Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Voie bună şi distracţie la cea de-a şaptea ediţie a Zilei Comunei Guşoeni

De Rusalii a avut loc cea de-a şaptea ediţie a Zilei Comunei Guşoeni. În acest an s-au împlinit 551 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Cu această ocazie au fost pregătite o serie de evenimente culturale, sportive dar şi artistice. Startul activităţilor s-a dat la ora 10, cu o competiţie de fotbal interşcolar. Tot pe plan sportiv, a urmat apoi „Cupa Rusaliilor”. Pe plan artistic „Lăutarii din Guşoeni” şi căluşarii din Guşoeni şi alte localităţi vâlcene au animat atmosfera. La final, locuitorii au asistat la un spectaculos foc de artificii.

Prezent la acest frumos eveniment, prefectul Marin Florian, l-a felicitat pe primarul Nicolae Concioiu pentru organizarea ireproşabilă a evenimentului: „Guşoeni – 551 de ani de la atestarea documentară. Un om cu un suflet mare, într-o atmosferă de sărbătoare, cu invitați aleși, a organizat ireproșabil cea de-a VII-a ediție a Zilei comunei Guşoeni. Felicitări domnule primar Nicolae Concioiu! La mulți ani dragi locuitori ai comunei Guşoeni!” se arată în mesajul transmis de prefectul de Vâlcea.

La fel de încântat a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu: „Aproape de oameni şi de prieteni dragi! Am participat cu mare emoţie şi plăcere la ziua comunei Guşoeni! Nicolae Concioiu, un primar destoinic şi sufletist, a făcut ca această zi să fie una specială pentru invitaţi şi pentru concetăţenii care i-au acordat votul! La mulţi ani, GUŞOENI!”.

De asemenea, şi deputatul Eugen Neaţă a avut numai cuvinte de laudă la adresa primarului comunei Guşoeni. „Localitatea Guşoeni a sărbătorit astăzi, cea de-a VII-a ediţie a manifestărilor culturale. Căluşarii din comunele Guşoeni, Măciucă, Creţeni, Valea Marea şi formaţia Ansamblul Folcloric al Căminului Cultural Guşoeni, ne-au făcut să fim mândri că suntem români.
În timpul sărbătorii Rusaliilor, timp de trei zile, începând de duminică şi până marţi, în satele din judeţul Vâlcea, un grup format din mai mulţi bărbaţi care au un conducător, vătaf, joacă în mai multe locuri din sat, în gospodăriile unde sunt primiţi şi uneori ceata de căluşari plecă şi în alte sate.
Sunt toţi îmbrăcaţi în costum naţional, în picioare poartă opinci cu clopoţei şi pinteni. Peste cămăşi sunt încinşi cu beţe în cruce peste piept şi peste spate, pe cap poartă pălării negre cu panglici. În mâna au ciomege, vătaful, care este cel mai bun jucător din ceaţă, poartă steagul. Mutul, pentru că unele cete au şi un astfel de personaj, este îmbrăcat urât şi poartă mască pe chip. Steagul Caluşului este făcut de căluşari, dintr-un lemn de tei, brad sau stejar de câţiva metri, care în vârf are un tulpan, o batistă sau un prosop. În ultima zi de joc, căluşarii îngroapă steagul sau îl aruncau pe o apă curgătoare. Felicit primarul comunei Guşoeni, domnul Nicolae Concioiu, pentru iubirea arătată faţă de semenii săi, pentru modul în care îşi reprezintă comunitatea şi pentru organizare!”.