Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Popescu: „SC ETA SA nu este în insolvenţă”

• declaraţiile iresponsabile ale agamanului Bogdan Costinescu, precum că situaţia de la ETA SA este dramatică, au determinat o reacţie promptă din partea directorului general al SC ETA SA, Ion Popescu

Privită ca un borcan cu miere, gata de înfruptat din el, societatea de transport în comun SC ETA SA este râvnită de mulţi politicieni locali. Unul dintre ei, Bogdan Costinescu, care se şi recomandă deja viitorul director al societăţii a reuşit să se înfiltreze în AGA, cu ajutorul PDL, de acolo, încercând să submineze autoritatea actualei conduceri a societăţii. În cadrul unui interviu acordat redactorilor VOCEA VÂLCII, directorul general Ion Popescu, explică cu date reale, care este, de fapt, situaţia de la ETA SA, susţinând că nu există nici un motiv de îngrijorare, ba, mai mult, societatea se află pe un trend ascendent.

• Rep.: Domnule director, circulă anumite zvonuri prin oraş, unele susţinute cu multă vehemenţă, chiar de către unii membri din conducerea societăţii (cum e cazul consilierului local Bogdan Costinescu, membru AGA din partea PDL Vâlcea), „situaţia de la ETA SA este dramatică”, ca să nu mai amintim de acuzaţia extrem de gravă şi dăunătoare pentru ETA SA, cum că societatea pe care o conduceţi ar intra în insolvenţă?

• Ion Popescu: Am văzut şi eu şi încerc să fiu foarte sintetic, dar şi calm, pentru că altfel la nervi aş fi tentat să folosesc un limbaj similar cu al domnului consilier local Costinescu şi nu m-ar onora, aşa cum nu-l onorează nici pe dânsul. Domnul Costinescu, pe lângă faptul că nu ştie despre ce vorbeşte, amestecă informaţiile primite (pentru că nu le înţelege) şi emite nişte judecăţi, care demonstrează atât lipsa de discernământ, cât şi rea voinţă, care de data aceasta ţine de caracter şi educaţie. În primul rând, la ETA SA situaţia nu este deloc dramatică, ba din contră, una bună, liniştită, atâta timp cât: la data de 31 decembrie 2013 societatea nu are plăţi restante către clientii săi (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul local, alte instituţii ale statului), datoriile către furnizori sunt curente şi incomparabil mai mici decât soldul anilor precedenţi, nu are creanţe de natura clienţilor, neîncasate sau incerte etc. Până acum, de când sunt eu director general la ETA SA, nu a existat niciodată întârziere la plata salariilor sau a combustibililor (motorină) de exemplu, ceea ce ar fi fost grav, întrucât s-ar fi oprit livrările de motorină şi s-ar fi întrerupt transportul călătorilor în municipiul Rm. Vâlcea şi pe traseele judeţene. Abia atunci, când nu plăteam salariile sau motorina am fi putut spune că situaţia este dificilă sau chiar dramatică!

În fiecare lună plătim în medie cca. 1 milion lei noi (10 miliarde lei vechi) pentru motorină, piese de schimb, salarii, datorii la bugetul consolidat al statului, furnizori etc. şi vă rog să mă credeţi că, nu este deloc uşor nici să strângi aceşti bani şi nici să-i distribui în mod judicios către zeci de clienţi, furnizori etc. În concluzie, sper că m-am făcut bine înţeles atât de către cetăţeni (călătorii noştri), cât şi de către furnizori şi clienţi, de colegi de-ai noştri de la primărie, consiliu local, politicieni etc.

