Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ilie Ciontu: „Eu vă dau date reale, nu trebuie inventaţi oameni vii sau morţi”

50.000 de vâlceni în plus pe listele Autorităţii Electorale Permanente

Directorul SPCLEP Vâlcea, comisarul şef Ilie Ciontu, e pregătit de alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai. Ciontul spune că se va lucra de dimineaţa până seara, inclusiv pe 24 şi 25 mai şi că în situaţii excepţionale se poate face o carte de identitate în timp record. „Avem 9000 de oameni care nu sunt puşi în legalitate în sensul că nu pot beneficia de dreptul firesc de a vota pe data de 25 mai. Dintre ei, 1.695 sunt minori cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani care nu s-au prezentat pentru a fi luaţi în evidenţă şi a deveni posesori de C.I. Şi vă mai spun ceva, nu este vorba de rromi, ei îşi ştiu interesul. Cu ei am avut probleme înainte, când stagiul militar era obligatoriu. Părinţii nu îşi declarau copiii tocmai pentru a scăpa de armată. Acum nu mai e aşa. Noi încercăm prin serviciile locale să fim aproape de oameni. În zilele de 24 şi 25 mai se va lucra non-stop, de la ora 8 la ora 21, la toate serviciile locale, avem aici afişate şi două numere de telefon (0250/739521 şi 0350/801804) unde vâlcenii pot suna oricând au nevoie de ajutor. Colegii mei vor monitoriza în permanenţă aceste numere de telefon şi vor contabiliza cerinţele oamenilor. Pentru situaţii excepţionale vom putea ca şi într-o oră să facem o carte de identitate. Am mai trecut prin situaţii şi la precedentele alegeri când la Govora s-a prezentat un om ameţit care voia neapărat să voteze. Şi asta este, l-am rezolvat. Trebuie, însă, ca oamenii să vină pregătiţi, cu documentele legale necesare eliberării cărţii de identitate. Noi le vom face publice cu orice prilej”.

„Facem o carte de identitate şi într-o oră”

Ilie Ciontu a dezvăluit şi numărul vâlcenilor pe 1 mai şi este sigur că el are dreptate şi nu Autoritatea Electorală Permanentă, ale cărei date diferă cu 50.000 de oameni: „Populaţia judeţului Vâlcea la data de 1 mai anul acesta este de 406.309 persoane, nu trebuie să inventăm noi alţi oameni, nici morţi nici vii. Nu ştiu de ce această cifră diferă de cifrele Autorităţii Electorale Permanente. Eu am luat atitudine asupra acestei probleme, am avut dreptate şi am fost hăituit. La recensământ s-a dorit să se vadă câţi români sunt în străinătate, dar nu s-a luat în calcul că unii erau în vacanţă sau pentru puţin timp sau cu drept de şedere acolo. Nu a ieşit nimeni să spună, după recensământ, care e cifra exactă a populaţiei din România”.

„Nu avem contract cu firma domnului Ghiţă”

„Câţi vâlceni sunt cu drept de vot nu vă pot spune eu, nu e treaba mea, cert este că există programe speciale care pot face aceste calcule. Încă se lucrează primitiv, cu metode de acum 200 de ani. Există trei firme agreate în România, noi avem contract cu o firmă din Târgu Mureş, suntem între cele 15 judeţe care am implementat proiectul. Deci nu avem contract cu firma lui Sebastian Ghiţă. La noi totul este transparent, se poate verifica oricând de oricine”.