Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mircea Gutău refuzăsăfie președinte al PD-L Vâlcea

 Prea preocupat de soarta municipiului

IMPLICARE.Dornic sărezolve cât mai repede și mai bine cu putințăproblemele râmnicenilor, primarul Mircea Gutău s-a zbătut să-i aducă în Râmnic pe ministrul Finanțelor și pe cel al Economiei, pentru a evalua situația societății Oltchim. Edilul – șef este încrezător și spune că cei doi ministeriabili i-au dat câteva sfaturi de administrație utile și l-au încurajat săducă la îndeplinire toate proiectele îndrăznețe pe care le are în plan. Pe linie politică , Mircea Gutău vrea săfacă din PD-L Rm. Vâlcea cea mai bunăorganizației din țară și săcâștige alegerile din 2012 cu un scor zdrobitor.

Rep.: Domnule primar Mircea Gutău, care sunt concluziile vizitei de zilele trecute a celor doi miniștri?

Mircea Gutău: Pentru început aș dori săvăspun că , spre deosebire de alții care s-au tot lăudat că rezolvăproblemele Oltchim-ului, eu am preferat săvorbesc mai puțin și săfac mai mult. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu dânșii la București, am insistat foarte mult pentru ca ei săvinăla Rm. Vâlcea, săvadăcu ochii lor care este situația Oltchim-ului. Din fericire am avut sprijinul colegilor mei parlamentari, Dorel Jurcan, Samoil Vîlcu și Sorin Zamfirescu și în final, am reușit. A fost destul de dificil, pentru că atât Adriean Videanu, cât și Gheorghe Pogea aveau deja o imagine asupra societății Oltchim, o imagine indusăde alții care era total greșită.

Rep.: De ce spuneți asta? Ce imagine își formaserăcei doi demnitari?

M.G.: Din câte i-am văzut eu, erau cam sceptici. Nu aveau tragere de inimănici măcar săvinăla Rm. Vâlcea, la Oltchim, dar sămai și ajute societatea. Am insistat totuși, spunându-le că trebuie săvadăcu ochii lor situația de la Oltchim și apoi sătragăconcluziile. Trebuiau săvadăcă nu e cum încercaserăunii săarunce ideea că „în afarăe vopsit gardul și înăuntru e leopardul”. Oltchim-ul este bine administrat și s-au băgat foarte mulți bani într-o tehnologie nouă, iar lucrurile sunt într-o fazăfoarte bună. Marți, Adriean Videanu și Gheorghe Pogea au stat mai bine de două ore și jumătate în fabrică și au mers pe jos prin secții. Au rămas plăcut impresionați și și-au schimbat părerea radical. Și-au arătat disponibilitatea de a ajuta societatea vâlceană și chiar miercuri dimineața au avut o întâlnire la București cu domnul Roibu și cu alți miniștri pentru a pune lucrurile cap la cap. Oltchim-ul va primi sprijinul de care are nevoie și în paralel se va face și un plan de restructurare, iar lucrurile care nu produc profit și sunt decât consumatoare vor fi date la o parte.

Rep.: Totuși, cum au decurs discuțiile dintre conducerea Oltchim și cei doi reprezentanți ai Guvernului?

M.G.: Conducerea Oltchim a prezentat situația Financiară , evoluția societății, precum și planul de perspectivă. Adriean Videanu și Gheorghe Pogea au pus tot felul de întrebări și au primit și răspunsurile corespunzătoare și apoi au vizitat fabrica. Eu cred că această întâlnire a fost un mare succes. După cum bine știți, primul popas al celor doi a fost la Primăria Râmnicului, unde am discutat probleme legate de administrație. I-am consultat în ceea ce privește fondurile structurale, pentru că toată lumea vorbește de acest lucru, dar nimeni nu știe cât e de greu. Trebuie săasiguri o cotăde finanțare pe care noi o avem, însă pentru a accesa fonduri, prima datătrebuie săfaci dovada proprietății terenului pentru care faci proiectul. Mărefer aici la Bulevardul Dem Rădulescu, proiect pe care vreau să-l duc la bun sfârșit. Pentru a face acest lucru, însă , trebuie săfac foarte multe exproprieri care se ridică la o valoare de peste 10 milioane de euro. Ei bine, ministrul Finanțelor m-a sfătuit săfac în cel mai scurt timp un împrumut pentru a face exproprierile, bani de care săne folosim până ce Uniunea Europeană ne alocă banii pentru proiect. Le-am arătat celor doi reprezentanți ai Guvernului ce proiecte am pentru municipiul Rm. Vâlcea și chiar m-au felicitat pentru planurile îndrăznețe pe care le am.

Rep.: Ați primit până acum vreun răspuns la demersurile pe care le-ați făcut în privința Unității Militare de la Vlădești?

M.G.: Mi s-a spus că vor reanaliza hotărârea de Guvern datăde liberali. Cu toate acestea, am hotărât săatac în instanțăpentru rezilierea hotărârii de guvern. Vom face toți pașii pe care legea n-i permite și vom încerca sărecuperăm acele terenuri, date în mod abuziv Universității din Pitești. Am semnale bune de la București. Mi s-a promis că vor reanaliza situația și vor încerca săgăsească o cale legală.

Rep.: Domnule Mircea Gutău, dacă conducerea centralăa partidului o săvăpropunăpreluarea președinției organizației județene a PD-L, veți accepta?

M.G.: Nu, nu voi accepta. Vreau mai întâi sătermin cu toate necazurile pe care mi le-au creat adversarii politici, iar După aceea sigur că vom putea discuta.

Rep.: Dar cei de la București v-au propus așa ceva?

M.G.: Trebuie sărecunosc că am avut discuții pe această temăși mi s-a propus săpreiau președinția organizației PD-L Vâlcea. însă , așa cum v-am mai spus, am refuzat. Vreau sădemonstrez că nu întâmplător am câștigat alegerile la municipiu și nu întâmplător numărul consilierilor locali a crescut de la 5 la 16. Mai mult decât atât, țin săvăspun că dorința mea e ca următorul mandat să-l câștig cu un procent mult mai mare decât cel din 2008.