Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liviu Rotaru a fost tras pe linie moartă din fruntea IJJ Vâlcea

ABUZ ÎN SERVICIU. Acuzaţiile de corupţie au zguduit din temelii Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea, la sfârşitul anului trecut. Cazul în care au fost trimişi în judecată 9 jandarmi vâlceni, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale şi fals intelectual, îşi are începutul în anul 2007, mai exact în luna aprilie a acestui an, atunci când două comisii de concurs constituite de Inspectoratul General de Jandarmi şi-au întrecut atribuţiile. Acuzaţiile şi trimiterea în judecată i-a afectat pe toţi jandarmii vâlceni implicaţi, însă cel mai mult a avut de suferit colonelul Liviu Rotaru, care a fost destituit din funcţia de inspector – şef al IJJ Vâlcea, post pe care l-a ocupat de când s-a pensionat colonelul Ion Idu.

Implicaţi în cazul de corupţie s-au dovedit a fi colonelul Liviu Rotaru, colonelul Vasile Iacovete, locotenenţii colonei Aurel Gheorghe, Claudiu Negrilă şi Ion Bănuţă, căpitanul Victor Mitruţ, rezervistul Nicolae Nanora, Gheorghe Dima şi Vasile Valentin Olaru, care sunt acuzaţi că, pentru încadrarea a 14 funcţii de subofiţeri de ordine publică, respectiv pentru ocuparea a 11 funcţii de subofiţeri pază conducte de transport produse petroliere, au falsificat acte oficiale. Mai exact, Rotaru & Co. au modificat lucrările anumitor candidaţi, pe care, astfel, i-au ajutat să ia examenul.

„Ajutat” şi apoi destituit, un fost coleg i-a dat în gât

Din păcate pentru ei însă, în anul 2012, atunci când s-au făcut destructurările de personal, unul dintre jandarmii „ajutaţi” atunci s-a enervat şi a dat totul pe „guşă”, trimiţând o reclamaţie anonimă la Inspectoratul General de Jandarmi, unde a povestit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat.

Aşadar, pe toată perioada anului 2012, cei 9 jandarmi vâlceni implicaţi au fost chemaţi la audieri la Bucureşti, ei dând cu subsemnatul frecvent. „Concret, inculpaţii au falsificat mai multe documente cum ar fi Tabelul centralizator cu rezultatele candidaţilor la concursul pentru ocuparea celor 14 funcţii de subofiţeri ordine publică, Borderoul centralizator pentru consemnarea notelor acordate la testul scris al concursului pentru ocuparea a 11 funcţii de subofiţeri pază conduct, Tabelul nominal cuprinzând candidaţii participanţi la testul scris al concursului pentru ocuparea a 11 funcţii de subofiţeri pază conducte, Tabelul centralizator cu rezultatele obţinute la concursul pentru ocuparea celor 11 funcţii de subofiţeri pază conducte transport şi alte documente menite să vicieze clasamentul real al concursului, după susţinerea celor două probe” – au reţinut anchetatorii după audieri şi după ce au decis să-i trimită în judecată pe jandarmii vâlceni.

Rotaru & Co., puşi la dispoziţia unităţii

Imediat după ce au fost trimişi în judecată, cei 9 jandarmi vâlceni şi-au pierdut posturile de conducere, ei fiind puşi la dispoziţia Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea până la finalizarea cauzei. Cel mai mult a avut de suferit însă colonelul Liviu Rotaru, care a fost destituit din funcţia de inspector – şef al IJJ Vâlcea, el revenind la funcţia de bază. Adică, colonelul Liviu Rotaru îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţii ca ofiţer specialist cu atribuţii restrânse.

Acum, comanda Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea a fost preluată, prin împuternicire, de locotenentul – colonel Grigore Ciauşescu, el fiind secondat de colonelul Ion Neacşu – prim adjunct, şi de colonelul Marinel Vasilescu – adjunct.