Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Stratageme folosite de evazionisti pentru obstructionarea inspectiei fiscale

” Direcția Finanțelor Publice a descoperit ” „Administratorii SC Alutus SA Râmnicu Vâlcea, care, susținuți în această acțiune de reprezentanți ai unor societăți cu activitate de comercializare a uleiurilor minerale, au lansat și întrețin o campanie tendențioasă, speculativă, pe plan local, regional, în presa scrisă și la o televiziune cu acoperire națională, deși cauza litigioasă se află în curs de judecată pe rolul Judecă toriei Suceava”, precizează directorul executiv DGFP Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu

 

În activitatea curentă a Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Vâlcea, în ultima perioadă , inspectori fiscali și factori de conducere ai instituției trebuie să facă Față subterfugiilor la care apelează unii operatori economici în tentativa de a se sustrage de la inspecția fiscală sau pentru întârzierea nejustificată a efectuării acesteia și de la recuperarea datoriilor la bugetul consolidat al statului, fiind supuși unor presiuni diverse: campanii mediatice, denigrări, amenințări etc. În acest context, conducerea DGFP Vâlcea a analizat modalitățile la care au apelat și încă mai recurg cei certați cu legea, și a stabilit măsurile legale de acțiune în domeniu pentru perioada următoare. Gheorghe Gogârnoiu, director executiv al DGFP Vâlcea, spune că în arsenalul stratagemelor folosite de evazioniști pentru obstrucționarea actului de inspecție fiscală se înscriu o multitudine de modalități mai mult sau mai puțin ingenioase, care, în totalitate, urmăresc același obiectiv: întârzierea și denaturarea investigațiilor fiscale. Astfel, atât inspectori fiscali, cât și factori de decizie și de conducere ai DGFP Vâlcea, care au singura vină de a fi aplicat legea, au fost supuși unor acțiuni de intimidare fiindu-le inventate comportamente nelegale, abuzuri, pe care nu le-au practicat, nu le-au făcut. Pașii următori au fost reclamarea la diverse instituții ale statului sau incriminarea în articole de presă sau emisiuni televizate și amenințarea fie directă, fie prin interpuși din grupul de interese sau prin nume „sonore”, cu influență în mediile administrativ, economic și politic, locale și centrale. 

 

Cine sunt „sponsorii” unor campanii mediatice denigratoare?

 

În unele cazuri, operatori economici certați cu legea, au lansat și întrețin campanii mediatice, prin care speră să prelungească nejustificat unele investigații fiscale legale. În cadrul acestora, un loc important îl ocupă publicarea unor articole nedocumentate, care nu au nimic în comun cu realitatea, și denigrarea în presă a funcționarilor publici – „metodă” uzitată cu insistență în mediul corupt vâlcean, în special în ultima vreme. Acest tip de acțiune s-a aplicat nu numai finanțiștilor, ci și, de-a valma, unor polițiști, procurori, judecă tori, inclusiv de la Înalta Curte de Casație și Justiție, președinți de consilii locale, prefecți, primari etc.  De cele mai multe ori, țintele alese de „sponsorii” campaniilor mediatice au vizat, fără nici un scrupul, familiile acestora, părinți, soți, copii, prieteni și cunoștințe apropiate. Scopul urmărit prin acest tip de acțiuni concertate nu au alt obiectiv decât exercitarea unei presiuni asupra atât a funcționarilor publici, cât și a instanțelor în vederea obținerii unor pronunțări favorabile. De asemenea, se are în vedere inducerea în rândul opiniei publice a falsei impresii de încă lcare a legalității din partea administrației fiscale sugerând, în acest caz, și incapacitatea Justiției de a soluționa speța. Este cazul administratorilor societății Alutus SA Râmnicu Vâlcea, care, susținuți în această acțiune de reprezentanți ai unor societăți cu activitate de comercializare a uleiurilor minerale, au lansat și întrețin o campanie tendențioasă, speculativă, pe plan local, regional, în presa scrisă și la o televiziune cu acoperire națională, deși cauza litigioasă se află în curs de judecată pe rolul Judecă toriei Suceava.

 

Pierderea urmei și administratori „de fațadă”

 

În vederea sustragerii de la plata datoriilor Față de bugetul consolidat al statului, sunt administratori care, pe lângă înstrăinarea tuturor activelor societății, dispun mutarea repetată a sediului societății și schimbarea denumirii societății cu intenția vădită de a se „pierde urma”. La acest truc a apelat și administratorul SC Alutus SA Râmnicu-Vâlcea înstrăinând activele firmei, dispunând mutarea sediului societății de la Râmnicu-Vâlcea la Drăgășani, apoi la Sibiu, în prezent fiind în Târgu-Jiu, și schimbând denumirea societății din Alutus în Batroscom, evident, pentru a i se pierde urma. Inspectorii fiscali ai DGFP Vâlcea au constat și cazuri de numire formală a unor administratori care nu posedă nici experiență și nici cele mai elementare cunoștințe privind conducerea și gestionarea unei afaceri, care, pe parcursul inspecției fiscale, nu au fost capabili să furnizeze informații complete și credibile referitoare la societatea comercială pe care o administrau. În fapt, prin acest mod de acțiune, se „construiește” un paravan pentru acoperirea activității ilegale desfășurate de persoana care controlează grupul de firme „dirijat” de acesta.

Andrei Bacalu