Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Cîlea, şantajat de ministrul Sănătăţii să preia cele două spitale

PRELUARE. După două luni de discuţii telefonice cu ministrul Sănătăţii, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a acceptat vineri, 13 august, să semneze protocolul de preluare în administrare a celor două mari spitale vâlcene:Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Maternitatea. Cele două instituţii sanitare  însumează datorii de aproximativ 150 de miliarde de lei vechi, o sumă imensă, imposibil de achitat din bugetul CJ. Preşedintele Ion Cîlea a refuzat să preia cele două spitale fără semnătura ministrului Sănătăţii, care i-ar garanta achitarea lor de către Ministerul Sănătăţii. Ministrul a acceptat condiţia impusă de preşedintele CJ Vâlcea într-o zi aparent cu ghinion, 13 august. Deocamdată ghinionul s-a confirmat doar pentru conducerea şi angajaţii Maternităţii, care vor fi preluaţi de Spitalul Judeţean prin desfiinţarea unităţii spitaliceşti şi transformarea ei în secţie a SJU Vâlcea.

Ziua de 13 august s-a dovedit a fi o zi  de foc pentru conducerea CJ cât şi pentru angajaţii celor două spitale vâlcene: Maternitatea şi SJU. Într-o singură zi, după întâlnirea cu Cristian Irimia, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea a acceptat  să preia cele două instituţii sanitare, dar şi proiectul de transformare a Maternităţii Vâlcea în secţie a Spitalului Judeţean Vâlcea.

Ion Cîlea a fost ,,ajutat”de ministrul Sănătăţii  să semneze protocolul de preluare a celor două spitale, printr-un şantaj în care  Ministerul Sănătăţii a condiţionat preluarea spitalelor de plata salariilor angajaţilor din sistem.    Democraţii ştiau că  social-democratul nu-şi va permite să lase personalul fără salarii şi au aplicat şantajul.  I-au forţat mâna, deoarece situaţia achitării datoriilor celor două instituţii sanitare rămâne incertă. „A fost un şantaj, mi-au condiţionat plata salariilor de preluarea spitalelor. Eu nu-mi pot permite să-i las pe oamenii de acolo fără salarii, au copii, au rate, nu pot să fac asta şi dânşii ştiu acest lucru. Ştiu că s-a alocat o sumă pentru plata datoriilor, dar nu am nicio siguranţă că vom primi şi banii, dar sper ca cel puţin datoriile până la 31 martie să fie achitate. Ele însumează în medie 29 de miliarde la Spitalul de Obstetrică şi ginecologie şi 28, 5 miliarde la Spitalul Judeţean de Urgenţă”, spunea  preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, social-democratul Ion Cîlea.

Directorii vor plăti datoriile făcute aiurea

În cadrul întâlnirii oficiale de vineri, coşmarul s-a adeverit. Cristian Irimia, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a asigurat conducerea CJ Vâlcea că  datoriile vor fi achitate, doar dacă sunt legale. „Banii se dau prin Casa Naţională, nu de către Ministerul Sănătăţii. În şedinţa Guvernului, de miercuri 11 august, s-au alocat deja banii pentru plata acestor datorii.  Conform Hotărârii de Guvern,  Casa Naţională va plăti fondurile respectând normele de plată a acestor datorii. Sunt norme şi respectându-se normele financiare se plătesc toate datoriile care se încadrează în norme. Deci tot ceea ce se justifică prin acte financiar contabile legale se va plăti, restul, ce este peste valoarea alocată… nu se va plăti. Cred că este timpul ca cei care cheltuiesc abuziv banii statului să plătească, cum este şi cazul Maternităţii Vâlcea, unde am înţeles că datoriile s-au făcut din 2005. Directorii ar trebui să plătească datoriile făcute aiurea. Eu sunt împotriva acestor plăţi. Premiem în continuare repetenţii în loc să-i premiem pe cei care fac performanţă. Să ştiţi că sunt foarte multe spitale în ţară care nu au datorii ”, a precizat Cristian Anton Irimia, reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

Cu toate că preşedintele CJ a încercat să susţină cauza angajaţilor de la Maternitate, Irimia şi-a dat seama rapid că spitalul cu pricina s-a transformat în timp într-o afacere a personalului.

„Am înţeles că Spitalul Judeţean are datorii către furnizorii de medicamente, alimente şi utilităţi care au ajuns la peste 100 de miliarde de lei vechi, iar Maternitatea din Râmnicu Vâlcea abia a reuşit să îşi deblocheze conturile blocate de aceşti furnizori către care instituţia are datorii de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi. În plus, managerii acestor instituţii spun că banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate nu le vor ajunge nici pentru plata salariilor, aceste probleme ţin de management. Cu 92% cheltuieli salariale, la Maternitate, este foarte clar că acolo se face asistenţă socială pentru angajaţi şi nu performanţă medicală pentru pacienţi. Acest lucru trebuie să înceteze”, a mai spus Irimia.

Maternitatea va fi transformată în  secţie a Spitalului Judeţean

În baza situaţiilor prezentate de conducerea CJ, Cristian Irimia, reprezentantul MS, a decretat că preşedintele Cîlea nu va scăpa niciodată de datorii dacă păstrează Maternitatea în forma ei actuală şi l-a sfătuit prieteneşte să o  transforme în secţie a SJU. O decizie salutară ţinând cont de cheltuielile imense de personal, dar şi de profesionalismul angajaţilor manifestat deocamdată  în procesele intentate statului pentru obţinerea unor sporuri decât în serviciile medicale oferite.

„Eu vă propun să trimiteţi o adresă Ministerului Sănătăţii în care să cereţi transformarea Maternităţii, care funcţionează într-un spaţiu imens, în secţie a SJU şi acest lucru se poate face rapid prin Ordin de ministru. Dacă o păstraţi ca spital nu aveţi nicio şansă să scăpaţi de datorii, pentru că întreţinerea clădirii, în sine, vă va costa enorm. Şi dacă o luăm şi din punctul de vedere al cheltuielilor de personal şi tot ieşiţi în avantaj, numai cu desfiinţarea comitetului director al Maternităţii vă asigur că acestea scad sub 90%. Oricum, până la sfârşitul anului vom fi obligaţi, printr-un program cu Banca Mondială, să împărţim spitalele judeţene, care sunt  etalonul unui judeţ, în patru categorii, pentru asta trebuie să aibă o serie de secţii fără de care nu vor primi acreditarea şi finanţarea necesară funcţionării. Deci Spitalul Judeţean Vâlcea, pentru a obţine acreditarea, trebuie să  aibă în structura sa şi o secţie de obstetrică-ginecologie, lucru care se poate face prin preluarea Maternităţii. Ce se va întâmpla cu angajaţii de acolo este treaba managerului, el decide dacă va păstra tot personalul sau nu în funcţie de modul în care-şi va gestiona banii primiţi”, a precizat Cristian Irimia. Problema personalului medical din cadrul Maternităţii este total falsă, toţi medicii din cadrul spitalului au cabinete medicale particulare în care şi-au angajat cu jumătatea de normă şi asistentele. Spitalul reprezenta  principala lor  sursă de venit, dar şi locul de unde îşi racolau clientela. Preşedintele CJ poate să doarmă liniştit, cei 15 medici şi o parte din asistente au un venit lunar acceptabil.

DANA NEDESCU