie Sărdărescu, ajutat de colegii săi a reușit să stabilească modul de operare al celor 4 tâlhari: „De obicei, șoferul jefuit, fiind străin, nu știa cum să reacționeze, nu știa limba română și nici la cine să apeleze. De asemenea, pentru a fi siguri că șoferul nu va anunța poliția în timp util prinderii lor, hoții umblau la sistemul de pornire al tirurilor” a conchis comisarul Sărdărescu. 

Marți dimineața, în jurul orei 4, hoții au ajuns în județul Vâlcea în comuna Câineni. Aici, au observat un tir înmatriculat în Polonia parcat pe marginea drumului. Folosindu-se de șurubelnița îndoită, bărbații au pătruns în cabina tirului și l-au deposedat pe șofer, sub amenințarea cu cuțitul, de o pereche  de pantaloni noi și un telefon celular După care au plecat mai departe, oprind la doi kilometri depărtare. Polițiștii au fost anunțați de tâlhărie de o persoană care a fost martoră la cele întâmplate. Imediat, aceștia au plecat în că utarea mașinii cu care circulau cei patru și pe care au găsit-o la o stație Peco din că limănești. Numai că doi dintre infractori au reușit să le scape, în acest moment fiind dați în urmărire generală. În mașina bărbaților au fost găsite 7 telefoane celular, o cameră de filmat, un radio casetofon cu CD și o sumă de bani, toate provenind din furturi. Cei doi care au fost prinși și-au dat inițial date false la poliție, dar cu toate acestea, ei au fost identificați și reținuți. Unul dintre cei arestați pentru 29 de zile este Gușe Florin de 27 de ani din București, iar celălalt este Horia Mitiță, de 19 ani, din aceeași localitate. Horia Mitiță nu a participat în mod direct la furturi, motiv pentru care judecă torii vâlceni au dispus cercetarea sa în stare de libertate. Pentru a fi siguri că tânărul nu va scă pa, polițiștii au apelat la ajutorul colegilor lor din Sibiu, care îl cercetează pentru comiterea altor infracțiuni. În acest caz cercetările vor continua pentru ca cei patru infractori să poată fi trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie.

Jaf în timp record

       Un tâlhar neidentificat încă a reușit să stabilească recordul de cel mai scurt jaf din istoria județului. Acesta a acționat în 8 secunde, izbutind ca într-un timp atât de scurt să o deposedeze pe o vânzătoare de la o casă de amanet de inelele de pe deget. Hoțul a imobilizat-o pe vânzătoare cu ajutorul unui spray paralizant. După subtilizarea inelelor, tâlharul a dispărut. Polițiștii au început cercetările, urmând ca în scut timp să stabilească portretul robot al infractorului, pe baza declarațiilor vânzătoarei tâlhărite.