Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Elevii valceni isi poreclesc dascalii

” poreclele date fiecă rui profesor în parte rămân în memoria elevilor, iar peste ani și ani își vor aduce aminte cu drag de „Bulinuța”, profa Î de engleză care dădea lucrări la fiecare oră sau de „Topor”, profu Î de mate, care obișnuia ca la fiecare curs să dea câte un 2

 

Toți ne aducem aminte cu drag de perioada în care liceeni fiind obișnuiam să le găsim diferite porecle profesorilor. Obiceiul nu a dispărut nici în ziua de azi. Astfel că , pe lângă numele lor real, profesorii din liceele vâlcene sunt porecliți de elevii inventivi cu nume care mai de care mai hazlii. Poreclele lor se transformă în adevărate renume în rândul liceenilor. Obiceiurile, ticurile, vorbele de duh, severitatea sau blândețea dască lilor sunt „drastic amendate” de tinerii liceeni. Astfel, poreclele date fiecă rui profesor în parte rămân în memoria elevilor, iar peste ani și ani își vor aduce aminte cu drag de „Bulinuța”, profa Î de engleză care dădea lucrări la fiecare oră sau de „Topor”, profu Î de mate care obișnuia ca la fiecare curs să dea câte un 2. VOCEA VÂLCII a stat de vorbă cu liceenii din Râmnic și cei mai iubiți sau huliți dască li vâlceni au posibilitatea acum să afle cum îi „alintă” elevii în pauze sau După orele de curs.

Maddona, Pelicanu Î sau Balonaș

La liceul „Matei Basarab” poreclele sunt la ordinea zilei. Daniela Popescu, profesoară de economie, este poreclită de elevi „Maddona”. Asta pentru că , spun ei, „a venit într-o zi cu părul făcut exact ca celebra cântăreață”. Valerică Rașcu, profu Î de matematică și totodată și directorul liceului, este denumit de liceeni „Balonaș”. Motivul? „Are o burtică rotundă și merge mereu cu ea în Față „- spune un elev al liceului. Profesorului de geografie, Emil Pîrvulescu, i se zice „Pelicanu ΄ sau „Morocă nosu ΄ și, spun elevii, că poreclele i s-au tras pe de-o parte de la gușă, iar pe de alta de la faptul „că stă încruntat mai tot timpul și nu glumește niciodată”. Maria Răduțoiu, profesoară de biologie, a fost poreclită de liceeni „Pămătuf”, deoarece „are un păr umflat, uscat și nearanjat de zici că e un mop”- spune o elevă. Profesorul de istorie, Claudiu Tulugea, și-a atras numele de „Matrix” După ce „și-a cumpărat el un palton exact ca cel al personajului din film”.

„că ciuliță”, „Spaima clasei” și „Semafor”

 La „Matei Basarab” aproape toți dască lii au fost „alintați” de elevi. Și cum nu poți fi pe placul tuturor, există și profesori controversați. Unul dintre aceștia este profesoara de latină, Elena Diaconescu, că reia liceeni îi spun „Spaima Clasei” „pentru că încă se crede pe vremea lu’ tovarașu Î Ceaușescu și ne terorizează la ore”- ne-a spus o elevă. Profesoarei de franceză, Ada Mustăciosu, elevii îi spun „The Mummy” „pentru că pur și simplu seamănă cu una”, După cum o caracterizează tinerii. Petre Ionescu, dască l de desen, este poreclit de elevi „Tigaie”, fără un motiv anume. Marius Enache, profesor de religie, este „alintat” „că ciuliță”, „pentru că poartă un fes în cap de când începe toamna, până în vară”, iar profesoarei de biologie, Maria Diaconescu, i se pune „Semafor”.

„Banderas”, „Popică „ și „Bălășel cu capu Î chel”

Nici elevii Colegiului Național „Alexandru Lahovari” nu s-au lăsat mai prejos, aceștia „cadorisindu-și” dască lii cu porecle trăsnite. Iustin Andronie, profesorul de religie, e numit „Banderas” „pentru că își poartă părul ca Antonio Banderas”. Profesorului de fizică , Nicolae Popa, i se mai zice și „Popică „ de la nume, dar și „pentru că e scund și umflat”. Cea mai controversată profesoară din liceu este Georgeta Prunescu, profesoară de latină, că reia elevii îi mai spus și „Scorpia”. Dăscă lița este poreclită așa pentru că , „chiar e o scorpie care ne dă note super mici și nu înțelege că pe noi chiar nu ne interesează materia pe care o predă ea, nu ne trebuie în viitor”- spune un elev.  Directorul liceului, Constantin Drugan, este „alintat” de liceeni cu numele de „Șefu Î banilor” deoarece, spun ei, „ne-a prins când săream gardul școlii ca să chiulim și ne-a dat amendă”. Numele de alint al lui Adrian Bălășel, profesor de matematică , este „Bălășel cu capu Î chel”, „din cauza lipsei podoabei capilare”.

„Bombă”, „Scorți” și „că țelușu ĝ

Și elevii Liceului Economic Rm. Vâlcea sunt inventivi. Ion Ghiorghiu, profesor de matematică , este poreclit de elevi cu porecla „Bombă”. De ce? „Ce să faci, frate, cu omu Î ăsta parcă e o adevărată bombă nucleară atunci când se apucă să ne dea note” „“ spune un elev mai îndrăzneț.  Profesorul de economia întreprinderii, Marin Scorțaru, e numit „Scorți”, porecla fiindu-i dată din cauza numelui. Lucian Câinaru, dască l de logică , e „alintat” de liceeni cu numele de „că țelușu ΄, „de la nume i se trage porecla și ne place să-l mai strigăm și „Cuțu-cuțu”- zice o elevă.

Cumințele, haioase, hazoase sau ușor răutăcioase, poreclele sunt, din perspectiva elevilor, ca un al doilea nume pentru profesori. Numele de alint își au rolul lor și fac parte din farmecul vieții de liceu. Unul despre care, poate, e mai bine să afle și profesorii. Dacă nu au aflat deja.

Claudia STANCIU