Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lipsa echipamentelor de protectie pe șantier. 38 de morti si 800 de răniți în Romania

ȚARA lui „MERGE ȘI AȘA” a dus la 38 de morți și aproape 800 de răniți pe șantierele României din cauză că nu au purtat echipamente de protecție.

​Lipsa sau nepurtarea echipamentului individual de protecție pe șantierele din România poate fi considerat un fenomen, a răspuns Inspecția Muncii.
În ultimii cinci ani, în baza de date a Inspecției Muncii au fost descoperite 799 de accidente și 38 de morți ca urmare a nepurtării echipamentului individual de protecție.
Firmele mici și mijlocii – mai expuse
Cele mai multe cazuri de nepurtare a echipamentului au fost identificate mai ales în cazul firmelor mici și mijlocii, susține instituția subordonată Ministerului Muncii. Inspecția controlează și coordonează aplicarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă.

Inspecția Muncii poate, potrivit HG 488/2017, să dispună sistarea activităţii sau oprirea din funcţiune a echipamentelor de muncă, în cazul în care se constată o stare de pericol grav şi iminent de accidentare.

Una dintre cauzele fenomenului care rănește și omoară oameni este de natură financiară, consideră Inspecția Muncii. Pentru a face economii și pentru a înregistra costuri mai scăzute, angajatorii nu achiziționează echipamentele necesare protecției muncitorilor.
O altă cauză, susține Inspecția Muncii, este nepurtarea de către muncitorii a echipamentului oferit de angajator în timpul efectuării sarcinii de muncă.

Responsabilitatea angajatorului în caz de deces
Când muncitorii nu poartă echipamentul individual de protecție culpabil este angajatorul, potrivit Legii 319/ 2006 a securității și sănătății în muncă.

Angajatorul este obligat să asigure echipamente individuale de protecție. Tot el este obligat să asigure cunoașterea și aplicarea măsurilor de protecție de către muncitori. În plus, trebuie să asigure echipamente noi, în cazul degradării celor folosite până atunci.
Echipament de protecție poate însemna orice accesoriu menit să protejeze lucrătorul, de la mănuși și cască până la frânghii speciale și hamuri pentru lucrul la înălțime. Sau echipament specific, în funcție de locul de muncă pe șantier.
Angajatorul poate fi sancționat contravențional cu amenzi între 5.000 și 10.000 lei pentru neasigurarea echipamentelor individuale de protecție.

În cazul în care se ajunge la producerea unor accidente de muncă, în funcție de gravitatea situației, cei responsabili pot risca închisoare de la 3 luni până la 3 ani. Asta dacă nu concură și altă lege penală.