Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

OLTCHIM SA, perla a chimiei romanești

    ” Aniversare/40 ani de la înființarea combinatului chimic 

 

      În anii ’70, mai exact la sfârșitul anului 1969 la Institutul de Cercetări Chimice București (ICECHIM), un colectiv de cercetători entuziast a sintetizat în laborator prima cantitate de polioli intermediari pentru fabricarea poliuretanilor, polimeri de înaltă tehnologie („high tech”) care începeau să-și facă loc pe piață în domeniile tehnicii de vârf industria de automobile, aviație, electrotehnică și electronică etc . După 8 ani de muncă în laboratorul de sinteze și testare pe echipamente specifice de fabricare a poliuretanilor, la Combinatul Chimic Rm. Vâlcea (astăzi OLTCHIM SA) se punea în funcțiune instalația industrială de fabricare a poliolilor intermediari pentru poliuretani, cu o capacitate de 3 600 tone/an polioli convenționali. De atunci, activitatea de cercetare dezvoltare a fost o preocupare permanentă a colectivelor de cercetare și proiectare ale companiei Oltchim SA, care au contribuit la diversificarea gamei sortimentale (astăzi se produc 25 tipuri de polioli pentru poliuretani) și realizarea proiectelor de inginerie După care au fost construite noi capacități de producție.

      Dezvoltarea fabricației de polioli

      Cu toate că După 1989 au urmat ani dificili pentru cercetarea romanească , OLTCHIM a avut curajul de a da credit cercetării românești finanțând în permanență proiecte cu aplicabilitate în cadrul companiei noastre . A urmat o perioadă foarte interesantă După 1989, când dezvoltarea tehnologiilor s-a făcut în ritm rapid – din laborator s-a trecut direct la experimentările industriale. Atât colectivul de la ICECHIM cât și cel de la OLTCHIM au câștigat o importanță experiența rezultată din practica curentă, producția industrială punând numeroase probleme spre rezolvare colectivelor de cercetare (atât probleme privind tehnologia de fabricare a polieterilor cât și probleme privind comportarea acestora la utilizare în diverse aplicații în corelație cu echipamentele și alți intermediari poliuretanici, cum ar fi fabricarea spumelor poliuretanice flexibile sau rigide).

      Dezvoltarea tehnologiilor de fabricare a poliolilor și extinderile de capacitate succesive care au fost realizate în anii 1990 2005 au fost gândite împreună OLTCHIM „“ICECHIM și Colectivul de proiectare din OLTCHIM, urmărind crearea unui portofoliu de produse în corelație cu  principalele utilizări pe piața poliuretanilor, pentru a asigura prezența companiei Oltchim pe toate segmentele de piață importante.

      Succesele sunt evidențiate prin diversificarea sortimentelor de polioli astăzi se produc 25 sortimente de polioli Față de 2 sortimente în anul 1978, precum și prin creșterea capacității de producție astăzi se produc peste 80.000 tone polioli Față de 3600 în anul 1978.

      Destinația poliolilor intermediari pentru poliuretani acoperă aproape întreaga gamă de aplicații prezente pe piața poliuretanilor (foto 1):

      Segmentul de piață reprezentat de industria mobilei reprezintă principala destinație a poliolilor ca intermediari poliuretanici: se fabrică saltele, tapițerie, mobilă, perne scaune autovehicule. Alte tipuri de polioli sunt utilizate pentru fabricarea unor repere auto absorbante de vibrații (planșa bord), volane, spoilere, dar și în alte aplicații cum ar fi dublare textile, ambalaje, insonorizanți, utilizări casnice.

      Numeroase tipuri de polioli, componente poliolice și sisteme poliuretanice sunt fabricate și comercializate în industria mobilei ca înlocuitor de lemn sau metal la fabricarea de piese și decorațiuni pentru mobilier, carcase aparatură medicală, alte repere în industria electronică și electrotehnică ).

      Astăzi, Oltchim este singura companie din Centrul și Estul Europei care a reușit prin eforturi proprii să realizeze instalații industriale de capacitate mare pentru producerea de polioli pentru poliuretani într-un sistem integrat de creștere a valorii adăugate, care concurează mari firme din Europa și deține primul loc pe piața Europei Centrale și de Est. (foto 2)

Fabricația de poliol-polimeri (polioli grefați) a fost introdusă experimental în anul 2000, pe o instalație pilot destinată diversifică rii tehnologiilor și tipurilor de polioli cerute pe piața poliuretanilor. Astăzi, Oltchim SA deține singura instalație de producție de polioli polimeri din Europa Centrală și de Est, cu o capacitate de 25.000 tone/an și ocupă o poziție de frunte (5) în Europa alături de firme cu tradiție în domeniu (foto 3):

      Poliol-polimerii sunt utilizați pentru fabricarea spumelor poliuretanice flexibile cu duritate modificată, ca atare sau în amestec cu polioli standard.  Fabricația de polioli pentru spume rigide, componente poliolice și sisteme poliuretanice va cunoaște o dezvoltare accentuată în perspectivă. Este un domeniu de mare interes pentru Oltchim datorită avantajelor de utilizare în industria construcțiilor (la fabricarea panourilor termo și fonoizolante cu miez de poliuretan precum și în alte aplicații a spumelor poliuretanice rigide  stropite, turnate sau spume monocomponente care combina 4 avantaje într-un singur  produs :

      ” capacitate excelenta de izolare termică ” proprietăți mecanice bune ” procesare ușoară ” posibilitatea de integrare cu diverse materiale pentru a forma materiale compozite cu valoare mare de utilizare

      Prognoza de dezvoltare a fabricației de propilenoxid și polioli intermediari pentru poliuretani până în anul 2010 va menține compania pe locul 1 în Europa Centrală și de Est și pe un loc fruntaș în Europa, inclusiv Europa de Vest.

Andrei Bacalu