Acasă Arhiva Mircea Gutau primit la primarie in aplauze

Mircea Gutau primit la primarie in aplauze

 Zeci de râmniceni au plâns de bucurie la vederea edilului-șef ” Emoționat și foarte tulburat de cele întâmplate, primele cuvinte adresate de edilul-șef masei de oameni prezente în fața instituției pe care o conduce, au fost: „Vă mulțumesc din suflet că ați avut încredere în mine. Sunt nevinovat. Am fost victima unei înscenări oribile „

         Sâmbătă, 8 iulie, zeci de râmniceni au așteptat cu sufletul la gură, în fața Primăriei municipiului, reîntoarcerea edilului-șef, Mircea Gutău de la București. Cu doar câteva zile în urmă, primarul și vicele Nicolae Dicu au fost anchetați de DNA (Direcția Națională Anticorupție) pentru luare de mită. Pe numele edilului-șef fusese emisă o ordonanță de reținere, însă datorită lipsei de probe, a fost lăsat să plece, urmând a fi cercetat în stare de liberate. Luni, 10 iulie, Curtea de Apel București se va pronunța cu privire la recursul întocmit de procurorii DNA, care au cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele primarului, pentru 29 de zile.

         Mircea Gutău a vorbit râmnicenilor cu lacrimi în ochi

Emoționat și foarte tulburat de cele întâmplate, primele cuvinte adresate de edilul-șef masei de oameni adunate în fața instituției pe care o conduce, au fost: „Vă mulțumesc din suflet că ați avut încredere în mine. Sunt nevinovat. Am fost victima unei înscenări oribile „. Au urmat ropote de aplauze, iar câțiva simpatizanți i-au dăruit buchete enorme de flori.

Preț de mai multe minute, primarul a dat mâna cu cei veniți să-l susțină moral. Undeva în spatele mulțimii colorate, mai mulți râmniceni plângeau de-a binelea. „Ne bucurăm că ați venit acasă. Vă iubim mult de tot. Cei care v-au făcut tot acest rău, trebuie să plătească „– spuneau oamenii, cu lacrimi șiroind pe obraji. Apoi, din nou, aplauze.

         Primarul a refuzat plicul de bani de la Crinu Popescu

         A urmat o conferință de presă, la care au fost prezenți aproape toți jurnaliștii vâlceni. Simpatizanții primarului au ales să-l urmeze pe acesta chiar și în sala de conferințe a Primăriei Râmnicului. Nu au vrut să piardă nimic din declarațiile pe care le pregătise pentru presă.

„De patru luni de zile, eu și Nicolae Dicu am avut telefoanele ascultate și am fost urmăriți pas cu pas. Toate acestea ni s-au întâmplat pentru că nu am eliberat o autorizație de construcție, unui domn care se numește Crinu Popescu, un cunoscut om de afaceri. Nu am eliberat-o pentru că , legal, nu aveam dreptul” a spus primarul. Mircea Gutău mai susține că omul de afaceri a venit în biroul său de mai multe ori, pentru a-l ruga să-l ajute la eliberarea autorizației. Conform declarațiilor edilului-șef, de fiecare dată a fost refuzat categoric.

„După prima întâlnire pe care a avut-o cu mine, am crezut că a înțeles că ceea ce-mi cere, este imposibil din punct de vedere legal. Apoi, a venit din nou la mine, insistând să-i rezolv problema I-am spus să plece” a adăugat el. Numai că solicitantul autorizației n-a renunțat la ideea sa de a construi un bloc de locuințe, în aproprierea parcului Zăvoi. „Joi, în jurul prânzului, Crinu Popescu mi-a dat telefon și m-a invitat să iau masa cu el la un restaurant din Râmnic. I-am zis că nu pot, dar i-am spus că îl pot primi la mine, în birou. Când a  venit, mi-a povestit că toată chestiunea s-a rezolvat și a dus mâna la buzunar, ca să scoată un plic. I-am cerut să iasă imediat. „Nu accept așa ceva” – am zis! Mai mult decât atât, Crinu Popescu, îmi promitea că dacă îl ajut în acest sens, îmi va da trei etaje din blocul de locuințe, pe care vroia să-l construiască . Din nou, l-am refuzat” „“susține Mircea Gutău.

         Presupusa stenogramă a convorbirii dintre Gutău și Dicu nu există

         Primarul Râmnicului spune că vicele Nicolae Dicu, l-a rugat de mai multe ori să-l ajute pe omul de afaceri, despre care i-a mărturisit că i-a fost coleg de serviciu. „I-am zis lui Dicu că nu pot să-l ajut decât în limita legii. Nu am știut nici un moment de ceea ce face el (Nicolae Dicu n.r.), în spatele meu. Nu a vorbit niciodată cu mine despre vreo sumă de bani pretinsă lui Crinu Popescu, jur cu mâna pe Biblie” a precizat acesta. Menționăm că atât Mircea Gutău, cât și Nicolae Dicu vor fi apărați în fața instanței de judecată, de avocatul Octavian Fieroiu. Întrebat dacă există, în dosarul în care cei doi sunt acuzați de luare de mită, o stenogramă care să conțină convorbirea telefonică , în care Mircea Gutău ar fi spus că dorește suma de 50 mii de Euro de la denunță tor, pentru eliberarea autorizației, Octavian Fieroiu a spus: „Nu, la dosar nu există așa ceva. L-am studiat din scoarță-n scoarță. Există doar o înregistrare a denunță torului, din care reiese, foarte clar, că Mircea Gutău i-a spus lui Crinu Popescu să plece din birou, în momentul în care acesta a vrut să-l mituiască „.  În plus, avocatul a explicat motivele legale, pentru care Mircea Gutău a fost acuzat pentru luare de mită, iar Nicolae Dicu, pentru complicitate. Asupra acestui subiect s-au făcut foarte multe speculații, deoarece, informația generală era că vicelui i s-a făcut flagrantul și nu primarului. Pe cale de consecință, cu toții se întrebau de ce nu este Nicolae Dicu principalul acuzat în acest caz.  „Explicația legală este simplă. Dicu nu avea,  conform  fișei postului, dreptul de a semna o asemenea autorizație de construire. Acest lucru intra în atribuțiile primarului Din punctul meu de vedere, ancheta DNA-ului s-a desfășurat în condiții normale, cu câteva mici scă pări, de care nu vreau să amintesc acum. În dosar, nu există nicio probă care să ateste luarea de mită, însă putem vorbi de trafic de influență în cazul lui Nicolae Dicu” a mai adăugat Fieroiu.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.