Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Preoții din Protoieria Drăgășani contestăpe „muțește” deciziile Episcopiei Râmnicului

 Fără drept de apel

Normal 0 21

Săptămâna trecută, am readus în atenția cititorilor noștri un subiect mult dezbătut de întreaga presă națională. Este vorba de cazul preotului Florin Darius Matei, din comuna Stoilești, care „s-a vândut” pentru un pumn de arginți. E adevărat, un pumn cu ceva mai mulți „arginți”. Spuneam, în ediția trecutăa ziarului, că Episcopia Râmnicului a hotărât ca popa Matei săfie detașat ca preot misionar la Protoieria Drăgășani. Incredibil și pentru noi dar mai ales pentru slujitorii altarului din Drăgășani și dimprejurul acestuia. Și totuși au apărut și câteva voci, e adevărat, răzlețe, ale unor „sfințiți” părinți care ne-au acuzat că nu facem altceva decât săaruncă m cu noroi în instituția Bisericii. De aceea, am dorit săne Continuă m demersul jurnalistic. Nu de alta, dar dorim sădemonstrăm că noi nu facem altceva decât săaducem în fața opiniei publice realitatea.

Adevărul nici n-a fost și nici nu este

Preotul Florin Darius Matei a fost acuzat, în luna octombrie a anului trecut, de șantaj asupra starețului de la schitul Trivale-Pitești. După un flagrant, în urma că ruia asupra „cinstitei” fețe bisericești au fost găsiți cei 5000 euro marcați cu cuvântul „șantaj”, acesta a intrat sub incidența legilor statului român. A fost închis timp de 29 de zile, iar apoi a fost eliberat, instanța considerând că acesta nu reprezintăun pericol public pentru cetățeni. Ca o recompensă, probabil pentru bravura făcută, Episcopia Râmnicului „l-a detașat pe perioadă determinată, adică până se va emite o hotărâre definitivăși irevocabilăîn cauza pentru care este cercetat, ca preot la Protoieria Drăgășani”. Așa am fost informați de preotul consilier, Constantin Matei, una din vocile autorizate ale Episcopiei Râmnicului. Alte voci, tot din lumea preoțească și tot din cadrul Episcopiei Râmnicului, au afirmat cu tărie că „popa Matei, știți cel cu problema, cu Trivale ” a fost numit preot misionar la Drăgășani.

„Nu ne băgăm în treburile administrative ale protoieriei”

Și uite-așa am ajuns la Drăgășani. Prima oprire: catedrala din centrul orașului dintre vii. Stupoare. La ora 13.00, aceasta era închisă. Nici un număr de telefon, lăsat pentru cazuri urgențe, nimeni care săne poatăoferi vreo informație despre preoții slujitori. Liniște și pace. Ne-am continuat drumul că tre Biserica cu hramul „Sfântul Ilie”, care era tot închisă. Dar măcar aici am găsit un afiș, de unde am putut face rost de numerele de telefon ale preoților. Aceștia s-au abținut însă de la orice comentariu, spunându-ne: „Nu ne băgăm în treburile administrative ale protoieriei. Suntem, preoți de mir, avem parohiile noastre de care trebuie săne ocupăm”.

” nu e bine săte pui rău cu Înalta Curte”

Și totuși, am reușit săvorbim cu câteva fețe bisericești, ce fac parte din protoieria Drăgășani, care ne-au rugat săle păstrăm anonimatul pentru că ” nu e bine săte pui rău cu Înalta Curte. Noi nu avem voie săvorbim cu presa fără acordul superiorilor noștri. Mai ales pe astfel de subiecte. Preot misionar? până acum Drăgășaniul a avut vreo trei și nici unul nu a excelat. Preotul misionar trebuie săaibăîntr-adevăr har, săfie aproape de oameni. El participăîn fiecare duminică și la sărbătorile mari la Sfânta Liturghie, pe care o oficiazăîmpreunăcu preotul paroh. Apoi, preotul misionar este responsabil de viața socială, de problemele oamenilor, este un sfătuitor al nostru, al celorlalți preoți. Unde nu putem noi, intervine el. Preotul misionar trebuie săia parte activăla viața comunității. Ce preot misionar poate fi Matei de la Stoilești? În primul rând, lui i s-a luat dreptul liturgic, adică nu mai poate oficia nici un fel de rânduială. Și apoi, cum se poate implica el în problemele unei comunități, când în primul rând el este străin de acea comunitate, și în al doilea rând nu este în stare să-și rezolve problemele personale. După mine, acest Matei ar fi trebuit săia calea mănăstirii, unde săsăvârșească canon până la terminarea procesului”.

„Ar fi trebuit scos din toate drepturile”

Un alt preot care are parohie într-o localitate din jurul municipiului Drăgășani ne-a declarat: „Normal că am fost împotriva acestei numiri. Ei spun că lucreazăla cancelaria Protoieriei, ca simplu funcționar. Nimeni nu văva spune că este preot misionar. Dar noi așa am auzit. Firește că nu ne-am putut duce săîntrebăm, cu ce drept. Noi trebuie săne vedem de treaba noastră, de parohiile noastre, că și așa avem destule probleme. În fiecare zi se adaugănoi biruri, noi taxe, tot felul de colecte. O săne pierdem enoriașii dacă vom continua săcerem bani. Uite, când avem astfel de probleme ar trebui săintervinăpreotul misionar. Păi săvină, dom’le preotul acesta misionar, proaspăt uns în funcție, și săle explice oamenilor din parohiile noastre de ce trebuie săplătească taxe în plus. că asta e o problemă, nu? Și e una tare spinoasăcă reia noi nu-i mai putem face Față . Păi cum săvinăpopa Matei, pe care nici măcar pe la Protoierie nu l-am văzut, și săle explice oamenilor cum stătreaba cu banii, când el a fost în stare sășantajeze atâția ani un monah. Ce s-a întâmplat între ei nu e treaba mea, dar a văzut toată țara ceea ce a făcut. Și drept recompensă, șefii noștri l-au trimis preot misionar la Drăgășani. Ar fi trebuit scos din toate drepturile, nu doar săi se interzică a mai face slujbe. Dar a fost „retrogradat”, oferindu-i-se un post că lduț și fără bătăi de cap”.

O mare parte a preoților din Eparhia Râmnicului se declarădezamăgiți de unele hotărâri luate de conducerea Episcopiei Râmnicului. Vocile lor au ajuns și la noi. Este vorba de preoții care nu aleargăcu gura că scatăDupă bani, care nu au afaceri și care nu au reușit nici să-și construiască adevărate palate, nici săle asigure feciorilor un loc că lduț la o parohie bine cotată. Este vorba de acele fețe bisericești pentru care preoția este un dar de la Dumnezeu și nu o meserie, ca oricare alta. Iar aceștia sunt puțini și părerile lor nu valoreazămai nimic pentru mai marii Episcopiei Râmnicului. Toți aceștia sunt convinși că în cazul în care popa Matei din Stoilești va scă pa de închisoare, cu toate că e cam greu de crezut, acesta se va reîntoarce în parohie.

Și, în final, iatăce ne-a declarat preotul Mihai Catrina, protopopul de Drăgășani, referitor la aducerea preotului Florin Darius Matei la cancelaria Protoieriei: „Și-așa este prea mult. Măînțelegeți, mult prea mult”.