Acasă Arhiva Agonie si extaz

Agonie si extaz

• După ce judecă toarea Adriana Mărăcinescu a hotărât schimbarea măsurii arestării preventive cu cea de interdicție de a părăsi localitatea pentru primarul Mircea Gutău, instanța de apel de la Pitești a întors hotărârea și a decis ca edilul să rămână în continuare în arest

     Săptămâna care s-a scurs a fost una decisivăpentru soarta primarului Mircea Gutău și a vicelui Nicolae Dicu, trimiși în judecatăîn stare de arest preventiv de procurorii DNA. În sarcina celor doi, s-a reținut infracțiunea de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Reamintim că afaceristul Crinu Popescu a depus un denunț la DNA împotriva celor doi, în care susținea că i-a fost cerutăsuma de 50.000 euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Astfel, miercuri, 13 septembrie a.c. a debutat la Rm. Vâlcea procesul pe fond al celor doi, ocazie cu care judecă toarea Adriana Mărăcinescu a decis schimbarea măsurii arestării preventive cu interdicția de a părăsi localitatea. Peste două zile, adică vineri, 15 septembrie a.c., trebuia săse judece la Curtea de Apel Pitești, recursul declarat de procurorii DNA, în ceea ce-l privește pe Mircea Gutău, precum și recursul lui Nicolae Dicu împotriva sentinței date de Tribunalul Vâlcea. Din lipsăde apărare, procesul a fost amânat pentru a doua zi la orele 10.00.

Încă de la primele ore ale dimineții, în fața Curții de Apel Pitești s-au strâns râmnicenii, veniți în număr mare să-și susținăprimarul care avea săaparăîn fața judecă torilor piteșteni la ora 10.00. Procesul a început cu 20 de minute întârziere, și timp de două ore am asistat la duelul judiciar dintre doamna procuror DNA, Mihaela Focică și renumiții avocați Doru Viorel Ursu, Octavian Fieroiu și Dan Apostol pentru Mircea Gutău și Marian Nazat pentru Nicolae Dicu. 

 

       „Libertatea lui Mircea Gutău constă într-un limbaj surdo-mut” avocat Octavian Fieroiu

       Rând pe rând, apărătorii lui Gutău au demontat toate argumentele procurorilor DNA. Avocatul Octavian Fieroiu a spus că atâta timp cât infracțiunea de luare de mitănu a fost probatăde acuzare, ea nu există: „DNA-ul se bazeazădoar pe denunțul lui Crinu Popescu, care știm cu toții că este doar un mod de sesizare, care trebuie coroborat și cu alte probe. Apoi, denunțul respectiv nu a fost conceput de denunță tor, ci a fost dictat de procurorii DNA. denunță torul nu cunoaște despărțirea în silabe, darămite sămai conceapăo sesizare. Din denunț răzbate stilul unui jurist și văcitez: „revin asupra celor arătate anterior și precizez că ” Un alt pilon al DNA împotriva clientului meu îl constituie înregistrarea din biroul primarului de 1 minut și 45 de secunde. Existăla dosar două note de transcriere, din care cea de-a doua, care s-a și certificat, este o făcă turăa DNA-ului. Notele de la subsol, introduse în mod fraudulos în cea de-a doua notă, conțin explicații de genul: „Gutău gesticuleazăde două ori cu mâna dreaptăși o datăcu mâna stângă”. Acestea sunt doar încropeli juridice, pentru că nu existăprobe certe împotriva lui Mircea Gutău. Așadar, libertatea lui Mircea Gutău constă într-un limbaj surdo-mut” și-a încheiat pledoaria Octavian Fieroiu.

 

       Doru Viorel Ursu susține că este o înscenare

       Fostul ministru de interne, Doru Viorel Ursu, a pus accentul pe existența unui proces echitabil, conform articolului 6 din Convenția Drepturilor Omului: „De ce trebuie săne că utăm dreptatea la Strassbourg, și nu la Pitești? Cine împiedică desfășurarea procesului? În nici un caz Gutău. Pentru că încă de la început, el s-a prezentat la audieri, în fața instanțelor și chiar s-a predat organelor de cercetare, atunci când, în mod injust, s-a emis primul mandat de arestare. În schimb, ce face denunță torul Crinu Popescu? Nu se prezintăla primul termen de judecată. În auto-denunț, Popescu se plânge că a dat 5.000 de euro. Când și cum s-a ajuns la 40.000 euro? În cabinetele DNA s-a ajuns la această sumă. Și atunci, cine înscenează? DNA-ul. Onoratăinstanță, morala văcere săfaceți dreptate. Este cea de-a treia încercare spre libertate a primarului Gutău. Oare nu este păcat să-l țineți în arest pe Mircea Gutău? Pentru ce săstea arestat? Nu împieteazăcu nimic nici cercetarea judecă torească și nici nu este pericol public. De asemenea, cine manipuleazăopinia publică ? Tot DNA-ul care dăcomunicate de presăînainte de a se pronunța instanța.” a susținut cauza primarului, Doru Viorel Ursu. 

 

       Procurorul DNA i-a jignit pe râmnicenii prezenți la proces

       În replică , procurorul DNA, Mihaela Focică , nu a reușit decât săcitească din articolele de lege, pe care probabil că le-a învățat pe de rost, cum că primarul Gutău reprezintăpericol public. În ce fel, n-a reușit săexplice doamna procuror. În schimb, nu s-a putut abține sănu-i jignească pe cei prezenți la proces: „Cei din salăreprezintăun grup interesat, care nu respectăsolemnitatea ședinței de judecatăși sunt lipsiți de bun simț. Nu vroiam săajungem aici, însă întreb și eu cum își permit ziarele din Vâlcea săscrie despre un judecă tor că este „judecă torul rușinii”? a menționat procurorul Mihaela Focică . Văspune ceva termenul „libertatea de exprimare”, doamna procuror? În numele acestei libertăți, ne-am permis săfacem astfel de aprecieri. Și o sămai facem ori de câte ori este nevoie.   

În final, După aproape 4 ore de așteptare, președintele completului de judecată, Constantin Duțescu a dat verdictul. Sentința rostităde judecă torul Duțescu a că zut ca un trăsnet peste cei prezenți în sală: primarul Gutău rămâne în arest. La plecare, cei doi au fost aplaudați de râmnicenii prezenți. Mircea Gutău n-a reușit săspunădecât atât: „Nu mor caii când vor câinii”. Din mulțime, soția lui i-a strigat: „Fii tare, Mircea”.

Reamintim că în data de 29 septembrie a.c. la Înalta Curte de Casație și Justiție se va judeca cererea DNA-ului de strămutare a procesului din Rm. Vâlcea în alt oraș.

 

       Mircea Gutău: „Sunt bulversat. Sper săfiu judecat După faptele mele. Trebuie săse ținăcont de fapte. Nu existăindicii împotriva mea. Sunt doar 4 foi de hârtie, denunțul, declarația lui Crinu Popescu, care spune că n-a vorbit cu mine, declarația martorului Toma Florin și declarația viceprimarului. Este doar o făcă tură, ca sădea exemple”.

 

       Nicolae Dicu: „Suntem victimele unei farse pusăla cale de Crinu Popescu. Cu acest om eram amic și am avut relații omenești și între firmele noastre. Sunt consternat de tot ce se întâmplă. Este o înscenare pusăla cale de acest om, poate sprijinit și de alții”.

Magda Tolea

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.