Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA: Transportul de persoane, sub lupa polițiștilor

În această dimineață a zilei de luni, 10 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, au acționat în sistem integrat, pe drumurile publice din județul Vâlcea, pentru verificarea a transportului public de persoane, inclusiv a autovehiculelor special destinate transportului de elevi.

 Astfel, polițiștii Serviciului Rutier Vâlcea au organizat şi desfăşurat, cu implicarea tuturor birourilor și formaţiunilor rutiere teritoriale din cadrul Polițiilor municipale/ orășenești și Poliției Stațiunii Voineasa, acţiuni punctuale care vizează reducerea accidentelor rutiere prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile  publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

Principalele obiective ale acțiunii au fost: verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor și perioadelor de odihnă de către conducătorii autovehiculelor, verificarea documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de mărfuri și persoane(copii conforme, certificate de pregătire profesională, documente de transport etc.); verificarea stării tehnice a vehiculului și valabilitatea inspecției tehnice periodice; respectarea limitelor legale de viteză pe categorii de drumuri; utilizarea telefoanelor mobile fără dispozitiv tip mâini-libere; testarea alcoolscop a conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport; valabilitatea inspecției tehnice periodice a autovehiculului și depistarea activităților ilegale de transport public de persoane.

Au fost controlate peste 90 de autovehicule de transport persoane, 19 autovehicule de transport elevi, au fost legitimate 97 de persoane și au fost efectuate peste 100 de testări cu aparatul etilotest, în vederea depistării conducătorilor auto care conduc sub influența alcoolului.

De asemenea, au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, 18 dintre acestea pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, 8 pentru nerespectarea H.G. nr. 69/2012, o sancțiune pentru nerespectarea O.G. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, o sancțiune pentru nerespectarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, o sancțiune pentru alte nereguli constatate.

În urma abaterilor constatate, a fost reținut 1 permis de conducere pentru conducerea unui autovehicul de transport persoane sub influența băuturilor alcoolice și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.