Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fructul minune care conține mai multă Vitamina C decât citricele: crește în România și are beneficii foarte mari pentru sănătate

Citricele sunt fructe extrem de bogate în Vitamina C, dar nu sunt tocmai indicate pentru oamenii care au probleme cu stomacul, aceste fructe generând aciditate.

În schimb, pentru aport de Vitamina C, tot mai mulți oameni preferă fructele de aronia care au un conținut de vitamina C de 21 mg la 100 g și oferă beneficii multiple celor care își doresc să-și îmbunătățească sănătatea.

Ce este aronia

Aronia este un fruct mic, de culoare purpurie închisă, chiar aproape negru, care provine din arbustul (planta) Aronia melanocarpa, care face parte din familia Rosaceae. Este originar din America de Nord, dar a fost introdus în Europa începând cu secolul al XIX-lea. În prezent, aronia este cultivată în scop comercial în principal în Europa Centrală și de Est.

Aronia conține cantități mari de antioxidanți, în special antociani, care îi conferă culoarea închisă. De asemenea, fructele de aronia sunt bogate în vitamina C, minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu, precum și în micronutrienți, cum ar fi flavonoidele și acidul elagic. Toate aceste substanțe combinate conferă fructelor de aronia multiple proprietăți terapeutice.

Consumul regulat de produse din aronia îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular prin reducerea colesterolului și reglarea tensiunii arteriale. Aronia îmbunătățește rezistența organismului la infecții prin creșterea imunității și are, de asemenea, efecte antiinflamatoare, antioxidante și potențial anticancerigene (datorită antioxidanților). Astfel, este indicată în special pentru întărirea sistemului imunitar și protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului.În ultimii ani, popularitatea aronia a crescut datorită tuturor acestor proprietăți regăsite într-o singură componentă.

Ce proprietăți are aronia

Proprietatile terapeutice ale aroniei se datoreaza in mare parte continutului bogat de compusi bioactivi. Prin urmare, mai jos se regasesc principalii nutrienti si antioxidanti din fructele de aronia:

Antocianine – reprezinta pigmentii antioxidanti ce confera culoarea neagra, specifica a fructelor; constituie un procent aproximativ de 10-17% din compozitia acestora, de 4 ori mai mult decat se regasesc in mod normal in afine; datorita acestui fapt, au efecte antioxidante si antiinflamatorii foartepronuntate;

Polifenoli – includ acidul clorogenic, catehina, epicatehina si quercetina; aceste ingrediente cheie neutralizeaza radicalii liberi, reduc inflamatia si inhiba dezvoltarea anormala celulara (ex: in celulele neoplazice);

Vitamina C – se considera faptul ca 100g de aronia furnizeaza in jur de 25mg vitamina C, o cantitate extrem de importanta din doza zilnica recomandata;

Carotenoizi – beta-carotenul, luteina si zeaxantina sunt elemente esentiale ce protejeaza vederea si impiedica dezvoltarea cancerului;

Fibre – componente ce ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si la evacuarea eficienta;

Potasiu – electrolit ce joaca un rol important in echilibrul lichidelor din organism si, implicit, in sanatatea cardiovasculara;

Calciu, magneziu, fier, zinc, seleniu – minerale indispensabile vietii;

Acizi grasi Omega 3, 6, 9 – asigura un nivel optim al lipidelor si imbunatatesc functionarea sistemului cardiovascular.

Astfel, profilul unic de antioxidanti, minerale, electroliti si alte ingrediente cheie face din aronia un adevarat suport pentru organism. Consumul regulat asigura aportul necesar de substante active cu rol protector al multor sisteme si procese ale corpului.

Efectele benefice ale sucului de aronia

Desi detine o cantitate impresionanta de elemente benefice pentru organism, aronia este apreciata mai ales pentru continutul sau bogat de antioxidanti. Antocianinele si ceilalti polifenoli din aronia au puternice proprietati de reducere a stresului oxidativ, fapt care protejeaza celulele de actiunea daunatoare, pe termen scurt si lung, a radicalilor liberi. De asemenea, compusii fenolici din aronia au efect antiinflamator, imunostimulator si anticancerigen. Precum a fost sugerat si anterior, principalele beneficii pentru sanatate ale consumului regulat de produse din aronia sunt:

Efectul antioxidant puternic – probabil cel mai important rol pe care il joaca aronia este ca neutralizeaza radicalii liberi, incetineste procesul de imbatranire celulara si scade riscul aparitiei celulelor neoplazice;

Imbunatirea sanatatii sistemului cardiovascular – reducerea colesterolul rau (LDL), cresterea colesterolului bun (HDL), mentinerea unui nivel optim de trigliceride; acest efect cumulat previne depunerile de placi de aterom la nivelul vaselor de sange si, totodata, regleaza tensiunea arteriala;

Reglarea glicemiei si sensibilitatii la insulina;Intarirea sistemului imunitar – creste rezistenta organismului la infectii sezoniere (in special cele de cai respiratorii superioare si inferioare);

Actiunile antiinflamatorii si analgezice – amelioreaza durerile de mai multe feluri si scade inflamatia sistemica;

Imbunatirea functiei cognitive – poate contribui la prevenirea declinului cognitiv (ex: dementa mixta, boala Alzheimer);

Efectul protectiv impotriva mai multor tipuri de cancer;

Imbunatatirea aspectului pielii, parului si unghiilor – rezultat indirect, prin efectul antioxidant;

Reglarea tranzitului intestinal (prevenirea constipatiei) – prin prezenta de fibre.