Acasă Arhiva Se vinde averea Episcopiei

Se vinde averea Episcopiei

Trecutul de care vrem cu toții săuităm, ne este adus, din nou, în amintiri. Cei care sunt trecuți de vârsta de 40 de ani, își mai amintesc cum comuniștii îi huleau pe preoți, făcând referire la averile acestora, confiscate de ei, bineînțeles, „spre binele întregului popor”. Cu toată prigoana și persecuțiile la care au fost supuși, Episcopii Râmnicului s-au întrebuințat serios săsalveze ce s-a mai putut salva din averea bisericii, cârpind proprietatea fărâmițatăprin donații sau răscumpărând ce li s-a confiscat. De va fi cu putințăcuiva, nu este lipsit de interes săse vadă(și săse publice) eforturile episcopului Calinic și a celorlalți înalți prelați care au urmat După acesta, până la numirea care au urmat După acesta, până la numirea în scaunul episcopal a PS Gherasim Cristea, în acest sens. Numai că sub conducerea actualului episcop, împotriva Regulamentului pentru administrarea averilor bisericești s-au vândut terenuri și imobile aparținând Eparhiei Râmnicului.

La vremea comercializării acestora, am sesizat opinia publică , preoțimea tânărăși enoriașii, dar nimeni nu ne-a dat atenție. Li s-a părut că totul este exagerarea noastră, informația fiind alimentatăși de intoxică ri regulate transmise publicului de preoții obedienți (pentru avantajele obținute) vânzătorului de la Episcopie. De curând, am sesizat opinia publică despre faptul că diverși bucureșteni se intereseazăde cele 2 ha de teren intravilan – proprietatea Episcopiei – aflate în zona de sud a municipiului Rm. Vâlcea, în punctul denumit „Lacul popilor”. Unul dintre cei interesați de cumpărare și-a trimis emisarul la noi, pentru informare, spunându-ne că oferta a fost postatăși pe Internet. Dar nici de data aceasta nu au existat reacții. Sursele noastre din Eparhie ne-au informat că datorităpersistenței noastre de a critica greșelile greșiților bisericii, se încearcă acum o altămanevră. În colaborare cu un om de afaceri vâlcean, se dorește a fi construit un spital privat la „Lacul popilor”, alături de un complex de locuințe de lux. Pentru acestea se vor întreprinde tatonări și sondaje pentru conștientizarea și prevederea reacțiilor râmnicenilor.

Bunurile comune afectate întreținerii bisericii și a slujitorilor ei din Episcopia Râmnicului se vând, treptat și discret, unor interesați, încă lcându-se Legiuirile BOR. Astfel, articolul 30 al Legiuirilor spune: „Înstrăinarea averii bisericești imobile, cu caracter comun, este îngăduitănumai când interesele vitale ale Bisericii le justifică și dacă astfel de operațiuni aduc avantaje reale Bisericii”. Nu așteptăm răspuns la afirmațiile din această ediție, dar încercă m săaflăm ce interese vitale (și ale cui?) sunt justificate, dar nici și ce avantaje reale se aduc Episcopiei (sau altcuiva!).

Vom reveni.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.