Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ATENȚIE! Amendă pentru părinții ai căror copii fumează

Copiii fumează, părinții plătesc amenzi! 

Părinții ai căror adolescenți cu vârste sub 18 ani fumează vor fi sancționați cu amenzi între 100 și 500 de lei. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege al parlamentarilor PSD de Vâlcea, Eugen Neață, Ovidiu Popa și Daniela Oteșanu, al cărei scop este prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun de către minori.

Propunerea de modificare și completare a Legii 349/2002 a venit în urma concluziilor desprinse din studiul privind prevalența consumului de tutun, alcool și droguri, elaborat de Agenția Națională Antidrog, dar și a concluziilor desprinse din analiza Autorității Teritoriale de ordine Publică Vâlcea și a întâlnirilor avute cu directorii și profesorii diriginți din unitățile de învățământ liceal din județul Vâlcea, susțin inițiatorii proiectului legislativ. ”Așa cum rezultă din studiul efectuat de Agenția Națională Antidrog, există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool și droguri în rândul minorilor. De asemenea, legislația națională în domeniul ordinii publice, Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, sancționează contravențional consumul de alcool de către minori, însă nu sancționează în niciun fel fumatul în rândul minorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit proiectului de lege inițiat de parlamentarii PSD, se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, mijloace de transport, autogări, gări și aeroporturi de stat și private și în unitățile de învățământ public sau privat, precum și pe o rază de 200 de metri în jurul acestora. Nerespectarea de către persoanele fizice a acestor prevederi se sancționează cu amendă contravențională de la 100 de lei la 500 de lei.
Dacă va fi votată o asemenea modificare legislativă, România va fi prima țară din lume, nu doar din Europa, care va atenta la bugetele familiilor în urma unei acuzații halucinante, aceea de a nu-și fi închis adolescenții în casă, pentru a evita orice contact cu ceilalți și orice tentație. Nici măcar Noua Zeelandă, care a declarat război tutunului, nu a îndrăznit să introducă asemenea sancțiuni, singura măsură introdusă acolo, aberantă și ea, fiind interdicția pentru copiii care au acum vârste de 14 ani de a mai cumpăra vreodată țigări.