1

Băsescu i-a demascat pe „oligarhii tranziției”

La mitingul de la Cluj-Napoca,

Miercuri, 9 mai a.c., la ora 17.00, în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca s-au adunat peste 30.000 de ardeleni la mitingul organizat pentru susținerea președintelui suspendat, Traian Băsescu. La evenimentul din Cluj-Napoca, au participat susținători ai lui Traian Băsescu din aproape tot Ardealul: Cluj, Bistrița, Alba, Maramureș, Satu Mare, Mureș, Sibiu, Arad.

Deși a avut multe întâlniri cu românii de când a fost suspendat, Traian Băsescu nu a avut, până miercuri, un discurs atât de tranșant, de dur și de real. Pentru prima oarăde la suspendare, Băsescu a nominalizat oligarhii pe care-i acuzăde controlarea scenei politice: Dinu Patriciu, că lin Popescu Tăriceanu, Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Verestoy Attila, Viorel Hrebenciuc și Ion Iliescu. Alături de președinte, pe scenă, au mai fost Adriean Videanu, Monica Macovei, Theodor Stolojan, Vasile Blaga și Emil Boc. În discursul său, Traian Băsescu a spus răspicat că După ultimele evenimente petrecute la ministerul Justiției, ministrul Tudor Chiuariu trebuie să-și dea demisia.

Discursul lui Traian Băsescu

Bine v-am găsit ardeleni!
Voi mi-ați dat cele mai multe voturi pentru a deveni președintele românilor. Pentru asta, vămulțumesc. Și pentru că ardealul a fost cel care, pe regiuni, mi-a dat cele mai multe voturi, vreau sădiscutăm puțin.
Poate aflăm de ce cei 322 au votat suspendarea președintelui. până la urmăce am făcut? Am avut curajul pe care niciunul din cei doi președinți dinaintea mea nu l-au avut. Acela de a condamna crimele comunismului. Am greșit?
Am avut curaj săpun capăt unui sistem de șantaj al politicienilor și al oamenilor răspândiți peste tot în țară , transferând 1.5 milioane de dosare ale fostei Securități la CNSAS. Am greșit? Numai așa putem fi liberi, dacă nu suntem șantajabili.
Am condamnat și am respins în vara lui 2005 Pactul Ribbentrop-Molotov prin care o bucatămare din trupul țării a fost ruptăabuziv. Am greșit?
Am avut curaj săduc problemele adevărate ale românilor din Moldova și din Bucovina de Nord la Casa Albă, la Consiliul European și în Parlamentul de la Strasbourg. Am greșit?
Am avut curaj ca împreunăcu Monica Macovei săspunem colegilor noștri din politică „luați mâna de pe justiție, lăsați procurorii și judecă torii să-și facă treaba”. Am greșit?
Am avut curaj săvorbesc despre băieții deștepți din energie, acolo unde băieții deștepți cumpărăenergia cu 24 de dolari megawatt-ul, iar populația o cumpărăcu 120 de dolari. Am greșit?
Am avut curaj săatenționez, și După revenire vom începe sădezbatem serios, despre ceea ce se întâmplăîn sistemul de achiziții al medicamentelor. Văasigur că acolo oligarhii, tică loșii, au o profitabilitate care o depășește mult pe ale celor din energie. Numai că hoția din achiziția de medicamente înseamnă pierderea multor vieți de oameni.
Greșesc dacă le cer săaparăîn fața procurorilor și judecă torilor aceia care de ani de zile nu vor săorganizeze licitații? Cu siguranță, nu.
Și aproape este dureros săconstați că au ajuns săiasăîn stradăbolnavii de diabet și de cancer, în urma unor decizii ale Guvernului României de a nu organiza licitații pentru achiziția de medicamente, astfel încât tot clientela săfie cea care beneficiazăde sumele uriașe alocate Ministerului Sănătății.
Din acest motiv trebuie săprivim cu îngrijorare la ce se întâmplăazi în justiție.
Atunci când un ministru îndrăznește săcearărevocarea unui procuror care ancheteazădosarul lui Marko Bela, dosarul lui Voiculescu, dosarul baronului de Gorj al PNL-ului, atunci când aceste lucruri se întâmplăînțelegem de ce a trebuit sădisparădin guvern PD-ul, cu tot cu Monica Macovei, și de ce a trebuit sădisparăde la Cotroceni președintele ales al românilor.

