Acasă Arhiva 2 Vom putea vedea cine-i cu adevărat român!

Vom putea vedea cine-i cu adevărat român!

Ce ați zice de un editorial care săcuprindă știri amuzante, falsuri informaționale, pamflete la purtător etc. Dacă acest gen jurnalistic ar fi apreciat, azi aș putea scrie cam așa. În Europa, lucrurile merg rău. Moneda euro s-a depreciat atât de mult, încât a depășit un nou prag psihiatric, ajungând la paritate cu cea din Botswana. Criza Financiară a lovit toate băncile, până și pe cele de spermă, care nu-și mai reînnoiesc abonamentele la revistele pentru adulți. Șomajul a crescut atât de mult, încât nu se mai fac angajări decât la birourile pentru șomaj. În SUA, efectele crizei sunt atât de profunde, încât președintele nou-ales e nevoit să-și ia o a doua slujbă. Oferta de subînchiriere a Casei Albe, publicatăîn Wall Street, a rămas fără ecou, deoarece nici Bill Gates nu mai îndeplinește noile condiții de creditare. Nicolas Sarkozy reușește cu greu echilibrarea balanței bugetare a Franței, fiind nevoit săscoatăla licitație jumătate din garderoba Carlei Bruni. La câteva zile După ce „Dow” s-a despărțit de „Jones”, făcându-și indice separat, Bursa din New York s-a redeschis pentru prima oarăpe plus După o pauzăde șase luni, grație unui grup numeros de turiști japonezi care au plătit cash biletele de intrare.

Prezent în emisiunea lui Larry King de la CNN, Osama Bin Laden se aratădezamăgit de faptul că nimeni nu-l mai caută, nici măcar pe Google, deoarece prețul pus pe capul lui a scă zut la 25 de centi, plătibili în rate.

În România, ANL introduce sistemul „răscumpărării”, prin care persoanei care își cedeazălocuința pentru că nu mai poate plăti întreținerea i se achităprima ratăla cumpărarea unui kil de cartofi. ProTV lanseazăconcursul „Girez pentru tine”. Într-o perioadă în care până și Lufthansa a luat măsura de a porni motoarele avioanelor numai la decolare, TAROM surprinde pe toată lumea anunțând că va organiza un zbor pe Lună. Mircea Geoanăaplaudăideea unei lansări românești în spațiul cosmic, însă compania aerianăcorecteazăapoi greșeala din comunicat, precizând că era vorba de „un zbor pe lună”, nu de două sau de trei. În urma grevei directorilor de bănci, guvernul le aprobăacestora o creștere salarialăde 50 la sută.
Existăînsă și vești bune. China a aprobat împrumutul solicitat de Banca CentralăEuropeană , în schimbul susținerii de că tre UE a candidaturii orașului Beijing la organizarea următoarelor zece ediții ale Olimpiadei, cele două părți convenind ca președintele Mao săaparăpe bancnota de 1.000.000 de euro. Amuzant, nu?

V-am abătut puțin atenția de la gândurile negre determinate de criza economică ce se apropie? Nu, nu este o diversiune. Criza mondialăse apropie cu pași repezi de buzunarul nostru. Dar cui îi pasăasta, decât nouă? Sigur, nu politicienilor. Ei nu trăiesc în această lume. Ei stau pe altăplanetă, una în care nu conteazădecât locul lor că lduț și încă ierarea pentru putere. Știu că patru ani de zile au veniturile ce nu le-ar putea obține la vechile lor locuri de muncă . Chiar și acum, După alegeri, După schimbarea partidelor la putere, bogații vor rămâne tot bogați. Diferența între Putere și Opoziție se va traduce prin câteva milioane de euro în plus. Săsperăm că nebunia a fost până în alegerile generale, când, în fiecare zi, la televizor, s-au spus aceleași aberații marca Tăriceanu, Geoanăsau Boc, care se păruiau pe tema: cine alege premierul? Pentru că ecourile scandalului continuu au depășit granițele. Adrian Năstase l-a amenințat pe președintele țării că viitorul Parlament îi va trânti Guvernul de câte ori e nevoie dacă nu va fi pe placul PSD. Guvernul liberal, aflat la putere atunci, a dat trei ordonanțe care se abrogau una pe alta, iar ultima a fost declaratăneconstituțională.

Toate aceste informații au fost preluate de presa internațională. Străinii se crucesc că , în plină criză, politicienii români se ciondănesc ca la piațăpe teme mai mult sau mai puțin închipuite. Jurnaliștii englezi, specialiști în finanțe, afirmăcă au apărut fisuri în economia românească , care induc teama că țara ar putea urma exemplul Ucrainei și Ungariei, apelând la ajutorul instituțiilor internaționale. Aceste informații alarmante, coroborate cu retrogradările decise de agențiile de rating, au făcut ca investitorii străini săfugămâncând pământul de o țară fără infrastructură, cu o fiscalitate excesivăși cu instabilitatea politică atârnând de un fir de păr. până acum vreo lună, toată lumea, nu numai Puterea, era de acord că România se aflăpe un drum bun, că va avea o creștere economică -record, că nu va fi afectatăîn prea mare măsurăde criza Financiară mondială. Aproape instantaneu, lucrurile s-au schimbat, totul a luat o turnurădramatică . Și astfel, azi citim că ne aflăm „pe buza prăpastiei”. N-am crezut nici estimările ultraoptimiste, dar nu pot săcred nici actualul cor de bocete, care seamănăcu plânsul celor două toante din povestea cu drobul de sare.

În fond, nu avem decât sănu facem excese, sădevenim puțin mai cumpătați și vom depăși și actuala stare. Important este ca acum săse acționeze coerent, cu calm și decizie în direcția „bună”, a diminuării deficitului de cont curent, a eliminării risipei, a Continuă rii reformelor. Și săfie lăsate deoparte confruntă rile politice sterile, sărevenim la treabă, pentru că ne-am putea confrunta cu mișcă ri de protest în primăvară , pe fondul crizei economice prefigurate. Îara noastrăriscă o instabilitate politică și mișcă ri sociale, chiar și o amplificare a tensiunilor rasiale. Mulți experți se tem că România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, ar putea fi următoarea țară care s-ar confrunta cu mișcă ri sociale. „Peste câteva luni vor ieși oamenii în stradă, aproape sigur”, afirmăanaliștii politici de la București. Acum, avem un nou guvern care nu s-a dovedit prea eficient, dar trebuie lăsat sălucreze, pentru că adevărata crizăeconomică va lovi România în 6-7 luni, După ce contractele aflate acum în derulare, semnate în vremurile bune, se vor fi încheiat. În aceste momente de criză, toată lumea trebuie săse sacrifice într-un fel. Ei cu ei, noi cu noi!

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.