Acasă Social Guvernul a dat liber la adopţii

Guvernul a dat liber la adopţii

Potrivit noii legi, părinţii copiilor abandonaţi în centrele statului vor fi decăzuţi din drepturile părinteşti fără acordul lor, dacă timp de un an de zile de la abandon nu-şi iau copiii acasă. Astfel, copiii vor intra automat pe lista copiilor adoptabili, în sistemul naţional de adopţii, aceştia putând fi adoptaţi în maximum două luni de la finalizarea dosarului. Copiii vor fi repartizaţi de un soft în funcţie de doleanţele părinţilor adoptivi şi de gradul de compatibilitate. La această dată, în centrele din România sunt instituţionalizaţi peste 40.000 de copii, rata medie a adopţiilor fiind de 1.000 – 1.800 de copii pe an. DGASPC Vâlcea avea  înregistraţi, la finele lunii  martie, 1241 de copii  în diferite forme de  plasament : centre rezidenţiale, plasament familial sau centre de zi înfiinţate de asociaţiile de binefacere. 

Anual, peste 1.300 de copii din România sunt abandonaţi  fie în spitale, fie în centrele de plasament ale statului, cei mai puţin norocoşi ajung la ghena de gunoi sau pe malurile râurilor, dintre aceştia doar jumătate au şansa să fie adoptaţi. Scăderea nivelului de trai a dus inevitabil la creşterea numărului de copii abandonaţi. Pentru relaxarea sistemului, deci şi  pentru creşterea numărului de adopţii,  Guvernul a adoptat în data de 7 aprilie o serie de modificări ale Legii adopţiilor. Noile modificări se referă în special la facilitarea adopţiilor prin decăderea părinţilor din drepturile părinteşti fără acordul lor. Pe vechea lege adopţiile erau posibile doar cu acordul părinţilor naturali, un acord imposibil de obţinut în majoritatea cazurilor, direcţiile fiind obligate să  obţină consimţământul scris al părinţilor sau al  rudelor până la gradul patru. Pe noua lege, copiii vor ajunge în familiile adoptive mult mai repede, iar gradul de compatibilitate dintre ei şi viitorii părinţi va fi verificat pe computer de un soft special. De cele mai multe ori, din cauza procedurilor greoaie, adopţia dura cel puţin doi ani, timp în care copiii depăşeau vârsta dorită de părinţii adoptivi.

Nicolae Badea, directorul DGASP Vâlcea, a afirmat că foarte multe familii optează pentru copiii cu vârste sub doi ani, fără probleme medicale, de etnie română. Copiii de etnie romă fiind refuzaţi. Badea susţine că potrivit noii legi, procedura adopţiei poate fi iniţiată imediat în cazul unui copil abandonat sau care este supus unor rele tratamente de către părinţi. Pe lista de aşteptare a adopţiilor de la Vâlcea sunt înscrise 37 de familii şi două persoane singure, din păcate doar 7 copii sunt adoptabili, restul rămân în centre pentru că părinţii nu şi-au dat acordul, chiar nu i-au vizitat deloc de la abandon. Până la această dată, în Vâlcea s-au făcut doar 17 adopţii.

,,Din 7 aprilie a intrat în vigoare noua lege a adopţiilor care de fapt nu este o nouă lege, doar o cosmetizează pe cea veche şi o amendează cu câteva articole care sunt bine venite şi mă refer la adopţia copilului abandonat mai mult de un an şi nu este vizitat sau a copiilor la care nu-şi dau acceptul cu rea-voinţă părinţii naturali, pentru că avem şi astfel de cazuri. Fac copii în fiecare an, îi abandonează, dar nu vor să-i dea în adopţie. Asta e rea-voinţă. Noi trebuie să luăm o măsură de protecţie pentru copii abandonaţi, dar măsura de protecţie ar trebui să fie cât mai scurtă la noi şi finalitatea ar fi reintegrarea în familia naturală sau adopţia, adică să-i creezi un nou cămin. Noi avem mai multe solicitări decât copii adoptabili, dar imediat după modificarea legislaţiei va creşte şi numărul copiilor adoptabili, iar legea va produce efecte peste 12 luni. În prezent avem 32 de familii atestate pentru adopţie şi două persoane singure şi doar 7 copii adoptabili pe vechea lege”, a afirmat şeful DGASPC Vâlcea.

Copii adoptabili într-o lună

Noile modificări promit multe, în special grăbirea procesului prin care un copil este declarat adoptabil. Dacă până acum deziteresul părinţilor biologici însemna condamnarea copiilor la o lungă aşteptare, acum cei mici pot fi daţi unei familii care îi doreşte. În cazul copiilor care sunt înregistraţi cu părinţi recunoscuţi, micuţii vor deveni adoptabili în termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere.Când părinţii declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului, iar rudele până la gradul patru nu au putut fi găsite, cel mic este declarat adoptabil în două luni. De asemenea, copii pot deveni adoptabili, la un an după instituirea măsurii de protecţie specială în cazul în care atât părinţii cât şi rudele până la gradul patru nu pot fi găsite ori nu colaborează.

Românii din Italia, Spania, Franţa şi Israel vor putea adopta un copil în curând

Autorităţile spun că, până la jumătatea acestui an, românii din afara ţării vor putea adopta un copil din România, chiar dacă nu sunt rude. Mai mult, este necesar ca doar unul dintre soţii familiei să fie cetăţean român pentru a putea înfia un copil din ţară. Trebuie doar să dovedească posibilitatea de a locui permanent în statul respectiv, dar şi să poată sta cel puţin 30 de zile în România, pentru a relaţiona cu copilul. Dosarele vor fi depuse la autorităţile acrediatate de statul român. În acest moment negocierile sunt avansate cu ţări precum Italia, Spania, Israel, dar şi Franţa.

Părinţii obligaţi să le spună copiilor că sunt adoptaţi

“Copii au dreptul la propria identitate”, susţin autorităţile, iar părinţii vor fi obligaţi să le spună că sunt adoptaţi. Noile prevederi impun ca cei mici să afle despre situaţia lor gradual, de la vârste mici.

Fără copii de închiriat

„Sistemul de adopţii nu este un sistem de leasing. Dacă nu ne place copilul îl dăm înapoi. Cei care doresc să adopte un copil trebuie să accepte rigorile impuse şi responsabilităţile care vin odată cu luarea unei astfel de hotărâri. De aceea vom lua măsuri pentru a ne asigura că între familii şi copil există un grad ridicat de compatibilitate”, explică Bogdan Panait.

Copii repartizaţi de un soft

Prima etapă va fi verificarea teoretică a gradului de compatibilitate. Toate datele celor care îşi doresc un copil, dar şi a celor mici vor fi introduse într-un registru electronic, iar un soft, special conceput, va stabili care este cea mai potrivită familie pentru un anumit copil. Astfel, se va ţine cont de solicitarea făcută de familie, în care se menţionează clar cum îşi doresc să fie copilul(vârstă, sex, etnie), dar şi de locul unde se va face adopţia sau chiar de momentul în care a fost depusă cererea de adopţie. Acestă potrivire teoretică va continua şi la nivelul judeţelor, urmând întâlnirea copilului cu potenţialii părinţi. Abia apoi copilul va fi încredinţat familiei în vederea adopţiei. În ce măsură vor rezolva noile prevederi problema copiilor abandonaţi rămâne de văzut. Autorităţile promit însă că vor aduce constant modificări asupra legii pentru ca, în următorii trei ani, să răspundă în totalitate nevoilor copiilor fără o familie.

DANA NEDESCU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.