Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Recensământul agricol, un mare fâs

Prefectura Vâlcea şi instituţiile angrenate în realizarea recensământului agricol, respectiv Direcţia Agricolă Vâlcea,  Direcţia de Statistică şi primăriile judeţului, au finalizat acţiunea de colectare a datelor la termenul impus de lege, luna ianuarie 2011. Deşi în primăvara anului trecut,  angajaţii celor trei instituţii au constatat că registrele agricole erau  completate în proporţie de  40-60%,  iar cadastrarea terenurilor era făcută în proporţie de doar 30-35%, acţiunea s-a finalizat cu succes, chiar dacă datele nu sunt elocvente. S-a realizat şi basta, prin colectarea datelor în baza declaraţiilor pe propria răspundere. Astfel,  chestionarele statistice au fost completate în proporţie de 100% ,  Vâlcea situându-se printre cele 27 de judeţe în care înregistrarea datelor statistice a fost finalizată.

În judeţul Vâlcea, şi nu numai, recensământul agricol a început cu stângul şi s-a finalizat prin ciomuirea unor proceduri: cadastrarea terenurilor şi realizarea planurilor parcelare. Vina  aparţine în mare parte cetăţenilor. Trecând peste faptul că în primăvară registrele agricole erau incomplete, unele nefiind operate deloc pe anul 2009, cadastrarea terenurilor a fost blocată  de dezinteresul  proprietarilor de teren. Vâlcenii nu s-au grăbit să-şi declare bunurilor, mare parte pentru că nu aveau  succesiunea făcută, alţii de teama impozitării.

Prefectura a organizat aproape lunar şedinţe de instruire a secretarilor localităţilor şi personalului tehnic  care s-a  ocupat cu  adunarea datelor, cu toate acestea a fost obligată să schimbe tactica de recenzare, prin renunţarea la planurile parcelare şi cadastrarea terenurilor. Astfel, în judeţul nostru, şi nu numai, recensământul s-a făcut în baza declaraţiilor proprii şi a documentelor de cadastrare deja existente. Recenzorii au întâmpinat cele mai mari probleme în Râmnic, Olăneşti şi Călimăneşti.,,Cele mai mari probleme le-am avut în Râmnic, Olăneşti şi Călimăneşti, nu pentru că cetăţenii nu voiau să-şi declare proprietăţile, cum s-a întâmplat în mediul rural, ci pentru că nu-i găseam la domiciliu. Foarte mulţi  sunt plecaţi fie din oraş, fie din ţară, şi nu am avut cu cine să vorbim. În mediul rural, mulţi dintre ei nu aveau succesiunea făcută intenţionat. Îşi pasau proprietăţile pe numele fraţilor  să nu plătească impozit şi a fost foarte greu să colectăm datele, pentru că nu ştiam cine este proprietarul de drept”, a declarat Sorin Statie, directorul Direcţiei de Statistică Vâlcea.

Recensământ după ureche Deşi acţiunea a fost impusă de UE, pentru  reactualizarea datelor privind suprafeţele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigaţii, numărul producătorilor agricoli şi nivelul de dotare al fermelor, recensământul  a fost  făcut mai mult după ureche, decât în baza datelor.   Prefectul Petre Ungureanu, dar şi specialiştii din sistem, spuneau că este foarte posibil ca la finalul acţiunii, cel târziu în vara acestui an, să constatăm cu stupoare că judeţul Vâlcea, implicit România,  are o suprafaţă mult mai mare şi asta pentru că recenzorii vor folosi ca bază de date şi planurile realizate  de satelit, prin fotografiere, metodă care oferă o imagine de ansamblu.  Autorităţile ştiu acest lucru, dar închid ochii, aşa cum au făcut şi la recensământul trecut, pentru că foarte puţini dintre vâlceni, dintre români, şi-au făcut schiţele cadastrale.  Specialiştii mai  spun că recensământul din acest an va fi un mare eşec, cum a fost şi cel din 2000, datele fiind total neconforme cu realitatea, dar că vor fi acceptate de autorităţile statului pentru bifarea acţiunii. În judeţul Vâlcea s-au cheltuit aproximativ 9 miliarde de lei pentru realizarea recensământului, câte  100 milioane de lei pentru fiecare comună. DANA NEDESCU