Dragii mei,
Avem o situație pe care vreau săo știți de la mine și vreau s-o știți așa cum v-o prezintăun președinte ales, responsabil de ceea ce spune.
România are instituții democratice, care săne permităsăasigurăm șanse egale tuturor românilor, fie că vorbim de tineri, fie că vorbim de oameni care vor săfacă proiecte, fie că vorbim de oameni în vârstă.
Problema pe care România o are acum e că instituțiile democratice ale statului sunt controlate de un grup restrâns de oameni care de cele mai multe ori îndreaptădecizia politică spre interesul lor, nu spre interesul general.
Măauziți vorbind de ceva vreme de oligarhii tranziției, care vor săcontinue săcontroleze viața de zi cu zi a românilor. Foarte mulți spun „cine sunt aceștia?”, ca și cum nu i-ar știi, mărefer mai ales la ziariști.
Pentru a nu avea dubii, îi enumăr chiar acum:
– Dinu Patriciu, alături de că lin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu ca adevărat conducă tor al PNL și a guvernului.
– Dan Voiculescu, un alt om care de 17 ani influențeazădecizii politice în favoarea lui.
– Dan Ioan Popescu – omul care a pus bazele sistemului tică loșit din vânzarea de energie.
– Attila Verestoly – omul care are pretenția că dăde mâncare românilor. A reușit săfacă și săcontroleze bonurile care se dau salariaților din diferitele instituții. Le-o fi luat oare prin licitație? Nu, le-a luat prin susținere politică .
– Viorel Hrebenciuc – sforarul și artizanul acestui act de suspendare a președintelui României, alături de, din păcate, un fost președinte, Ion Iliescu.
– Ion Iliescu – înspăimântat că refuz săfac intervenții pentru ca dosarul Revoluției și dosarul Mineriadei din ’90 săfie stopate.

