Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CHEF MARE LA FESTIVALUL RROMILOR

SĂRBĂTOARE. Ca-n fiecare an, de Sfânta Marie Mică , peste 3.000 de rromi au venit în localitatea vâlceană Costești, pentru a sărbători Festivalul Internațional al Rromilor. Astfel că , în data de 8 septembrie, bâlciul de la Costești s-a dovedit a fi neîncă pător pentru rromii veniți din toate colțurile țării, dar și de peste hotare.

 

Tradiție respectatăcu sfințenie

 

Încă de la primele ore ale dimineții, rromii s-au înghesuit – așa cum e tradiția – săajungăla Mănăstirea Bistrița. Acolo, ei s-au rugat la moaștele Sfântului Grigore Decapolitul pentru sănătate, bunăstare și pentru iertarea păcatelor. Așteptând săajungăla mănăstire, o țigancă de 65 de ani ne-a povestit că această sărbătoare a luat ființăîn urmăcu mai bine de 40 de ani. „Pe vremea aceea, aveam un bulibașa al nostru care suferea de o boalăfoarte gravă. Rudele lui, auzind că la Mănăstirea Bistrița sunt moaștele Sfântului Grigore, făcă toare de minuni, au zis să-l aducă la mănăstire ori să-l vindece, ori să-l scape de chinuri. El nu s-a vindecat și a murit într-o că ruțăchiar de Sântămărie, în această poianăunde stăm noi acum. De atunci, a devenit o tradiție ca, an de an, țiganii săse adune aici” – ne-a spus femeia.

 

Rromii și-au lăsat aurul acasă

 

Dacă pe vremuri, la Costești, se strângeau țiganii că ldărari care veneau de la sute de kilometri cu că ruțele, acum rromii își etaleazăcu aroganțămașinile de lux, ce sunt înțesate cu pirande și copii, îmbrăcați în haine de sărbătoare. Și anul acesta ei au făcut paradă, afișându-și ostentativ Mercedes-urile, BMW-urile și Hummer-urile. Kilogramele de aur le-au lăsat însă acasă, pentru că însuși regele lor, Florin Cioabă, le-a cerut acest lucru. Majoritatea rromilor au ținut cont de recomandarea regelui și au venit numai cu pirandele, puradeii, corturile și purceii la proțap. Cei mai înstăriți, însă , și-au adus până și un întreg sistem audio și un DJ. Este cazul lui Mihai Miuțescu, din Sibiu, care a întins un imens cort alb, decorat mai ceva ca la o nuntă, și și-a angajat patru ospătari și un DJ. „Nu mai vreau săaud de manele, m-am săturat. Aici vom pune doar muzică populară, house sau de petrecere” – ne-a spus el.

 

Bucate alese

 

Rromii veniți în valea de la Costeși și-au întins mese lungi pe care le-au umplut cu bucate alese. Porci fripți la proțap, berbecuți, viței, pui copți pe sticlă, jambon, salate de toate felurile, fructe de mare, coniac, whisky și șampanie sunt doar câteva din produsele ce erau expuse pe fiecare masă. La mese nu era însă nimeni, pentru că , spun ei, nu le veniserăîncă invitații. Petrecerea propriu-zisăîncepea abia mai pe seară, când puteau face și un foc de tabără. Mesele ticsite de mâncare erau doar la expoziție, pentru că totul trebuia să rămână neclintit spre admirația unora și invidia altora. Abia când s-a înserat, rromii s-au apucat de mâncat, de cântat și de jucat în jurul focului. Iar petrecerea a ținut până -n zorii zilei.

 

1.000 de galbeni pentru o mireasă

 

În fiecare an, de Sântamărie, este un bun prilej pentru rromii ce au fete nemăritate săle găsească un soț. Pe toată perioada festivalului, capii familiei negociazăprețul pe care băiatul trebuie să-l plătească pentru a se însura cu fata dorită. „Fetele trebuie săfie pure, altfel nu o acceptănimeni. Tocmai am negociat să-l însor pe băiatul meu cu o fatăde familie bună. Am plătit pe ea 1.000 de galbeni. Anul trecut am aranjat aici patru nunți” – ne-a spus președintele Forumului Internațional al Rromilor din România, Mihai Ilarie.

 

Nemulțumiri

 

Așa cum văspuneam, în periplul nostru prin bâlciul de la Costești ne-am întâlnit cu președintele Forumului Internațional al Rromilor din România, Mihai Ilarie. Acesta s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că primăria nu a amenajat în nici un fel târgul, iar condițiile sunt precare. Ilarie ne-a mărturisit că în perioada imediat următoare va încerca, împreunăcu autoritățile locale, săinițieze câteva proiecte pe fonduri structurale pentru amenajarea târgului. „Dintr-o datăs-a scos ideea că aici se organizeazăun bâlci ieftin. Noi nu vrem asta. Vrem să rămână festivalul nostru, al rromilor. De aceea, măvoi implica pentru a moderniza totul pe aici. Sunt tradițiile noastre și nu vrem săle dăm cu piciorul” – ne-a declarat Mihai Ilarie, președintele Forumului Internațional al Rromilor din România.

 

Taxăde 20 de lei

 

O altănemulțumire a rromilor a fost aceea că autoritățile locale au impus plătirea unei taxe de 20 de lei pentru fiecare mașinăce intra în târg. „După ce că nu avem condiții ne mai și taxează. Nu am nimic împotrivăsăplătim când venim aici, dar măcar săvedem și noi că se face ceva cu acești bani” – ne-a spus un rrom. De cealaltăparte, primarul comunei Costești, Ion Stoican, ne-a mărturisit că înainte de festival, din bugetul local au fost cheltuiți în jur de 70 de milioane lei vechi pentru amenajarea drumului de acces și construirea unui nou pod. „Trebuie săne acoperim și noi cheltuielile în vreun fel. După ce își vor aduna corturile va rămâne o mizerie de nedescris și vădați seama că vom cheltui alți bani săcă răm gunoiul. Eu am preluat funcția de primar de curând și nu am avut timp săfac nimic mai mult. Dar, văpot spune că până la festivalul de anul viitor voi amenaja și le voi crea condiții decente” – ne-a declarat edilul-șef.