Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Orbii renunţă la certificatele de handicap, nu la permisele auto

IMPOSTURĂ. Aproximativ 100 de persoane cu handicap de vedere înregistrate în baza de date a DGASPC Vâlcea şi Poliţiei beneficiază de permise auto, deşi legea nu le permite. La sesizarea vecinilor, conducerea Direcţiei Sociale a trecut la reevaluarea persoanelor incriminate. În urma controlului, aproximativ un sfert dintre cei reevaluaţi  au preferat să renunţe la certificatul de handicap, nu la permisul auto. Pentru evitarea unor accidente, conducerea DGASPC Vâlcea a trimis Poliţiei şi Serviciului de permise auto toată baza de date cu persoanele cu handicap de vedere în vederea retragerii permiselor auto. Cum era de aşteptat, cele două instituţii au pasat responsabilitatea Direcţiei Sociale, deşi eliberarea permiselor auto intră în atribuţiile poliţiei.

Orbii din Vâlcea se vor conducători auto măcar în acte, chiar dacă la volan stă nevasta, un alt membru al familiei sau prietenul cel mai bun. Aproximativ 100 de persoane cu handicap beneficiază în prezent de permise de conducători auto, deşi unii dintre ei nu s-au mai urcat la volan de 20 de ani. Mulţi dintre ei ţin cu dinţii la permisele auto din orgoliu, pentru a fi în rând cu lumea. Timp de o lună şi mai bine, conducerea DGASPC Vâlcea a lucrat la reevaluarea persoanelor cu handicap posesoare de permis auto în vederea retragerii permisului auto persoanelor cu handicap sever. În urma controlului, aproximativ un sfert din persoanele reevaluate au renunţat de bunăvoie la certificatul cu handicap, nu la permisul auto.

Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea, a declarat că respectivii aveau un handicap minor, mulţi dintre ei nefiind beneficiari de ajutor financiar, doar de certificat de handicap. „În urma sesizărilor primite de la vecini, noi am încercat să facem o reevaluare a acestora, trebuie să menţionez însă că niciuna din cele aproximativ 100 de persoane nu au handicap grav. Deşi pare ciudat, nimeni nu este vinovat pentru această situaţie, nici măcar cei de la Permise, pentru că în momentul obţinerii permisului beneficiarii erau sănătoşi. Handicapul a apărut de-a lungul timpului, iar beneficiarii nu s-au dus să-şi suspende permisul din orgoliu. Unii îl ţin în sertar şi se mândresc cu el în faţa nepoţilor…  Mulţi dintre ei nu s-au mai urcat la volan de ani de zile, cu toate acestea refuză să renunţe la permis. Noi am făcut o bază de date cu toate persoanele cu handicap de vedere şi am trimis-o poliţiei pentru suspendarea permiselor, dar ne-au trimis-o înapoi cu menţiunea de a face noi acest lucru. Din păcate nu-i putem ajuta în acest moment chiar dacă am vrea, pentru simplul motiv că nu noi eliberăm permisele auto. Permisele nu pot fi suspendate decât de instituţia care le  eliberează. Noi trimitem lunar aceste informaţii tocmai pentru a evita eliberarea altor permise, mai departe ţine de poliţie”, a precizat directorul DGASPC Vâlcea.

Poliţia mimează reevaluarea

Deşi în raportul înaintat Prefecturii Vâlcea, comisarul şef Pavel Popescu, şeful   Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea, spunea că lucrătorii au depus eforturi susţinute în examinarea persoanelor care au solicitat permise, dar şi pentru soluţionarea diverselor problemele ridicate de cetăţeni, pasarea responsabilităţii în ograda DGASP Vâlcea lasă loc de un efort suplimentar sau de o reevaluare a  personalului. Scandalul permiselor auto nu a izbucnit din senin, subiecţii fiind ajutaţi de angajaţii instituţiei să treacă testele.

DANA NEDESCU