În concluzie, la SC ETA SA situaţia nu este deloc, dar absolut deloc, dramatică şi cu atât mai puţin într-o situaţie de incapacitate de plată, sau sub ameninţarea unei eventuale proceduri de intrare în insolvenţă. Toate aceste lucruri se întâmplă probabil, doar în mintea domnului consilier local Bogdan Costinescu, care, de când a devenit consilier local şi membru AGA la ETA SA, nu pierde nici un moment, atât în mass media, cât şi la şedinţele Consiliului Local să denigreze activitatea SC ETA SA şi eforturile noastre de a rezolva problemele cu care ne confruntăm zilnic pentru bunul mers al transportului în municipiul Rm. Vâlcea. El a devenit „trompeta PDL” în toate şedinţele de consiliu local, partid care şi-a fixat „tunurile opoziţiei” pe ETA SA, doar, doar le-o ieşi şi lor ceva de criticat. Sper însă că nu au uitat ce dezastru au lăsat la ETA, pe perioada cât au condus direct această societate şi acum ne chinuim noi să rezolvăm aceste probleme, recunosc destul de dificile şi care ne iau ceva timp. O să le amintesc eu pdl-iştilor, dacă este cazul, cine este vinovatul situaţiei lăsate la ETA SA. Şi le mai dau o veste proastă pentru ei. Ca să nu mai poată dormi de ciudă, le spun doar atât. La sfârşitul anului 2014 societatea ETA va fi profitabilă, adică după 12 ani consecutivi de pierderi de zeci de miliarde de lei înregistraţi sub conducerea dezastruoasă a primarilor şi consilierilor PDL, care au lăsat societatea cu o organizare şi structură de personal şi o imagine publică la nivelul unei autobaze de transport de pe timpuri de mult apuse, cu un parc auto învechit, uzat fizic şi moral, mare consumator de bani pentru întreţinere şi reparaţii, cu o situaţie economico-financiară extrem de precară (datorii anuale către clienţi şi furnizori de zeci de miliarde lei vechi, pierderi anuale între 6 şi 15 miliarde lei), clădiri administrative, spaţii utilitare şi ateliere de reparaţii insalubre, prin acoperişul cărora ploua şi bătea vântul periclitând sănătatea şi chiar viaţa salariaţilor. Asta au lăsat PDL-işti la ETA SA, asta am găsit eu când am preluat conducerea societăţii în septembrie 2012.

Revenind la ceea ce m-aţi întrebat şi mai ales la comportamentul iresponsabil al consilierului local Bogdan Costinescu, o spun cu toată responsabilitate că, dumnealui face un joc extrem de periculos, prin folosirea iresponsabilă a unor cuvinte ca: dramatic, dezastru, insolvenţă etc., care pot să creeze panică în rândul partenerilor noştri comerciali şi mai ales al cetăţenilor, în numele cărora crede dumnealui că vorbeşte. Nu ştiu pentru cine o face (sper că doar pentru dumnealui când se uită în oglindă), dar ştiu că o face pe foarte mulţi bani, plătiţi sub formă de indemnizaţie, chiar de către societatea pe care o denigrează, adică de ETA SA. Norocul nostru este că nu-l ia nimeni în serios.

• Rep.: Când se va renegocia Contractul Colectiv de Muncă?

• I.P.: Anul acesta, în 2014, trebuie să se renegocieze Contractul Colectiv de Muncă urmând să fie semnat în luna aprilie. Sunt convins că vom finaliza aceste negocieri şi vom semna acest contract mai devreme. Pe data de 15 ianuarie 2014 am convocat oficial Sindicatul de la ETA şi începând cu data de 03 februarie vom începe negocierile. Vor fi câteva decizii foarte importante, unele în favoarea salariaţilor, altele în favoarea societăţii. Nu vreau să divulg niciuna dintre aceste măsuri sau decizii, urmează să le negociem şi vă vom comunica la momentul oportun. Pot să vă spun că, orice hotărâre vom lua, nimic nu va fi împotriva salariaţilor de la ETA SA, ci doar pentru binele societăţii şi a oamenilor care lucrează aici, pentru că dacă societatea funcţionează normal şi activitatea acesteia va fi rentabilă şi salariile angajaţilor şi condiţiile lor de muncă vor fi mai bune. Sper să nu-şi bage dracul coada şi să agite oamenii, pentru că atunci vom suferi toţi cei care lucrăm aici. Detractorii (bârfitorii, calomniatorii, clevetitorii, defăimătorii, denigratorii, pescuitorii în ape tulburi etc.), adică dracul, nu va sta cu mâinile în sân şi va începe să lucreze, aşa cum ştie el, cu armele necuratului. Mizez însă pe buna credinţă şi interesul major al angajaţilor (şi numai al lor) şi vom da împreună riposta cuvenită celui menţionat mai sus, cu coarne, spre binele salariaţilor de la ETA SA. Vom vedea ce va fi.

