Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

REŢETA ZILEI: Sarmale cu orez în foi de varză acră (de post)

Ce vă trebuie? 2,5 kg varză, 200 g orez, 100 g ceapă, 200 g roşii, 200 g ulei, 200 g bulion, 50 g stafide, boia dulce, ardei gras, piper, sare, borş sau zeamă de varză.

Cum se prepară? Alegem foile de varză necesare pentru sarmale, iar restul le tocăm fideluţă. Tocăm ceapa foarte mărunt. Prăjim jumătate din ceapa tocată până capătă culoare galbenă, adăugăm orezul, care în prealabil a fost spălat şi se lasă să se prăjească puţin. Stingem cu jumătate din cantitatea de bulion şi apă fierbinte, în cantitate de două ori mai mare decât orezul. Amestecăm şi adăugăm piper şi sare după gust, iar după ce dă în fiert se bagă în cuptor, timp de 15 min. Separat rumenim în ulei restul de ceapă, stingem cu bulionul rămas şi apa, adăugăm boiaua, ardeiul gras şi varza tocată, lăsând să fiarbă în clocote mici.

Scoatem orezul din cuptor, la care adăugăm stafidele, amestecăm compoziţia şi începem să formăm sarmalele. Într-o cratiţă punem un rând de varză tocată, peste care aşezăm sarmalele de jur împrejur, la mijloc şi deasupra se pune restul de varză. Acoperim cu un strat de roşii tăiate felii. Dacă este necesar, adăugăm apă sau zeamă de varză. Lăsăm să fiarbă până varza este gata. Din când în când, este nevoie să răsucim oala cu sarmale, pentru a nu se prinde de fund.

Poftă bună!