Văasigur că dincolo de acești oligarhi e o rețea întreagăla nivel central, cu ramificații la baronii din teritoriu. Acești oameni controleazădeciziile la nivel județean și la nivel central. Așa a fost posibil săse dea legi și ordonanțe de guvern în favoarea unor persoane.
această oligarhie suprimădreptatea, funcționarea corectăa instituțiilor statului, funcționarea justiției. Ei știu foarte bine că în momentul în care justiția nu mai e controlatăpolitic, ei răspund în fața legii. Împreunăcu Monica Macovei am reușit sădăm independențăjustiției, sădăm oamenilor din justiție sentimentul că sunt singurii responsabili de aplicarea legii.
Faptul că obiectivul schimbării ministrului Justiției și a președintelui României e accesul la controlul politic al justiției e probat de ceea ce ministrul actual al justiției a făcut zilele trecute, atacând procurorul care instrumenteazădosare ale oligarhilor pe care i-am menționat înainte.
Cer public demisia imediatăa actualului ministru al Justiției. Nu o fac politic, nu o fac pentru că vreau săfac un joc politic. O fac pentru că am obligația săo fac în calitate de președinte ales al românilor.
Orice încercare de a subordona justiția va primi din partea mea, din partea poporului român, din partea societății civile, o reacție extrem de durăîmpotriva celor care vor mai încerca săcontroleze procurorii și judecă torii.
Acest ministru al Justiției care dorește săducă la îndeplinire obiectivul acestei mascarade, readucerea sub control a justiției, trebuie săplece imediat. Asta pentru că așa e normal într-o democrație.
Sigur, dacă ne luăm După primul ministru că lin Popescu Tăriceanu acest lucru nu trebuie săse întâmple. Dânsul are antrenamentul intervențiilor în justiție pentru prietenul Patriciu. A chemat-o pe Monica Macovei în biroul lui s-o atenționeze, a sunat la procurorul general, mi-a trimis mie mesaje.
La fel cum și Marko Bela crede că dacă anchetezi un membru de frunte al UDMR este atac la minorități.
I-aș duce aminte domnului Marko Bela că orice român și orice etnic maghiar, dacă greșește, plătește în fața legii, la fel cum plătesc și etnicii rromi, și etnicii albanezi, și etnicii turci. Dar domnia sa crede că dacă e în vârful UDMR nu trebuie săplătească . Sau ministrul Nagy nu trebuie săplătească .
Săne punem singuri o întrebare: oare ce i-a supărat pe toți acești oameni? Adevărul îi supără, dreptatea îi supără. Și îi unește formidabil corupția. Numai așa se explică cum este posibil că marele patriot Vadim Tudor săse pupe cu marele patriot Marko Bela, să-și dea mâna peste urna de vot. Cum o fi posibil că urmașii Brătienilor, Patriciu și Tăriceanu, săse pupe cu Vadim deasupra urnei.
Toate acestea ne aratăcă PSD, PNL, UDMR, PRM, PC au o singurăreligie și un singur crez: furtul. Aceștia sunt oligarhii care nu văd altăsoluție decât săfie uniți în fața pericolului, pentru ca justiția să-și facă treaba.
Eu nu vorbesc de electoratul acestor partide. Ei i-au susținut pe conducă torii acestor partide pentru că au crezut că au soluții politice. Ceea ce fac din ianuarie până acum aratăcă își furăpropriul electorat. Acești oameni nu mai au nici atâta bun-simț fațăde propriul lor electoral. Își mint și își înșealăpropriul electorat.
Vreau săfiu susținut de toți cei care, tradițional, au susținut candidatura mea, săfiu susținut de toți românii cinstiți, de toți românii care cred într-o Românie modernă, în care săputem trăi cum trăiesc europenii civilizați.

Dragii mei, văiubesc, văiubesc enorm!
Cred atât de mult în poporul român, cum nu văimaginați!
Vreau săștiți ce voi face După ce măîntorc la Cotroceni. Primul și cel mai important lucru e săreformăm clasa politică . Asta înseamnă un început care poate fi făcut prin introducerea votului uninominal.
Dacă până la sfârșitul lunii iunie, așa cum s-au angajat, partidele nu fac legea electorală, astfel încât votul uninominal săfie aplicat de la alegerile din 2008, ne vom întâlni la un nou referendum în toamnă, pentru ca poporul săoblige parlamentul săintroducă votul uninominal.
Un alt lucru, pe care partidele politice mi l-au promis în 2005, este nevoia de a revizui Constituția, astfel încât instituțiile statului să aibă reglementări clare, sănu mai ajungem în situația de blocaj cum suntem acum.
Săreformăm Parlamentul, săpropunem un Parlament unicameral. Sau dacă vom ajunge la concluzia că Parlamentul României trebuie săaibădouăcamere, va trebui ca numărul parlamentarilor săfie redus cu cel puțin 30-40%.
Trebuie sădăm șanse tinerilor săaibăacces la fondurile de la UE, săne dezvoltăm sistemul de autostrăzi, sistemul de protecție împotriva inundațiilor.
Iar votul dumneavoastrănu va face nimic altceva decât va obliga parlamentul sărespecte opțiunea pe care o veți face pe 19 mai. Văasigur că în perioada următoare revenirii la Cotroceni nu voi negocia cu oligarhii viitorul poporului român.
Va rămâne pentru mine un lucru esențial: acela de a reprezenta în fiecare zi, prin toate acțiunile mele, prin toate actele mele, interesele românilor.