• Rep.: Care este situaţia cu AGA şi CA? Mai precis, se va pune în aplicare hotărârea Consiliului Local al municipiului, aceea prin care a fost demis Consiliul de Administraţie?

• I.P.: V-aş ruga să nu-mi cereţi să detaliez situaţia creată la ETA prin adoptarea acestei hotărâri a Consiliului Local, luată în şedinţa din luna decembrie 2013. Este atributul exclusiv al Consiliului Local în ansamblul său, dar cred că, o astfel de decizie nu trebuie să fie una politică sau luată în funcţie de interesele unuia sau altuia, ci pe baza unei analize serioase, foarte bine documentată, în conformitate cu prevederile legii şi a contractului de mandat semnat individual între fiecare membru al CA şi primarul municipiului. Dacă aceste condiţii au fost îndeplinite la momentul emiterii hotărârii, care deja a început să producă efecte de la data adoptării şi publicării ei, atunci aceasta este validă şi punerea ei în aplicare nu cred că va supăra pe nimeni. Dacă nu, atunci altcineva va plăti. Respectarea legii este obligatorie pentru toţi, indiferent de funcţia sau instituţia în numele căreia se ia o astfel de decizie. După cunoştinţele mele juridice, atâtea câte sunt, ştiu totuşi că, o decizie luată cu nerespectarea legii, chiar dacă este luată în numele unei entităţi economice, politice sau sociale, legal constituite, răspunderea este individuală a celor care au votat-o. Repet ca să fiu bine înţeles este o decizie a Consiliului Local şi nu vreau să o comentez.

• Rep.: Cum comentaţi declaraţiile consilierului local Bogdan Costinescu, membru AGA la SC ETA SA?

• I.P.: Iresponsabile, defăimătoare şi aberante, ca de altfel toate declaraţiile pe care le-a făcut până acum la adresa SC ETA SA şi a salariaţilor săi. Nu vreau să spun mai multe, pentru că toate răspunsurile pe care vi le-am dat până acum, întregesc părerea mea despre acest membru AGA. Un singur lucru mai vreau să-i amintesc. Prin comportamentul său, încalcă grav (sper că inconştient) următoarele prevederi legale: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României privind guvernanta corporativă a întreprinderilor publice, nr. 109/2011, art. 4, alin. 1 şi 2, respectiv amestecul nepermis pentru un membru AGA în conducerea şi administrarea societăţii şi Contractul de mandat pentru reprezentanţii Consiliului local în AGA la SC ETA SA nr. 242/91 din 20.09.2012, art. 3, pct. b) care îi obligă „să păstreze confidenţialitatea cu privire la activitatea societăţii comerciale, pe toată perioada de reprezentare, fiind ţinut responsabil de această obligaţie încă un an de la încetarea prezentului mandat”.

• Rep.: Vă gândiţi la măsuri împotriva membrului AGA, Bogdan Costinescu?

• I.P.: Deocamdată nu. Dacă va continua tot aşa, atunci trebuie să se gândească bine şi să răspundă şi dânsul la o întrebare, deja patentată de mentorul său politic. Este bine domnule Bogdan Costinescu… este bine?! Eu zic că nu este bine!! Dumneavoastră ce spuneţi?