Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Învățământul vâlcean, între lux și sărăcie

CONTRAST. Dacă școlile din localitățile Perișani, Titești și Boișoara, la 15 septembrie, își pot primi elevii în condiții foarte bune, școlile din Câineni aratăjalnic. Tavanele riscă săpice pe copii în timpul orelor, sobele sunt crăpate, băncile sunt din secolul trecut, iar grupurile sanitare sunt insalubre.

 

An de an, în această perioadă , autoritățile vâlcene se dau de ceasul morții săfacă rost de bani pentru reabilitarea și igienizarea școlilor. Unii reușesc, alții nu. Din dorința noastrăde a vedea în ce condiții vor învăța elevii vâlceni în noul an școlar ce începe la 15 septembrie, am făcut un periplu în zona de nord a județului, împreunăcu inspectorul școlar Emil Pârvulescu. Am vizitat școlile din localitățile Perișani, Titești, Boișoara și Câineni. Astfel, am observat, cu consternare, că în timp ce unii tineri învațăîn condiții foarte bune, alții sunt nevoiți stea în bănci rupte și într-o sărăcie de nedescris.

 

Liberalul Pistol, câștigă torul licitației la Perișani

 

Primul popas a fost la Școala cu clasele I – VIII din Perișani, unde am stat de vorbăcu directorul Sorin Bilea. Aici pregătirile pentru începerea anului școlar erau în toi, angajații școlii igienizând sălile de clasăși grupurile sanitare. Școala a fost renovatăchiar anul trecut, pentru reabilitarea ei și a altor două unități școlare ce sunt afiliate, Guvernul a alocat peste 10 miliarde lei vechi. Licitația pentru executarea lucrării a fost câștigată de firma liberalului Bogdan Pistol, SC BoCris SRL. Nici nu e de mirare, având în vedere că primarul localității, Ion Sandu, este membru activ al PNL.

Cu toate că a fost cheltuit până și ultimul leu, iar școala a fost complet reabilitată, directorul școlii nu a reușit săobținăpână acum autorizația sanitarăde funcționare. El ne-a mărturisit că a trimis toate actele că tre Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea și sperăca în curând săfie eliberatăautorizația. „În acest moment mai avem de rașchetat și paluxat parchetul și de terminat lucrările de igienizare. În paralel se desfășoarăși lucrări de amenajare a bazei sportive” – ne-a declarat directorul școlii, Sorin Bilea. Dacă în privința aspectului școlii inspectorul școlar Emil Pârvulescu s-a arătat mulțumit, nu putem spune același lucru și despre activitatea cadrelor didactice. Inspectorul și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că profesorii nu organizeazăactivități extrașcolare cu elevii corijenți, iar biblioteca din școalăeste închisăpe timpul vacanței.

 

Școala din Titești, fără autorizație sanitară

 

Cea de-a doua școalăvizitatăa fost Școala cu clasele I – VIII din Titești, acolo unde lucrările de reabilitare și igienizare a clădirii erau terminate. Școala era proaspăt văruită, iar sălile de clasăstrăluceau de curățenie. Cu toate acestea, autorizația sanitarăde funcționare întârzie săfie eliberată. „Nici nu am mai făcut documentația pentru obținerea autorizației. Asta pentru că una din condițiile de bazăpentru obținerea ei este săai apăcurentă. În condițiile în care noi nu avem apăcurentăla cele două școli care mai sunt afiliate la noi, nici nu o vom obține” – ne-a declarat Mihail că linoiu, directorul Școlii cu clasele I- VIII Titești. Școala a fost complet reabilitatăîn anul 2007, când a beneficiat de 1,18 miliarde lei vechi de la Banca Mondială, precum și de 1,1 miliarde lei vechi de la Guvernul României, iar lucrările au fost executate de SC Electro Vâlcea SRL.

 

Boișoara are una din cele mai moderne școli

 

Una dintre cele mai moderne școli din mediul rural este fără îndoialăȘcoala cu clasele I-VIII Boișoara. Reabilitarea școlii s-a făcut în două etape. Prima etapăa constat în alimentare cu apăa clădirii și înlocuirea instalației electrice, lucrări în valoare de 13.000 Euro, finanțate de Banca Mondialăși executate de SC Electro Vâlcea SRL. Pentru cea de-a doua etapăGuvernul a alocat aproximativ 3 miliarde de lei vechi, bani cu care a fost reabilitatăclădirea și s-a instalat centralătermică . „Aici, în proporție de 98%, igienizările sunt gata. Urmeazăsăîncepem lucrările la școlile din Bumbuiești și Găujeni, școli care sunt prinse în program pentru utilități și reabilitare a clădirilor. S-a făcut deja licitația pentru proiectare, iar acum urmeazăca Inspectoratul Școlar Vâlcea săorganizeze licitație pentru execuție” – ne-a declarat Maria Popescu, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Boișoara. Trebuie menționat că în urma controlului efectuat de inspectorii Autorității de Sănătate Publică Vâlcea, unitatea de învățământ a obținut autorizație sanitarăde funcționare.

 

Sărăcie și mizerie la Câineni

 

Școala cu clasele I-VIII din Câinenii Mari, precum și alte trei școli din localitate vin în contrast cu celelalte unități de învățământ din nordul județului. Dacă edilii din cele trei localități menționate mai sus s-au preocupat săobținăfonduri pentru reabilitarea școlilor, primarul din mandatul trecut al comunei Câineni, NicolițăFetelea, nu s-a sinchisit sămiște nici măcar un pai pentru ca tinerii din localitate săînvețe în condiții cel puțin decente. Ba mai mult, el și-a permis sărefuze bani de la Uniunea Europeană , doar pentru că veneau printr-un program de integrare a rromilor. În aceste condiții, școlile din localitate sunt într-o stare jalnică , tavanele riscă săpice pe copii în timpul orelor, sobele sunt crăpate, băncile sunt din secolul trecut, iar grupurile sanitare sunt insalubre.

Acum, directorul școlii, Constantin Avram și actualul edil al localității degeaba se luptăsăobținăfonduri. până acum, ei au solicitat 16 miliarde lei vechi Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea pentru reabilitarea școlilor. Din păcate, nu au primit mai nimic. Doar infima sumăde 19 milioane lei vechi pentru cumpărarea materialelor de curățenie.