Acasă Arhiva Mihail Hardau cere reevaluarea lucrarilor de la BAC in judetul Valcea

Mihail Hardau cere reevaluarea lucrarilor de la BAC in judetul Valcea

Învățământul românesc este în că dere liberă ” Ministerul Educației cere reevaluarea, prin sondaj, a lucrărilor în județele unde gradul de promovare a bacalaureatului trece de 90%, dar și în cele unde este mai mic de 70% ” Vâlcea se numără printre aceste județe, 91,35% din elevii clasei a XII-a trecând peste examenul de bacalaureat

      După scandalul „cumpărării subiectelor” de că tre o jurnalistă, un nou conflict se profilează în învățământul românesc. Ministrul Educației și Cercetării, Mihail Hărdău, cere reevaluarea prin sondaj a lucrărilor, în județele unde gradul de promovare a bacalaureatului trece de 90%, dar și în cele unde este mai mic de 70%. Vâlcea se numără printre aceste județe, 91,35% din elevii clasei a XII-a trecând peste examenul de bacalaureat. Concret, din cei 3.658 de elevi înscriși, s-au prezentat 3.630 (99,23%), iar din aceștia au fost respinși 314 (8,65%). În privința notelor obținute, cele mai multe, 36,7%, au fost în intervalul 8 și 8,99, iar 31,21% din candidații admiși au finalizat bacalaureatul cu medii între 9 și 9,99. Un procent destul de însemnat 25,03% din elevi au luat medii între 7 și 7,99. Așadar, ținând cont de diferențele foarte mari dintre unele județe, comparativ cu procentul mediu de promovabilitate pe țară , Ministerul Educației și Cercetării va face o reevaluare a lucrărilor prin sondaj. această reevaluare nu va afecta notele obținute de candidați, care au fost deja afișate, ci îi va afecta pe profesorii corectori. Potrivit datelor centralizate între cel mai bun și cel mai slab județ, privind gradul de promovabilitate al elevilor, sunt diferențe de peste 30%, ceea ce îi face pe reprezentanții ministerului să-și ridice mai multe semne de întrebare. În cazul în care se vor constata nereguli în corectarea lucrărilor, profesorii evaluatori vor fi sancționați. „Deocamdată suntem la capitolul contestații. Lucrările au fost trimise în Dâmbovița, iar lista finală va fi afișată pe 14 iulie. După aceea, dacă Ministerul ne va trimite o cerere în scris, vom mai vedea. însă , reevaluarea lucrărilor nu este un lucru nou. În fiecare an, în septembrie, se verifică , prin sondare, dacă lucrările au fost corectate în limita baremului. Nu știu care ar fi problema la noi în județ pentru că trebuie să se țină cont și de faptul că elevii vâlceni sunt primii pe țară și la olimpiade, dar și la examenele naționale”- ne-a declarat Gabriela Ene, inspector șef al Inspectoratului Județean Școlar Vâlcea.

         A doua șansă

      Candidații care nu vor promova examenul de bacalaureat nici După examinarea contestațiilor, mai au o șansă de a-l trece. Astfel, între 17 și 21 iulie vor începe înscrierile pentru sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Programul examenelor este următorul:  ” 21- 22 august limba și literatura română, oral ” 23 – 24 august limba și literatura modernă, oral  ” 28 august limba și literatura română, scris ” 30 august proba obligatorie a profilului, scris ” 31 august o proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, scris ” 1 septembrie o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, scris ” 4 septembrie afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor ” 5 – 6 septembrie rezolvarea contestațiilor ” 7 septembrie afișarea rezultatelor finale.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.