Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Complex expozițional, pârtie de schi și complex SPA la că limănești

” Primarul Ilie Amuzan are planuri mari și realizabile

” toate aceste proiecte vor deveni realitate în anul 2009 ” de când a câștigat primăria, Amuzan a adus investiții în că limănești în valoare de peste 20 milioane euro

Devenit în 2004 primar al orașului că limănești, Ilie Amuzan le-a promis atunci că limăneștenilor că va transforma fața stațiunii și că în câțiva ani turiștii vor da năvalăîn această oazăde sănătate, numităcă limănești. Ilie Amuzan preconiza că începând cu anul 2009, în că limănești vor veni aproximativ 30.000 de turiști pe an, datoritămarilor investiții pe care primarul și le propusese săle realizeze. Inginer de meserie, imediat După ce a câștigat alegerile în 2004, Amuzan s-a apucat de treabă. Convins că va putea să-și ducă proiectele la îndeplinire doar dacă va accesa fonduri europene, împreunăcu echipa sa din primărie, Amuzan a început să-și schițeze ideile, materializate în proiecte care au ajuns pe masa oficialilor europeni. Primul proiect de anvergură, finanțat prin Phare 2004, este „Complexul Expozițional Nord-Vest Oltenia”, realizat cu cofinanțare de la Consiliul Județean Vâlcea. Complexul a început săse construiască în zona Seaca din că limănești și se va întinde pe o supraFață de 70.000 metri pătrați. Proiectul este considerat primul din țară ca și modernitate și al doilea ca mărime. „Am reușit săatragem fonduri de milioane de euro pentru stațiune. Am făcut fotografii în că limănești ca săîmi aduc aminte cum arăta atunci când am venit primar și pentru a vedea cât am evoluat. Cred că în acest ritm avem toate șansele săarătăm ca o stațiune Europeană . Avem finanțate investiții de zeci de milioane de euro într-o zonăunde nu se prevedea mai nimic.” – ne-a declarat primarul stațiunii, Ilie Amuzan.

Romexpo de la că limănești

Construcția complexului expozițional de la că limănești a demarat în urmăcu o lună de zile, proiectul fiind al doilea din țară , După Pavilionul Expozițional Romexpo. „După ce am făcut public proiectul, mai mulți investitori s-au arătat interesați de a construi în zonăhoteluri de 3, 4 ba chiar și de 5 stele. După darea în folosințăa Centrului Expozițional de la Seaca, vor trebui găsite 3-400 de locuri de cazare în fiecare zi”, a spus primarul Ilie Amuzan. Proiectul centrului are o valoare de peste 8 milioane euro, din care 5 milioane euro reprezintăcontribuția Uniunii Europene, 1,78 milioane euro contribuția Guvernului României, iar restul de 1,26 milioane euro reprezintăcontribuția Consiliului Județean și a Primăriei că limănești. „Centrul va cuprinde un pavilion expozițional central, cu o supraFață de 6.471 de metri pătrați, o platformă expoziționalăîn aer liber, în supraFață de 2.250 de metri pătrați, adiacentăpavilionului expozițional, patru pavilioane expoziționale modulare în supraFață de 5.520 de metri pătrați. Vor mai fi și șase spații pentru expoziții și meșteșuguri populare, spații verzi, depozite și servicii. Complexul va cuprinde și o salăde conferințe și congrese cu o capacitate de 2.500 de locuri. Estimez că proiectul va fi finalizat în jurul anului 2009. După aprecierile specialiștilor, complexul va găzdui anual circa 30.000 de expozanți, la care se adaugăcâteva zeci de mii de vizitatori. Toți acești oameni reprezintăturiști care vor trebui săaibăasigurate condiții decente de cazare și masă. Centrul trebuie săfie gata în luna august a anului viitor pentru că deja s-a stabilit ca în luna septembrie săaibăloc la Seaca primul târg.” – a spus primarul Ilie Amuzan.

Pârtie de schi, în colaborare cu austriecii

Realizând extraordinarul potențial turistic al zonei, Ilie Amuzan s-a gândit săacceseze programe europene cu ajutorul că rora săîmbunătățească condițiile de turism din că limănești. Tot cu finanțare Phare, în că limănești se va realiza reabilitarea parcului de la Cozia că ciulata. această reabilitare presupune construirea unui debarcader, modernizarea parcului, a stadionului, și a complexului sportiv (care va cuprinde terenuri de tenis, pârtie de schi și o pistăde role). Cu siguranță, turiștii vor fi atrași de pârtia de schi, care, După spusele primarului, va fi făcutăpe locul unde iarna copiii din că limănești se duc la săniuș. Proiectul va fi realizat în colaborare cu firma austriacă Dobermaier și are o valoare totalăde 2,5 milioane euro. „Fiind o stațiune situatăla poalele munților, era păcat sănu profităm și săfacem o pârtie de schi. Partenerii noștri austrieci au fost foarte încântați când au văzut zona, estimând că această investiție va atrage 50.000 de turiști pe an. Pe prima colinăva fi o pârtie de schi pentru începători, de 540 de metri. De asemenea, aducem și echipamente pentru teleschi. A doua colină, de 840 de metri, va fi de dificultate medie. Pe ea se va face un teleschi cu patru locuri și, de asemenea, un traseu de bob cu rotile (pentru perioada verii). La baza colinei, am prevăzut și un patinoar artificial. În parteneriatul cu austriecii, noi am pus la dispoziție terenul, ei vin cu toate echipamentele de care este nevoie. Cu siguranță, la acest proiect, vom tăia panglica în octombrie sau noiembrie 2009” – a mai adăugat primarul că limăneștiului, Ilie Amuzan.

Complex SPA ultramodern de 9,2 milioane euro

9,2 milioane de euro ai unui consorțiu european de societăți numit EDEXY vor fi investiți în că limănești pentru crearea unui complex SPA. „EDEXY este reprezentatăde fostul primar al Atenei – președintele Comisiei de implementare a fondurilor speciale. Acesta este primarul care a organizat jocurile olimpice de la Atena. Am avut mai multe întâlniri cu acești parteneri și, în final, ne-au propus sărealizăm împreunăacest complex SPA. Acesta presupune 8 bazine de înot, saună, jacuzzi și săli de forță. În cadrul acestui proiect se vor putea realiza 80 de proceduri de tratament. Și această investiție va fi finalizatătot în anul 2009” – ne-a mai spus Ilie Amuzan. Tot în cadrul acestei colaborări va mai lua ființăși „Centrul regional pentru promovarea diversității culturale” în parteneriat cu statul Andora și cu finanțare tot de la EDEXY. „Deocamdată, ne-am orientat ca locație, la un canton vechi de peste 100 de ani, pentru care acum facem demersurile să-l trecem din patrimoniul Ministerului Transporturilor în cel al primăriei” – a precizat primarul Amuzan.

În ultimii ani, că limăneștiul s-a dezvoltat și în plan cultural, prin înființarea unei secții de management și economie a a Universității Wales din Îara Galilor, cu sediul central la București, care are 87 de studenți. Ilie Amuzan ne-a mărturisit că această universitate va mai deschide o secție de sculptură-pictură, urmând ca în perioada următoare săse semneze protocolul.

Magda Tolea