Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

69 de hackeri au fost reținuți și audiați de DIICOT Vâlcea

 OPERAŢIUNEA „VALEA REGILOR”. În urmăcu câteva zile, sediul Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de CrimăOrganizatăși Terorism Vâlcea a devenit cartierul general al unei operațiuni de destructurare a trei grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea de fraude informatice și înșelăciuni pe site-urile de comerț electronic. Forțele de ordine din 13 județe au participat la o acțiune de mare amploare organizatăîmpreunăcu FBI pentru prinderea cyber-infractorilor. Au avut loc descindenderi în 102 locații și au fost reținuți 69 de tineri până în 30 de ani.

În data de 6 aprilie a.c., procurorii din cadrul Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de CrimăOrganizatăși Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vâlcea și Serviciul Teritorial Pitești au pus în practică o operațiune îndelung gândităși planificatăîmpreunăcu forțele de ordine din cadrul FBI. Scopul acestei acțiuni a fost destructurare a trei grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea de fraude informatice și înșelăciuni pe site-urile de comerț electronic, din care se pare că fac parte în jur de 250 de persoane.

În acest sens, în 13 județe ale țării (Vâlcea, Teleorman, Timiș, Argeș, Prahova, Brașov, Constanța, Dolj, Giurgiu, Suceava, Botoșani, Bacă u și municipiul București) au fost efectuate 102 percheziții domiciliare. În urma descinderilor oamenii legii au reținut 69 de persoane care au fost aduse, rând pe rând, din întreaga țară , la sediul DIICOT Vâlcea pentru audieri. Simultan cu acțiunea procurorilor DIICOT, au fost efectuate 12 percheziții domiciliare și în Praga – Cehia, unde, se pare că s-ar afla alți membri ai acelorași grupări infracționale. Aceștia înșelau oameni de bunăcredințăde peste hotare vânzându-le fictiv produse de lux, precum iahturi, vile, case, mașini de ultimăgenerație etc.

La acțiunea de capturare a hackerilor au participat 700 de oameni ai Ministerului Administrației și Internelor. De asemenea, procurorii DIICOT au colaborat cu ofițerii FBI și Secret Service, din cadrul Ambasadei SUA la București.

Prejudiciu de 750 mii euro

„Numărul persoanelor care au fost prejudiciate prin fraude pe internet este de 800 părți vătămate, prejudiciul fiind de peste 750.000 de euro. S-au făcut descinderi și percheziții domiciliare în 13 județe, în 102 locații și acțiunea este la această orăîn plină desfășurare și aici, începându-se și ancheta penală. La acțiune participăpeste 300 de polițiști de la CrimăOrganizată, peste 400 de jandarmi, echipe specializate ale Direcției de CrimăOrganizată, un grup de procurori DIICOT de la Serviciul Pitești și Biroul Teritorial Vâlcea. Modul de operare informatică era cel arhicunoscut, cu procurarea datelor de phishing și inducerea în eroare a părților vătămate prin licitații frauduloase. Sumele de bani erau retrase în special în Europa de Vest și SUA. În această dimineațăau fost efectuate percheziții la 12 locuințe din Praga, la persoane care făceau parte din aceeași grupare și peste câteva ore, în funcție de fusul orar, urmeazăsăaibăloc percheziții și în SUA. Am beneficiat de spijinul FBI care a fost de mare importanță”, a declarat procurorul-șef al DIICOT – Biroul Teritorial Pitești.

Mult zgomot pentru nimic

Dintr-o grupare infracționalăcare se presupune că ar avea 250 de membri, oamenii legii au reușit sărețină, în urma celor peste 100 de percheziții făcute în nu mai puțin de 13 județe ale țării, numai 69 de persoane, deci aproximativ un sfert din cei vizați au fost capturați. Mai mult decât atât, nu mică ne-a fost mirarea săaflăm că din cei 69 de tineri reținuți pentru infracțiuni informatice, numai 34 dintre ei, între care și o fată, au fost prezentați, în data de 7 aprilie a.c., în fața instanței, la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de arestare preventivăpentru 29 de zile. Majoritatea dintre ei sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, atât presa cât și rudele și prietenii inculpaților neavând acces în sala de judecată. Văprezentăm mai jos lista celor 34 de tineri prezentați Tribunalului cu propunere cu arestare: Mișcoci Florin Dan, Răduț Alexandru, Ologu Marius Adrian, Grigorie Marian Sorin, Anghel Laurențiu Dumitru, Avram Vasile Petronel, Buceac Florin, Stere Iulian, Cîrstea David Gabriel, Petrache Narcis Nicolae, Lungu Sebastian, Mehedințu Bogdan, Ciomag Daniel Alexandru, Dincă Aurel-că tălin, Budărescu Gheorghe Tiberiu, Dumitru Ionuț Sorin, Drăghici Gabriel, Ciucă Nicolae Cristian, Popescu Nicolae, Boșogioiu Dumitru Daniel, Cristea Ovidiu Vlad, Iordachi Ștefan, Necula Florin, Paraschiva Nicolae Andrei, Sîrbu că tălin, Priboi Marian Loviță, Ungureanu Mihaela Florina, Vrapciu Vlad Nicolae, Boje Florea Valentin, Cota Alin Constantin, Răducu Florin Dorin, Fălcușan că lin Cornel, Nicolaescu Alexandru, Turică Claudiu Marian.

Așadar, o acțiune care s-a vrut de mare amploare, denumităchiar cea mai importantăoperațiune realizatăde procurorii DIICOT și ofițerii de crimăorganizatăîn cursul anului 2010, a fost de fapt o furtunăîntr-un pahar cu apă. Multe forțe implicate, multăplanificare, multăorganizare, multe luni de supraveghere și documentare, coordonare la secundă, pentru ca, într-un final, numai 34 de persoane dintr-un total de 250 săfie propuse pentru arestare preventivă. Dacă ar fi săo luăm procentual am putea spune că întreaga operațiune, chit că a fost întreprinsăcu ajutorul celor de la FBI și de la Serviciile Secrete americane, a avut o ratăa succesului de mai puțin de 15%.