Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

O țară tristă plină de umor

Interesele Rusiei sunt majore la granița cu NATO și UE, drept pentru care premierul că lin Constantin Anton Popescu Tăriceanu a pus PNL la picioarele PSD, fărăca măcar social democrații săspere. Astfel, gruparea petrolistului Patriciu a învins. Încă de la înființarea Alianței D.A., în PNL a existat un grup numeros care prefera o apropiere de PSD. Ei sunt foștii salariați ai lui Dinu Patriciu – liberalii cu papion Tăriceanu, Orban, Antonescu, Nicolai și Hașoti. Cu toții și-au dat mâna ca să-l doboare pe președintele jucă tor, acela care le-a stricat mafioților escrocheriile.

Condamnarea comunismului de că tre președintele României a îndârjit și mai mult spiritele. Intransigența miniștrilor Macovei și Blaga în lupta împotriva corupției și insistența președintelui țării în aplicarea programului de guvernare și a finalizării reformelor, a dus la apropierea celor care s-au îmbogățit ilegal și care au de gând săo mai facă . Așa că înțelegerea între actualul PNL și cei din PSD, fiind o regrupare a corupților, nu trebuie săsurprindă. Disperarea lor ajunsese la cote maxime. „Res Publica” înseamnă Legea, Puterea poporului. România nu mai este, de 17 ani, o Putere a poporului. A devenit o junglămai junglădecât jungla. Se încearcă pe toate că ile destrămarea ei. Noul guvern sezonier, format din amatori, nu va ști cum săreacționeze. Se insistăpe eliminarea președintelui pentru ca forțele de ordine sănu mai poatăfi mobilizate în caz de nevoie. Armata nu mai știe de cine săasculte, poliția a fost păcă lităîn decembrie ’89 și acum va sta cuminte. Dezastrul va începe când Băsescu va fi în procedurăde suspendare, Tăriceanu va fi plecat din țară , iar guvernul va fi condus de UDMR. Parlamentul și așa nu poate face nimic pentru că aleșii sunt mereu absenți, iar cei prezenți dorm liniștiți în fotolii.

În 4 martie 2007 s-a născut un guvern mort. Executivul renăscut prin cezariană(în sensul în care Cezarul Traian rămâne mamoșul chitit al noii apariții) este plin de persoane Față de care președintele țării și-a exprimat dezacordul de-a lungul timpului. Noul ministru al Transporturilor – Ludovic Orban este cunoscut ca unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai șefului statului. La Externe a fost renominalizat Adrian Cioroianu, despre care președintele susținuse că nu are suficientăexperiențăpentru post. De asemenea, un post de ministru a primit și Teodor Meleșcanu, despre care Traian Băsescu sugerase că e mai bine sănu fie scos la înaintare la MAE. De dragul lui Decebal Traian Remeș a fost „uitată” și promisiunea din timpul campaniei electorale potrivit că reia din noul Executiv nu vor face parte miniștrii uzați din timpul guvernării CDR. Despre Varujan Vosganian, Băsescu a comentat că nu e prea potrivit pentru Ministerul Economiei, iar liberalii au fost atât de impresionați, încât i-au dat pe mâna și Ministerul Finanțelor comasat cu MEC-ul.

Noul Executiv conține demnitari care au probleme cu justiția (Marko Bela, Zsolt Nagy) sau care au fost implicați în scandaluri de presă(Teodor Meleșcanu, Paul Păcuraru). Nu lipsește nici „suflul nou” promis de Tăriceanu: tinerii din Cabinet (Tudor Chiuariu, Cristian David, Mihai Voicu și Cristian Adomniței) fiind cunoscuți pentru prietenia cu președintele Camerei, Bogdan Olteanu. Cu toate că , inițial, în cercurile liberale se vehicula ideea că ministerul Justiției săfie condus de o persoanăindependentă, pentru a se copia modelul Macovei, Tăriceanu a oferit portofoliul unui membru de partid – Tudor Chiuariu (31 de ani). Acesta conduce din 2005 Departamentul de LuptăAntifraudădin cadrul Cancelariei premierului și anterior a colaborat, în calitate de jurist și avocat, cu grupul de firme condus de deputatul PNL de Iași Relu Fenechiu. Cristian David și Cristian Adomniței, nominalizați la Ministerul Administrației și Internelor și la Educație, sunt și ei apropiați controversatului om de afaceri liberal Relu Fenechiu. Chiuariu, David și Adomniței mai au o calitate extrem de importantăpentru a deveni miniștri: sunt prieteni la cataramăcu președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu.
Proaspătul ministru al muncii – Paul Păcuraru s-a făcut „remarcat” prin legături că pușate cu SIDEX. În noiembrie 2004, în timp ce liderii Alianței reclamau fraudarea alegerilor, Păcuraru a felicitat PSD pentru victoria în alegeri. Cu toate că este urmărit penal, udemeristul Zsolt Nagy a fost retitularizat pentru Ministerul Comunicațiilor. De altfel, și liderul UDMR, Marko Bela, are probleme cu justiția. Garnitura UDMR este completatăde ministrul Dezvoltării, Laszlo Borbely, și de ginerele său, Attila Korodi, noul ministru al Mediului. PNL de acum și PNL-ul brătienilor nu au nimic în comun, și ideea de a-l alătura – nu zic să-l mai și compari pe Tăriceanu cu Brătianu – ar fi amuzantă, dacă nu ar fi grotescă . Farsa asta a lui Tăriceanu nu poate decât săne aducă aminte că nu mai existăadevărați oameni politici, cu educație și culturăpolitică de facturăreală, ci doar biete măști de circ care nici săne facă sărâdem nu mai reușesc.

Mădezgustăfelul în care PNL de astăzi face uz de PNL de ieri. Faptul că membri ai familiei Brătianu au murit în închisori comuniste nu pare sărușineze creaturile neoliberale ce se folosesc de numele lor pentru a da impresia unei respectabilități pe care nu o au. A început numărătoarea inversăpentru PNL. Premierul a fost botezat în toate felurile: Slăbiceanu, Răzgândeanu, Moliceanu. În final s-a dovedit a fi un Trădiceanu. Mai întâi, l-a trădat pe Traian Băsescu, care l-a propus și susținut pentru a ajunge premier. Acum, și-a trădat partenerii din Alianțăfărăsăclipească , culmea, dând vina tot pe ei pentru decizia sa. Fărăcei pe care ieri i-a trădat, nerușinându-se, n-ar fi putut săfie premier nici măcar o secundă. Este cea mai jalnică agățare de scaun făcutăde un premier, din toate câte au fost făcute vreodată. Nu în cele din urmă, Tăriceanu a trădat electoratul. România a ajuns o țară tristă, plină de umor. Aripa Moscova a triumfat.