Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DMA CONSULT: Cinci schimbări contabile MAJORE care se aplică în 2023

Anul 2023 vine cu modificari majore in domeniul contabil. Noutatile legislative care se vor aplica efectiv cu ianuarie 2023 au legatura cu regulile arhivării documentelor, bilanțurile depuse periodic, dividendele, cazierul fiscal și reglementările contabile.

  1. Statele de salarii se arhivează mult mai puțin. Începând cu anul 2023, statele de salarii trebuie arhivate de angajatori doar pentru cinci ani, față de 50 ani anterior. Conform prevederilor date în acest sens, regula este valabilă dacă angajatorul depune, pentru veniturile vizate, declarația 205 sau declarația 112.
  2. Societățile nu mai riscă desființarea pentru nedepunerea bilanțurilor. Conform unor noi prevederi, nedepunerea situațiilor financiare anuale, a raportărilor contabile sau a declarației de inactivitate nu mai reprezintă motive de dizolvare a firmelor, ci doar de amendare. Chiar dacă noua regulă se aplică deja din noiembrie 2022, aceasta este valabilă, în principal, începând cu bilanțurile care trebuie depuse în 2023.
  3. Procedură nouă pentru restituirea unei părți din impozitul pe dividendele interimare, după regularizarea anuală. Pentru cei care n-au apucat această procedură înainte să facă regularizarea de anul trecut, ea este utilă, cu siguranță, la început de 2023. În contextul regularizării anuale privind dividendele interimare distribuite, procedura pe care firmele trebuie să o urmeze pentru a cere restituirea unei părți din impozitul achitat la stat a fost ajustată prin ordonanță la începutul lunii februarie 2022.
  4. Reglementările contabile, modificate pentru a implementa o nouă obligație de transparență. Mai nou, multinaționalele și întreprinderile autonome trebuie să întocmească și să publice un raport cu informații legate de impozitul pe profit, dacă obțin venituri de peste aproximativ 750 de milioane de euro în fiecare dintre ultimele două exerciții financiare consecutive. Noua obligație de transparență se aplică începând cu exercițiul financiar 2023.
  5. În curând, cazierul fiscal va putea include și fapte legate de bilanțurile interimare. Lista faptelor care se trec în cazierul fiscal al contribuabililor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, se va modifica, pe 29 ianuarie 2023, pentru a include noi sancțiuni apărute în anii trecuți. Printre noutățile de pe listă se numără nerespectarea reglementărilor cu privire la întocmirea, semnarea și depunerea în termenul legal a situațiilor financiare interimare, nerespectarea obligației privind auditarea situațiilor financiare interimare sau nedepunerea situațiilor financiare interimare.