Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autorităţile în alertă! Medicamente contrafăcute pe piaţa farmaceutică

Autorităţile sunt în alertă din cauza unui medicament contrafăcut pentru hepatită. Este vorba de un ser pentru seringă produs în Germania. Produsul conţinea doar apă şi glucoză.

Agenţia Naţională a Medicamentului a descoperit mii de seringi contrafăcute în farmaciile din întreaga ţară. Este vorba de seringi preumplute cu interferon, destinate bolnavilor de hepatită cronică, din care lipseşte substanţa activă. Seringile ar fi contrafăcute în Germania şi este posibil să se găsească în mai multe farmacii din Europa. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal în acest caz pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse contrafăcute.

Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a declarat că nu au fost oprite de la comercializare toate produsele dar îi sfătuieşte pe consumatori să fie atenţi. „Nu ne permitem să oprim de la comercializare tot Pegasysul. Singurul lucru este ca în momentul în care deschid cutia să verifice dacă este similar cu cel pe care l-au cumpărat data trecută, seringa să fie din sticlă şi nu din plastic, iar pistonul trebuie să fie roşu şi nu alb”, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Potrivit acestuia, ancheta poliţiei a început de la sfârşitul săptămânii trecute. „E vorba de investigaţii la nivelul administrărilor farmaciilor de unde au plecat produsele contrafăcute, să vedem cum au ajuns în acele farmacii”, a mai spus preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Produsele sunt vitale pentru pacienţi, iar costul, suportat integral din bugetul de sănătate, deosebit de ridicat, Pegasys-ul ridicându-se la peste 600 lei (1.800 lei preţul întreg, dacă producătorul nu face reduceri).

Reprezentanţii ANM fac un apel la toţi pacienţii care cumpără seringi cu interferon să fie foarte atenţi la ambalaj. Pacienţii care observă nereguli sunt sfătuiţi să se prezinte cu produsul la medicii de familie sau la Agenţia Medicamentului. „Cutia de carton are acelaşi aspect ca cea a produsului original, astfel că diferenţele nu pot fi sesizate de farmacist. Există o diferenţă la limba cutiei care intră în interior când aceasta este închisă, de pe care lipseşte codul de bare şi codul de culori. De asemenea, seringa originală este din sticlă şi are piston roşu, pe când cea contrafăcută e din plastic şi are piston alb”.