Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Transhumanța, inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Transhumanța simplă și reminiscențele acesteia se realizează în prezent şi în Vâlcea

Transhumanța, obiceiul străvechi de migrare a ciobanilor cu oilor, în funcție de anotimp, a intrat în UNESCO.  Mai exact, obiceiul strămoșesc al ciobanilor, a intrat în patrimoniul imaterial al UNESCO.

Transhumanța simplă și reminiscențele acesteia se realizează în prezent şi în următoarele zone din Vâlcea: Vaideeni, Perișani, Mălaia, Boișoara, Câineni, Racovița, Titești, Voineasa.

„Cu mare bucurie vă anunț că dosarul multinațional „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” a fost inclus pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către UNESCO!
Felicit întreaga echipă care din anul 2022 a făcut demersuri substanțiale pentru ca să putem vorbi astăzi despre Transhumanță pe lista patrimoniului UNESCO.
România, împreună cu alte 9 țări (Albania, Andorra, Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg şi Spania), au depus în luna martie 2020, la UNESCO, dosarul multinațional „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor”, pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.
În realizarea dosarului au fost implicați experți în patrimoniu, cercetători, specialiști din ministere, profesioniști în domeniul zootehnic, comunități locale și asociații de păstori transhumanți.
Vreau să evidențiez și contribuția Agenției Naționale a Zonei Montane, pe care o coordonez, și care a avut un rol important în elaborarea documentației proiectului, alături de ceilalți experți.
De asemenea, în Strategia integrată de dezvoltare a zonei montane, transhumanța are un loc aparte, deoarece această formă de pastoralism nu doar susține modul tradițional de viață al comunităților, ci și contribuie la menținerea biodiversității și la conservarea ecosistemelor fragile. Prin practicarea transhumantei, se transmit din generație în generație cunoștințe practice și valori legate de respectul față de natură și solidaritatea comunitară.
Apreciez eforturile depuse pentru promovarea și conservarea acestei tradiții unice care reflectă frumusețea și diversitatea culturilor noastre. Să ne bucurăm împreună de această realizare remarcabilă!„ transmite Aurel Simion, secretar de stat în cadrul Ministerului de Agricultură și Dezvoltare Rurală.