Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Moș Crăciun, mai sărac pentru vâlceni în acest an

” Criza se resimte

DE CRĂCIUN. Cu toate că veniturile majorității oamenilor de rând au fost serios afectate de criza Financiară globală, râmnicenii fac cum fac și își reorganizeazăbugetul în așa fel încât una dintre cele mai mari sărbători de peste an, Crăciunul, sănu treacă fără săfie celebratăcum se cuvine.

În spiritul Crăciunului

Cu o săptămânăînainte de Ajunul Crăciunului, am dat o raităprin piețele și magazinele de cadouri și decorațiuni de sărbători din municipiu, săvedem dacă vâlcenii au intrat în ambianța de Crăciun, sau sunt prea preocupați de grijile financiare cotidiene, provocate de criza economică .

Din fericire, am aflat că , deși râmnicenii, la fel ca majoritatea românilor, au suferit și suferăîn continuare datorităefectelor crizei, nu au uitat săse bucure de lucrurile mărunte, cum sunt bucuria de a fi alături de familie de sărbători, sau de a face un cadou, chiar și simbolic celor dragi.

Decorațiuni și de criză

Am intrat în mai multe magazine pentru a vedea cum se prezintăsituația în ceea ce privește vânzarea de decorațiuni și cadouri de Crăciun și am aflat că , bineînțeles, ca și în alte domenii, vânzarea a scă zut fața de anii trecuți odatăcu veniturile oamenilor, dar că această piațăa articolelor specifice sărbătorilor nu este abandonatătotal. „Lumea Continuă săcumpere și betealăși globuri și instalații, mai puțin, într-adevăr, Față de anul trecut, dar tot se cumpără”, a explicat o vânzătoare la un magazin de profil.

Cadouri mai mult simbolice

În ceea ce privește cadourile pe care le va aduce Moș Crăciun, situația se prezintăla fel. „În această perioadă oamenii preferămărunțișurile, cadourile simbolice pentru cei dragi. În ceea ce-i privește pe copii, părinții încearcă totuși sănu le facă daruri de criză”, a afirmat o altăcomerciantă.

Am stat de asemenea de vorbăcu mai mulți râmniceni, de diferite vârste, pentru a afla mai multe despre finanțele destinate sărbătorilor. La întrebarea „cum stați cu bugetul pentru cadourile și decorațiunile de Crăciun?”, majoritatea au răspuns, cu părere de rău, că acesta s-a subțiat simțitor Față de 2008. „Față de anul trecut, o săcumpăr mai puține decorațiuni. O sămai folosim și din cele pe care le mai avem deja. De când cu criza nu ne mai putem permite mai mult pentru că au scă zut salariile, iar prețurile s-au menținut la fel”, a declarat Geta Puranu. O altădoamnă, Elena Șerban, a declarat că anul acesta nu va cumpăra decorațiuni deloc pentru că banii s-au împuținat și preferăsăle facă mai degrabăbucurii copiilor.

Brazii de Crăciun – între 50 și 150 de lei

Am mers, bineînțeles, și prin piețe săaflăm dacă mai cumpărăoamenii brazi de Crăciun. Am fost mai întâi în Piața Nord, unde nu era nici urmăde ac de brad. Curios, deoarece în alți ani nu știa lumea de unde săaleagă. În schimb, se pare că majoritatea comercianților de pomi de iarnăs-au stabilit în Piața Centrală. Am stat de vorbăcu mai mulți pentru a vedea cum merge treaba, cam la ce preț s-ar ridica un brad și dacă mai dălumea bani pe el chiar și pe timp de criză. Prețul unui brad de Crăciun variazăîntre 50 de lei și 150 de lei. Dacă la un comerciant prețul diferăîn funcție de înălțime, la altul diferăîn funcție de coronament, iar la alții, în funcție de amândouă . Am aflat, de asemenea, că , spre deosebire de alți ani, au fost aduși mult mai puțini brazi. „Anul acesta am adus mai puțini brazi, chiar la jumătate Față de anii trecuți. Și din câte am observat până acum lumea nu se înghesuie. Sperăm ca în săptămâna Crăciunului săavem mai mult succes”, a explicat un vânzător..

Bugetul râmnicenilor pentru brad – 50 de lei

Întrebați fiind dacă vor împodobi un brad de sărbători, majoritatea vâlcenilor au răspuns, cu emoție, că vor face acest lucru cu siguranță. Dacă unii au deja brăduț artificial, ceilalți au afirmat cu tărie că își vor procura unul, chiar dacă este mai mic și mai ieftin.

Mulți râmniceni au declarat că bugetul pe care și l-au rezervat pentru pomul de iarnănu trebuie sădepășească 100 de lei. „Îinând cont de evoluția acestui an, din punct de vedere financiar, banii pentru pomul de iarnăsunt mai puțini. Dacă în alți ani eram preocupatăde aspectul bradului, anul acesta, măuit mai întâi la preț, care nu va depăși 100 de lei, și asta fiind mult oricum”, a afirmat Elena Filote. Și Ilie Bleja a spus că va împodobi bradul anul acesta, numai că va fi unul mai micuț, După posibilitățile financiare, fiind dispus săscoatădin buzunar în jur de 50 de lei. Elena Stănculescu susține, de asemenea, că și ea a alocat pentru achiziționarea bradului aceeași sumă.

Deși pomul de Crăciun reprezintăo cheltuialăîn plus, majoritatea oamenilor nu concep sărbătorile de iarnăfără acest simbol.